Zonnehoed Geel

In dit artikel over de zonnehoed informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, vocht, licht, onderhoud en bemesting van de zonnehoed. Ik blijf het één van de leukste en dankbaarste bloemen in de cottagegarden vinden. Vol kleur, mooi hoog maar nooit te hoog en indien bij elkaar geplaatst een ware explosie van kleur. Bovendien zijn ze insectenvriendelijk en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Kenmerken van de Zonnehoed
Grondsoort: Normale tuingrond, geen speciale eisen
Bodem: bij voorkeur een beetje humushoudend
Vochtigheid: Vochthoudende grond, geen droogte, bijgieten of sproeien bij droogte
Standplaats: Zonnig
Hoogte: 60 cm tot ruim 2 meter
Bloeitijd: Vanaf eind Juni tot ver in Oktober
Kleur: Felgeel met donkerbruin hart
Meerjarige plant, polvormend, bladverliezend.
Winterhard: Zeer goed

Gele Zonnehoed

Algemene informatie:
De De Gele Zonnehoed of Rudbeckia is afkomstig van het noorden van Amerika, waar u hem kunt aantreffen aan de bosranden en in de prairie. De plant bloeit in de zomer en de herfst met prachtig gele bloemen met een donkerbruin hart. De bloemen staan op lange dunne stengels en zijn prima snijbloemen.
Rudbeckia word algemeen gezien als de naam van de familie van gele zonnehoeden. Zonnehoed Rudbeckia is een geslacht van planten uit de composietenfamilie. Het geslacht is door Carl Linnaeus vernoemd naar Claus Rudbeck en zijn zoon, de botanicus Olof Rudbeck, beiden uit Uppsala. Hier en daar word vermeld dat Rudbeckia een oude naam is en dat de eigenlijke naam van gele zonnehoed of Rudbeckia Echinacea paradoxa is.

zonnehoed of rudbeckia (1)

Onderhoud en Bemesting:
Hoewel de plant geen bijzondere eisen aan de bodem stelt is het aan te bevelen om grote meerjarige exemplaren een beetje bij te voeden met compost of een goede basisbemesting zoals verkrijgbaar in de meeste tuincentra. Uiteraard bij voorkeur van biologische of ecologische afkomst.

De hogere soorten moet je in de herfst afkorten. Geef na het opruimen van de afgestorven plantendelen een goede basisbemesting. Ik strooi in de herfst altijd een paar handen compost rond dit soort planten die meerjarige pollen vormen. Het resultaat is verbluffend. Kijk uit met specifieke meststoffen.

Grondsoort:
Rudbeckia’s groeien in normale tuingrond. Wel is een beetje humeuze grond goed voor deze prachtige en dankbare planten. Ze houden van vochthoudende grond Bij aanhoudende droogte dus extra bijgieten.

Standplaats:
En de naam zonnehoed zegt het al, ze houden van een zonnige plek. Bij mij staan ze in een zonnige border en er lijkt geen einde aan de bloei te komen als ze eenmaal bezig zijn.

De bloemetjes en de bijtjes:
De Gele zonnehoed is een plant die niet mag ontbreken in de tuin die pretendeert bijen-, insecten- en vlindervriendelijk te zijn. Ze worden veelvuldig door een keur aan kleine vliegertjes en kruipertjes bezocht en een flinke pol kun je op een warme zomerdag niet alleen zien maar ook horen van het leven dat er rondom heen zoemt.

Taxonomische indeling:
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:’nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Heliantheae
Geslacht: Rudbeckia

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *