In dit artikel over de zonnebloem helianthus vooral informatie over de standplaats, bodem en grondsoort voor deze reus onder de tuinplanten. Verder over de zonnebloem helianthus kenmerken zoals hoogte, bloeiperiode, kleur en vochtigheid. Doorgaans zaaien mensen de gele variant maar kijk eens bij de zaden en koop ook de rode variant.
Kenmerken van de Zonnebloem helianthus:
Grondsoort: voorkeur voor humeuze grond, vochtig, voedselrijk.
Licht zuur, 6.0 tot 7.5. (per definitie dus neutraal)
Hoogte: Tussen de 50 cm en de 4.5 meter (en hoger)
Bloeiperiode: Juli tot september
Kleur: Geel en rood
Standplaats: zonnig
Vochtigheid: van droog tot vochtig
Zaaiperiode: April / Mei in de koude grond
Eenjarige plant
Grondsoort:
Ik heb de Zonnebloem helianthus gezaaid naaste een regenpijp op een plek waar een halve tegel ontbrak. Ze werden ruim 3 meter hoog en bloeiden prachtig. Deze plant kun je dus praktisch overal neerzetten.
Wel heeft hij veel vocht nodig dus wel sproeien of bijgieten bij enige droogte. En een beetje lekkere grond is nooit weg, de plant heeft geen hekel aan voeding en goede aarde maar het hoeft niet. Haal dus gerust een tegeltje weg aan de gevel, meng wat potgrond en compost door het zand en steek de zaden erin.
Flink water geven en blijven geven en het resultaat is een plant die tot aan het balkon van de bovenburen komt. Zaai hem in een pot en hij blijft klein maar gaat zeker bloeien. Een beetje bijmesten met algemene mest of bloeimest (met kalium) kan nooit kwaad.
Zaaien:
De zonnebloem helianthus is eenvoudig te zaaien. Gewoon ter plaatse de zaden in de grond steken. Heb je last van slakken in de tuin neem dan een klein plastic plantenpotje, knip de onderkant er uit en zet dit rond het jonge plantje.
Zodra de zonnebloem groot genoeg is groeit hij sneller dan de slakken hem op kunnen eten. Voorzaaien kan ook maar dat komt de afmeting van de plant niet ten goede. Wil je dus echt grote planten hebben zaai dan ter plaatse.
Ondersteun de plant vanaf het begin want zeker als hij jong kan de wind hem omleggen. Een plant die niet gebroken is maar wel platligt kan gewoon met een steuntje weer rechtop gezet worden. De veerkracht van deze plant is enorm.
Sommige planten hebben meerdere bloemkoppen. Die zijn dan wel wat kleiner. Vind je dit leuk knip dan de hoofdbloem af als hij nog in de knop zit. In elke bladoksel tot aan de derde van de hoogte van bovenaf komt dan een knop. Ziet er prachtig uit.
Standplaats en ondersteuning:
De plant word dusdanig groot dat een beetje ondersteuning meestal wel handig is. Ik gebruik touwtjes waarmee ik hem aan de muur, het hek of de schuur vastmaakt. Dit heeft ook consequenties voor de standplaats.
Ik zet hem nooit midden in de border naar maar altijd achteraan, tegen de schutting, in de hoek of op een plaats tegen een zonnige muur waar ik hem kan ondersteunen met touwtjes etc. Zet hem vooral op een plek waar hij water genoeg kan krijgen.
De plant word enorm, groeit snel en heeft dus veel voeding en water nodig. Op dorge plekken word hij zeker kleiner, kijk maar naar de rode variant bij de foto’s onder dit artikel.
Beschermen tegen slakken:
Slakken zijn gek op de zonnebloem Helianthus maar ze groeien te snel en zijn te groot om het te verliezen van deze slijmerige kruipertjes. Behalve in het begin. Wat ik doe is een plastic potje nemen, je weet wel, die plastic potten waar je planten in koopt.
Meestal zwart, soms bruin of rood. Daar knip ik dan de bodem uit. Die zet ik vervolgens om de zaailingen heen. Tot op heden lukt het me op die manier om ze te beschermen zodat ze groot genoeg kunnen worden om het van de slakken te winnen.
Rood:
Er is een rode variant in de handel die wat kleiner is maar wel een prachtige kleur heeft. Zet het gerust tussen de hoge gele en je hebt een prachtig contrast.
Voor de vogels:
Laat de bloemkoppen in de winter in je tuin hangen. De vogels kunnen er van eten en de sneeuw blijft er mooi op liggen.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Heliantheae
Geslacht: Helianthus (Zonnebloem)
Soort: Helianthus annuus
Nederlandse naam: Zonnebloem
Geef een reactie