Zinnia Zinia zaaien en planten

In dit artikel over de Zinnia Zinia (mag allebei) info over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud en zaaien van de Zinnia Zinia. Het is een goede snijbloem vanwege de hoogte en bloeiperiode. Zinnia Zinia’s komen oorspronkelijk voor in in een gebied dat zich uitstrekt van het zuidwesten van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika.

De soort komt het meest voor in Mexico. kleuren. Zinnia Zinia is een geslacht van 20 soorten eenjarige en vaste planten uit de familie der Asteraceae. Kenmerkend voor Zinnia’s zijn de solitaire bloemen met lange stelen met een grote variatie rijk gekleurde bloemen. Ze danken hun naam aan de Duitse botanicus Johann Gottfried Zinn.

Kenmerken van de Zinnia Zinia:

Eénjarige plant
Standplaats: droge, zonnige en beschutte standplaats.
Grondsoort: humusrijk, voedselrijk en goed waterdoorlatend.
Bodem: Feitelijk elke goede tuingrond, geen extremen (te zuur, te droog of te nat etc)
Hoogte: 80 tot 100 cm
Bloeiperiode: Juli tot september
Uitstekende snijbloem
Solitaire plant.
Kleuren: te veel om op te noemen.

Belangrijk: Uitstekende vlinder- en bijenplant.

Zinnia Zinia

Bodem en standplaats:
Zinnia’s zijn populaire tuinbloemen, die meestal uit zaad gekweekt worden. Ze hebben een voorkeur voor vruchtbare, humusrijke en goed doorlaatbare grond in de volle zon. Ze zaaien zichzelf uit. Het is mijn ervaring dat de spontaan opgekomen generatie ten prooi valt aan slakken.

zinnia zinia (3)

Zinnia’s zijn geliefd bij vlinders en veel tuiniers planten Zinnia’s als vlinderplant aan. Het is ook een goede nectarplant voor bijen.

Plantvoorschriften:
Plaats de Zinnia altijd in de volle zon en op een de warme plaats van de tuin. In rijke goed doorlatende grond.  Aangezien de plant gevoelig is voor veel vocht en dan gaat verrotten is een te natte bodem niet goed. Zet hem op een droge plek met een goed doorlaatbare ondergrond. Maak een plantgat en vul het met fijne en goed doorlaatbare grond. Ze doen het bij mij erg goed in borders waar ik zand doorheen heb gewerkt en die jaarlijks worden verrijkt met compost.

Zaai-informatie:
Zinnia’s kunnen alleen gekweekt worden door middel van zaad. Je zaait ze ter plekke in Mei en Juni. De afstand is rond de 10 a 20 cm. Ik zelf zaai ze ook voor hoewel sommige literatuur doet geloven dat dit niet goed gaat of zeer moeilijk is. Ik zaai ze los in potjes en plant ze met kluit en al in de tuin als ze groot genoeg zijn. Ik dun ze wel wel uit maar verplant ze dan niet als zaailingen. Dat gaat uitstekend. Ik zaai ze in mijn mini-zaaikastje zelfs wat vroeger maar nooit te veel. Het moet al lekker op temperatuur zijn als je ze uitplant. Verder is het een bloem die ik nogal eens ter plaatse zaai als in de loop van de zomer gaatjes vallen in de tuin of als de vroege bloeiers ter ziele gaan.

Helemaal voorzaaien is ook prima te doen: Zaai ze in een zaaibak en verdeel het zaad gelijkmatig en dun over het oppervlak. Bedek het met een dun laagje grond. Neem uiteraard zaai- en stekgrond voor dit soort werk. Hou de grond vochtig en warm en de grond vochthoudend maar nooit nat. Nooit te vroeg buiten zaaien of te koud zaaien. Neem je tijd en start er eind april mee tenzij je een lekker warm kasje hebt. Hou een temperatuur van  15/18°c aan
Zijn de eerste blaadjes verschenen en zijn ze ongeveer 8 cm hoog zet ze dan in hun eigen potje. Neem fijne potgrond vermengd met wat zaai en stekgrond. Laat ze lekker doorgroeien tot ze een centimeterje of 20 zijn. Het zijn snelle groeiers dus dat zal zo rond eind Mei zijn. Zet ze ongeveer 20 cm van elkaar.

Het zaad winnen is niet bepaald moeilijk. Laat de bloemen uitdrogen en wrijf ze fijn. Je kunt het zaad er dan gewoon tussen uit halen.

Zwakheden en ziektes:
Zinnia’s zijn kant en klaar slakkenvoer en hebben snel last van stengelrot.
Tip: neem een klein plastic plantenpotje en knip de bodem er uit. Zet dat rondom de plek waar je de zinnia’s zaait. Dit help vrij goed, ook bij zonnebloemen.
En voor de stengelrot is het belangrijk dat de bodem niet te vochtig is.

Taxonomische indeling:

Rijk: Plantae
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Heliantheae
Geslacht: Zinnia
Soort: Zinnia


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *