Zilverkaars of Actaea of Cimifuga

In dit artikel over de zilverkaars alles over de benodigde grondsoort, bodem en standplaats. Verder tips over zaaien, vermeerderen, planten, onderhoud en verzorging van zilverkaars of actaea of Cimifuga.

Zilverkaars

Grondsoort: Goede tuingrond, humusrijk, vochtdoorlatend,
Bodem: Luchtig en humusrijk, zuur
Standplaats: Halfschaduw / Licht zonnig
Oorspronkelijke Standplaats: Bosgrond
Hoogte: 1.5 meter tot wel 3 meter
kleur: Wit
Bladkleur: Groen en Roodbruin
Bloeiperiode: Oktober / November

De zilverkaars is om drie redenen een mooie tuinplant: ten eerste vanwege het mooie donderbruine blad, ten tweede vanwege de prachtige en slanke bloemen met hun witte en cremekleurige aren en ten derde vanwege de heerlijke geur. De bloemen zijn lang en kunnen wel 2 meter hoog worden. Kijk maar hieronder bij de foto’s, daar zit een joekel bij van meer dan 2 meter.
Verder doet de zilverkaars het erg goed op beschaduwde plaatsen. Halfschaduw is de regel maar bij mij staat hij midden in de tuin waar in het najaar wel zon is maar niet de heftige zomerzon. En kijk maar hoe hij het doet. En of dat allemaal nog niet genoeg is ruikt hij ook nog lekker.

Grondsoort en standplaats:
Zilverkaars houd van een humusrijke en luchtige grond (bosgrond) die vochthoudend is. Dus geen natte of juist droge grond maar zoiets als bosgrond.
Verder wil hij schaduw tot gematigde zon zoals de najaarszon. Hij wil wel een beetje ruimte dus zet hem niet tussen struiken of andere groot materiaal.

Zilverkaars Actaea simplex thumbs

Onderhoud en verzorging:
De zilverkaars  heeft geen bijzondere zorg nodig behalve extra water in droge periodes. De plant mag niet uitdrogen dus als echt warm en droog is geef dan extra water, vooral rond de kluit.
Hij komt enigszins langzaam tot ontwikkeling dus geef hem een jaar of twee drie om helemaal tot wasdom te komen.

Mest en voeding:
Elk jaar wat compost of bladcompost geven. Je kunt ze ook in het najaar mulchen of met compost aan-aarden maar doe dit altijd na de bloei en als het blad afsterft.

Vermeerderen en zaaien:
Als de plant ouder en groter word kun je hem scheuren. Je kunt hem ook met een spade doorsnijden of echt scheuren. Die laatste methode heeft atltijd mijn voorkeur.
Zaaien is geen sinecure aangezien ze een koude en warme periode nodig hebben. Dus de ijskast in en uit etc. Ik waag me daar niet aan want ze zijn niet geweldig duur, doen het jarenlang, hebben weinig zorg nodig en zien er schitterend uit.

Naamgeving:
Er is enige verwarring over de naamgeving op internet maar dat is niet helemaal terecht. De nieuwe naam is Actaea, de oude Cimicifuga. Wikipedia, die ik in dit opzicht graag als bron raadpleeg, gebruikt de naam Actaea, de naam die ze oorspronkelijk van Linaeus kregen.
Helaas gebruiken veel tuincentra de verkeerde naam, iets wat wel vaker gebeurt. De term Cimifuga is veroudert en niet relevant meer. Maar u kunt de Zilverakaars dus nog wel steeds onder die naam tegenkomen in de catalogi van de commerciele plantenverkopers.

Taxonomie:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht:  Actaea

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *