In dit artikel over Zegekruid Nicandra info over standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud, bloeiperiode en zaaien van Zegekruid Nicandra. Het is en fraaie blauwe bloem die bovendien een mooie zaaddoos vormt die het aanzien waard is. Zegekruid Nicandra is een makkelijke plant.
Kenmerken van het Zegekruid Nicandra
Grondsoort: voorkeur voor voedselrijke, droge en omgewerkte grond.
Bodem: zandgrond, humusrijke grond en klei.
Standplaats: houd van een zonnige plek, borders, verwilderde tuinen, langs paden.
Bloeiperiode: Juni tot oktober
Kleur: Lichtblauw tot paars
1 jarige plant
Hoogte: circa 80 cm
Algemene informatie:
Zegekruid is lid van de nachtschadefamilie. Die is ongeveer 2500 soorten groot en vind zijn herkomst in tropische en gematigde streken.
Zegekruid is inheems is in Peru. Hij is waarschijnlijk samen met andere planten uit Zuid-Amerika geïmporteerd zoals de tomaat en de aardappel.
Omdat de plant behoort tot de Nachtschadefamilie, welke zeer giftige planten kent, is voorzichtigheid geboden. Op diverse plaatsen vind ik meldingen dat de zaden giftig zijn. Geen risico nemen dus, geen plantje voor de tuin waar kinderen rondlopen.

Lampionnetje:
Leuk van het zegekruid is dat hij na de bloei een open lampionnetje vormt. Net als bij de echte lampionplant is dit een lampion van kelkbladeren met daarin een vrucht (een bruine bes) van anderhalve centimeter. Na het drogen van de tak is het lampionnetje een decoratief onderdeel van droogboeketten en collages.
Grondsoort en standplaats
Voor het Zegekruid is vrijwel elke bodem geschikt maar hij heeft een voorkeur voor zonnige, open plaatsen op voedselrijke, vrij droge, omgewerkte grond. De plant groeit op zowel zandgrond, humusrijke grond als klei. Ook qua zuurgraad stelt de plant geen hoge eisen: alles van matig zuur tot matig basisch is goed. Wel belangrijk is een vochtige grond met goede waterafvoer.
In het wild vind vindt je de soort in moestuinen, aardappelvelden, omgewerkte bermen en braakliggende grond. Zegekruid is in principe een borderplant. Maar ook langs paden of in een wilde tuin komt hij uitstekend tot zijn recht. Ook een zonnige standplaats wordt door de plant op prijs gesteld.
Plantinformatie (wilde-planten.nl)
Komt voor op zonnige, open plaatsen op voedselrijke, vrij droge, omgewerkte grond.
Oorspronkelijke groeiplaatsen: Moestuinen, akkers (aardappelakkers), ruigten, ruderale plaatsen, bermen (omgewerkte plaatsen) en braakliggende grond.
Zaaien:
Zaaien in half april ter plekke in de volle grond. Beetje uitstrooien en later uitdunnen. Heb je deze plant eenmaal in je tuin dan zal hij zichzelf gewoon weer uitzaaien. Het Zegekruid bloeit van juni tot oktober, vooral rond het middaguur. Heb je Zegekruid in de tuin hebt dan zal hij zich vanzelf uitzaaien. Je hoeft er zoegezegd niks meer voor te doen.
Voor en tegen insecten:
Zegekruid wordt gebruikt om witte vlieg in kassen te bestrijden. De bloemen worden bezocht door hommels, zweefvliegen en andere insecten. In Peru, waar deze plant vandaan komt gebruikte men de bessen bij blaas-en nierkwalen.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Solanales
Familie: Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht: Nicandra
Soort en getoonde soort: Nicandra physalodes
Engels: Apple of Peru
Frans: Nicandre faux coqueret
Duits: Giftbeere
Geef een reactie