Een tuin met zandgrond bewerken met compost of andere humusrijke bestanddelen is een formule voor een succesvolle tuin. En dat is goed nieuws voor menig bewoner van een nieuwbouwhuis in een wijk die is gebouwd op een mooi laagje opgespoten zand.
Ik had het in mijn oude woning in Diemen al gemerkt: een bodem met zandgrond bewerken met humusrijke en voedselrijke bestanddelen is ideaal voor de tuin met bloeiende planten. Doel is een pH neutrale zuurgraad, zonnig tot halfschaduw, waterdoorlatend maar ook vochtvasthoudend.
Een goede voorbereiding is dus cruciaal. Toen ik in Lelystad kwam wonen hebben we een goed hoveniersbedrijf in de arm genomen, All-in Tuinen uit Kraggenbrug in de Noord-Oostpolder. En natuurlijk betaal je dan meer dan bij Jacobse en van Es met hun speciale atoomkorrels voor de tuin. Maar deze jongens komen aan met topkwaliteit compost en ze weten van wanten.

De bodem in mijn tuin bestaat uit een dun laagje compost, een meter stevig opgespoten bouwzand en dan een laag dun en schoon zand. Toen we onze tuinvijver ingroeven zag je deze lagen mooi zitten.
De bodem in mijn tuin bestaat uit een dun laagje compost, een meter stevig opgespoten bouwzand en dan een laag dun en schoon zand. Toen we onze tuinvijver ingroeven zag je deze lagen mooi zitten.
Tot op een dikke meter diepte is het zand en er sijpelde in 24 uur met een paar fikse regenbuien geen grondwater door. Het zand is wel vrij dens en houd dus wel degelijk vocht vast. Geen slechte optie dus maar er moet wel aan gewerkt worden.
Nadeel van zandgrond is dat je door de hoge mate van waterdoorlatendheid een snelle uitspoeling hebt van voedingsstoffen. Dat los je op door er humusrijke bestanddelen door te mengen.
Een belangrijk voordeel van zandgrond of een zandige bodem is dat hij snel opwarmt in het voorjaar. En dus kun je wat sneller beginnen met tuinieren. Uitgangspunt om te beginnen met tuinieren is een bodemtemperatuur van 100C.
Wat kun je gebruik je bij zandgrond bewerken voor je tuin zonder je bodem volledig zuur of basisch te maken:
Compost: dit is doorgaans pH neutraal en bevat veel humusrijke bestanddelen.
Kokosaarde: Doorgaans pH neutraal, houd veel vocht vast
Potgrond: Geeft voedsel en humus aan je zandgrond (neem er eentje zonder turf)
Afgewerkte Stalmest: Zeer humusrijk maar moeilijk aan te komen.
Voedselrijk of voedselarm?
Het gros van de planten heeft een matig voedselrijke of voedselarme bodem nodig. Vooral planten uit zuidelijke streken (Lavendel is een mooi voorbeeld) hebben niet te veel voedsel nodig. Zand of zandige grond is in principe voedselarm.
Ga je zandgrond bewerken voeg dan compost, potgrond of bemeste tuinaarde toe maar pas op met een teveel aan voeding. Ik heb ooit een zandige border omgeschept met een te veel aan tuinaarde en compost en het resultaat was veel geel (verbrand) blad en planten die niet bloeiden.
Bekijk altijd als je gaat planten of een plant, struik of boom veel of weinig voeding nodig heeft of andere speciale eisen aan de grond stelt. Heb je een plant die daar om vraagt (een roos is een mooi voorbeeld) koop dan speciale grond of voeg de benodigde bestanddelen afzonderlijk in het plantgat. Zo kun je bij zuurminnende planten in een voornamelijk kalkrijke of neutrale bodem toch een goed resultaat behalen door turf in het plantgat te strooien.
En dan is het een kwestie van elke keer dat je gaat planten op het internet gaan grutten om uit te vinden wat je plant nodig heeft. Of ga naar een goed, meestal klein tuincentrum en vraag hun advies. Als je Intratuin om advies vraag kom je met 3 peperdure zakken materiaal thuis van het merk Intratuin maar zo werkt het natuurlijk niet. Soms is een handje koemestkorrels (rozen) effectiever dan een dure zak met rozengrond.
Geef een reactie