Zak grond tomaten kweken

Hoe kun je in een zak grond tomaten kweken? Heel eenvoudig, je maakt een gat in de zak met grond, zet er een tomatenplant in en je kunt in een zak grond tomaten kweken. Maar wat voor aarde neem je dan? En hoe vaak moet je bemesten? Ik dit artikel ga ik dieper in op de vraag: ” hoe kun je in een gewone zak grond tomaten kweken ?”

Zo dus. Gat in de zijkant van de zak, maken, eventueel een pot er in steken en gaan met die tomaat …
Dit gaat vrijwel altijd goed en alleen als je een ruimte hebt kleiner dan een natte handdoek lukt het niet.
En dan kun je nog altijd 3 potten neerzetten.

In een zak grond tomaten kweken

Op een balkon heb je vaak weinig ruimte om grote bakken met aarde neer te zetten. Ik heb in mijn tuin zoveel slakken en ander ongedierte omdat ik geen gif gebruik dat groente maar een kort leven is beschoren. Emelten en slakken laten weinig over van de eetbare tuin.

Maar voor een lekker tomaatje in de sla kun je altijd in een zak grond tomaten kweken. Ook leuk voor hele kleine voortuintjes of alleen maar openslaande deuren aan de voorkant van je huis zonder dat er echt een balkon achter zit.

tomatenplant bloemen

Wil je tomaten in je tuin kweken dan is het probleem dat ze de grond uitputten en erg gevoelig zijn voor ziektes, zeker als je ze rond dezelfde plek terug zet. Ook daarom is het aan te raden in een zak grond tomaten te kweken en ze niet in de volle grond te zetten.

Wanneer:
Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei
Naar buiten: vanaf begin mei (half Mei is veiliger)
Oogsten: augustus/september

De grondsoort:
Neem een goede kwaliteit moestuingrond (of potgrond) en meng er nog wat extra mestkorrels en een handje compost door. Tomaten houden van veel voeding dus geneer je niet. Verder kun je tegenwoordig speciale (biologische) moestuingrond krijgen die natuurlijk bij uitstek voldoet. Bezuinig niet op grond voor dit soort projecten. Op internet vind ik slechte berichten over goedkope grond van Doe Het Zelf ketens en goedkope tuincentra of supermarkten.

zak grond tomaten kweken
zak grond tomaten kweken

Ga naar een gerenomeerd tuincentrum of koop goede merken tuingrond of moestuingrond. Ik heb zelf biologische moestuingrond van Pokon gekocht. Maar ook de potgrond van Intratuin en van kleinere kwaliteits tuincentra zoals Peter Nijssen in Heemstede komen goed uit de verf.

In Engeland pakken ze het groots aan, hele stellages kun ervoor kopen. En in Nederland kun je ook nog altijd de zogenaamde Growbags kopen.

Bijmesten:
Na een week of zes is er al veel voeding uit de grond. Ga dan bijmesten met gewone tuinmest of speciale tomatenmest. Neem mest met een verhouding van N4-P6-K10 (= kaliumrijk) Merken: DCM, Osmo, Substral, Central park Biomeststof etc. Je kunt eventueel al na 3 weken extra vloeibare meststof geven. Op forums lees ik zonder uitzondering dat je minder moet geven dan op het pak staat. Niet minder vaak maar minder per keer/gift

Veel Water:
Tomaten hebben veel water nodig. Geef dus dagelijks ruim voldoende water. Een andere belangrijke tip is om de afvoergaten in de zakken niet aan de onderkant maar aan de uiteinden van de zak te maken. Verder word er nog melding gemaakt van het ingraven van omgekeerde plastic flessen en deze te vullen zodat het water langzaam op opgenomen kan worden.

Gelkorrels:
Het is aan te raden gelkorrels door je grond te mengen om het wateropnamevermogen te vergroten. Watergelkristallen om doorheen uw potgrond te mengen. De kristallen absorberen tot 100 keer hun eigen gewicht aan water waardoor potgrond een veel grotere waterbuffer bezit voor je.

De kristallen geven het water terug af op het moment dat de planten dit nodig hebben waardoor ze tijdens warme, zonnige dagen veel langer fris blijven en minder gietbeurten nodig hebben.

Onderhoud:
Zorg dat je planten opgebonden worden als ze groot worden. Beperk het aantal tomaten per plant tot maximaal 5 trossen. Ga daarna de bloemetjes wegknippen. Tomaten moet je dieven. In de oksels van de takken van tomatenplanten zie je kleine extra takjes vormen. Die nemen veel energie weg van de plant en die moet je verwijderen.

Toppen: Wil je de planten wat minder hoog en compacter haal dan de top er uit. Je houd dan alleen maar zijwaartse takken over. De plant kan nu breder opgroeien.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door