Wintersnoei

Wintersnoei, oftewel je planten snoeien en kortwieken aan het einde van het najaar en begin van de winter, is aan discussie onderhevig. Ik zie nu al veel mensen de Hortensia’s kortwieken, rozen snoeien en alle oude takken weghalen.

Over het nut van de wintersnoei kun je een hele hoge boom opzetten. Maar er zijn hoe dan ook een paar goeie argumenten om het niet te doen tenzij nadrukkelijk geadviseerd.

Een belangrijk argument is dat de oude takken en bladeren de pollen beschermen tegen strenge vorst. Oude takken en bloemen laten zitten is bovendien goed voor insecten en vogels. insecten en andere kleine kruipertjes.

wintersnoei
Uitgebloeide Kogeldistel

Deze vinden bescherming tussen het oude loof en de dorre takken van de planten. Bovendien ziet het er mooi uit als het heeft gesneeuwd of er ligt rijp op de planten. Bij Hortensia’s bieden de oude bloemen bescherming tegen de koude wind en de onderliggende nieuwe loten.

Ook bij de meeste rozen is het advies om ze vroeg in het voorjaar (maar niet als het vriest) pas af te snoeien. In de wintermaanden mulchen met houtsnippers met organische compost.

wintersnoei
Roos in de sneeuw

Kortom, mijn tuin is een zooitje. Overal overhangende takken met oud blad, nog oude bloemen in de Distels en de Hortensia’s, de takken van de Verbena hangen nog half over de border en de rest krijgt lekker de tijd om dood te gaan en ligt als gekookte sla over de grond.

Echter:

Heb je (zoals ik) ziektes in je planten, (schimmels en witte vlieg etc) haal dan het oude blad en de aangetaste takken weg en doe ze niet in de compostbak maar gooi ze bij het restafval om te verbranden. Als dat spul op de grond valt heb je het volgende jaar weer hetzelfde probleem.

Ik heb een roos met allerhande beesten en roest dus die heb ik al helemaal gestript. Als hij weer gaat groeien en de aantasting komt terug knip ik meteen die takken weg. En dan maar hopen dat het nog wat moois word.

De stronk van de reeds gestripte roos is ruim gemulchd met houstnippers, wat stro en compost. Gaat het echt hard vriezen dan gooi ik er gewoon nog een paar handen houtsnippers overheen.

Kortom, is het niet nadrukkelijk geadviseerd, doe dan vooral niks in de tuin en laat het allemaal lekker liggen tot ergens halverwege maart. De bollen komen er toch wel doorheen en de plantenresten vormen kostbare organische voeding.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *