Iedereen is er klaar voor, de tuin winterklaar maken. Maar is dat wel nodig? En is dat eigenlijk wel goed, de tuin winterklaar maken? Er is een hoop discussie over maar ik ben er wel uit. Ik ga mijn tuin feitelijk niet winterklaar maken op een paar kleine klusjes na.
Oud blad, plantenresten, uitgebloeide en halfdode planten, losse takken en dode bloemen zijn niet alleen een bron van voedsel voor de bodem maar ook een schuilplaats voor insecten. Daarnaast komt er een mooi hoedje van sneeuw op al die oude rommel te liggen in de winter. En dat is voer voor fotografen.
Waar denken we zoal aan bij het winterklaar maken van de tuin:
1- Dorre en dode takken verwijderen
2- Takken en blad van de grond verwijderen
3- Mulchen en bemesten
4- Snoeien en inkorten van planten en blad
5- Struiken en planten verzetten
6- Snoeien
Ik na u alvast verklappen dat we 1, 2 en 4 helemaal niet doen en 4 en 6 alleen als het is voorgeschreven. Dat geld feitelijk ook voor 5 hoewel je er in het algemeen van uit kunt gaan dat het najaar de beste tijd is om planten te verzetten.

Punten 1 en 2: Dor materiaal verwijderen
Doen we zeker niet. Oude blad en takken zorgen voor een schuilplaats voor dieren en isoleert de boden als het koud word of zelfs gaat vriezen. Bladresten worden in de loop van de winter opgeruimd door wormen en insecten. Eventueel kun je het overgebleven materiaal in het voorjaar onderschoffelen of inharken. Het is allemaal voedsel voor de boden en voor dieren.
Nog een argument om oude takken, bloemen, blad en stronken niet te verwijderen is dat het mooi is als er sneeuw op ligt. Het oog wil immers ook wat. Je kunt er op anticiperen door ook planten in je border te zetten die mooi restmateriaal verschaffen zoals Uienbollen, Hortensia’s, Dropplanten, Judaspenning, Lampionnetjes etc.
Punt 3: Mulchen en bemesten
Doen we zeker wel. Let wel op welke planten bemest moeten worden. Sommige planten juist niet omdat ze in rust gaan. Andere planten juist wel omdat de mest dan gedurende de winter in de grond kan zakken en in het voorjaar door de plant gebruikt kan worden.
Mulchen doen we om planten en hun kluit te beschermen en om voeding te geven voor het volgende jaar. Ook hier geld: kijk wat planten afzonderlijk nodig hebben. Ik gooi wel altijd een mengsel van fijne houtsnippers, gebroken stro en een handje compost over de bodem van de borders. Dit kan nooit kwaad als je maar niet te veel compost gooit bij planten voor wie dat niet goed is. Neem in zo’n geval alleen houtsnippers met stro.
Punt 4: snoeien en inkorten
Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Laat het oude materiaal zitten zolang het groeiseizoen nog niet is begonnen. Het beschermt de plant en als oud materiaal op de grond valt geeft het voeding aan de grond. Planten die bladrozetten maken zoals Lychnis Chalcedonia (brandende liefde) worden extra tegen de voorjaarskoude beschermd door oud blad. Zodra het nieuwe materiaal duidelijk zichtbaar is en aan is gesterkt kun je het oude materiaal verwijderen.
Punt 5: Struiken en planten verzetten
Doorgaans is het najaar een goed moment om planten en struiken te verzetten. Zoek wel even uit of het voor een bepaalde plant ook daadwerkelijk het goede tijdstip is want er is natuurlijk geen wetmatigheid in de natuur. Doe het nooit helemaal aan het einde van het jaar. De bodem moet nog een beetje warm zijn en vochtig maar nooit nat.

Stelregel is dat je het na de bloei doet. Dat kan dus ook eind juli zijn terwijl het dan formeel nog zomer is. Maar voor de plant is het najaar. Doe je het op tijd dan hebben planten nog tijd om te wortelen. Wel altijd even onderdompelen en de wortels goed drenken. Zet een plant in een droge periode nooit in zomaar in de grond. Schud het droge materiaal er af en zet de kluit ruimschoots in het water voor minstens een uur.
Maak dan een ruim plantgat en doe er de grond in die nodig is voor de betreffende plant. Plant rozen bijvoorbeeld altijd in speciale rozengrond, net als Hortensia’s die je in Azalea of Rododendrongrond zet.
Controleer altijd welke grond nodig is en of je er compost en/of mest bij moet doen. Dit is zeer belangrijk bij verpotten en verplanten.
6: Snoeien
Dit is per plant afhankelijk. Hortensia’s bijvoorbeeld in het voorjaar, voor de groei begint. Rozen hetzelfde. Maar dat is zeker niet altijd zo. Controleer dat dus. Koop desnoods een snoeiboek of snoeigids want het is de moeite waar.
Conclusie:
net als in het voorjaar willen we van alles doen. Maar hou je in en doe niet teveel. Niet goed voor je tuin en de planten. Laat gods water lekker over gods akker lopen en laat de natuur zijn beloop.
Geef een reactie