Winterakoniet of Winterling

In dit artikel over de Winterakoniet of Winterling informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, vocht, onderhoud, voeding en bemesting, vermeerderen en verzorging van de Winterakoniet of Winterling. Dit kleine maar fijne bolletje geeft al vroeg in het voorjaar kleur aan de tuin. De winterling is letterlijk de eerste die, vlak na de Kerstroos zijn gele bolletjes in de tuin laat zien.

Kenmerken van de winterakoniet of winterling:
Bodem: vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke grond
Grondsoort: humeuse en kalkrijke grond zoals zandige klei en zware leem.
Standplaats: doet het prima in gazons.
Standplaats: bosachtige omgeving zoals parkbossen, bosranden, onder struiken en kreupelhout, in bermen, stadstuinen, plantsoenen en grasland, in het bijzonder beschaduwde gazons.
Licht: Licht beschaduwde plekken.
Bloeiperiode: Vanaf januari tot maart, zeer vroege bloeier
Hoogte: tot 20 cm
Groeiwijze: Pollenvormend, overblijvend, winterhard.
Breedte: Plantje 10cm, pollen tot wel een meter breed, doorgaans 30 tot 50cm
Plantdiepte: minstens 5x de hoogte ipv de gebruikelijke 3x de hoogte.

Algemene informatie:
Een Winterakoniet of Winterling kan al in januari in bloei staan maar is allesbehalve een voorbode van de lente. Oorspronkelijk komt de Eranthis hyemalis of winterakoniet uit Midden- en Zuidoost-Europa.
Op de juiste plek en onder de perfecte omstandigheden vormt de akoniet grote gele pollen die het fantastisch doen in parkachtige omgevingen. Maar dan moet het wel een beetje meezitten want als je ze koopt stelt het niks voor. Meestal zijn het verdroogde knolletjes waar geen boven of onderkant aan zit.

aconiet-winterling thumbs

Planten:
Strooi de bolletjes op de grond en dek ze af. Beter nog, maakt een geultje of kuiltje en doe ze daarin. Een beetje dieper mag, dat is goed voor de houdbaarheid. Net als sneeuwklokjes en blauwe druifjes zijn ze gebaat bij een relatief grote plantdiepte.

Om de knolletjes een kickstart te geven doe je er goed aan ze in het water te laten weken voor je ze plant. De eerste 2 jaar zullen ze als solitaire bolltjes bloeien maar al na 2 jaar krijg je het soort pollen zoals je ze op de foto’s hier onder ziet. Plant ze dieper dan normaal, dwz minstens 5x de hoogte van de bol. Maar stop ze gerust een centimeter of 10 a 15 in de grond.

Onderhoud:
Je kunt de akonieten in de border zetten of in het grasveld. Hou er rekening mee dat het groen niet te snel mag worden afgemaaid zodat de plantjes zich na de bloei voldoende kunnen ontwikkelen

In borders doen ze het goed op plekken onder heesters en daar waar de grond niet te veel word verstoord. Hoe rustiger ze staan en hoe meer tijd ze na de bloei krijgen om zich verder te onwikkelen des te groter worden de pollen met de bekende felgele bloemen.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Eranthis
Getoonde soort: Eranthis hyemalis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *