Winter is coming, of toch niet?

Winter is coming, voor de tuinliefhebbers net zo erg als voor de bewoners “behind the wall”. We kunnen niks doen, de tuin is kaal en dor, het grote wachten is begonnen. Het is dus te hopen dat we wellicht iets aan de indeling of het ontwerp van de tuin kunnen doen. Zolang de grond niet is bevroren kan er hier en daar nog wel wat gedaan worden.

Ondertussen is het eind oktober en zijn de temeraturen historisch hoog. Hoewel de datum de term Winter is coming rechtvaardigd wijst verder niets er op dat de winter in aantocht is.

En dat vind ik om meerdere reden jammer. Ten eerste als liefhebber van schaatsen op natuurijs. Mijn vijver is helaas niet groot genoeg voor een rondje schaatsen hoewel het wel een stunt zou zijn om daar een pirouetje op te draaien. Misschien lukt het nog eens een keer nu ik 50 kilometer meer naar het Noorden woon.

winter is coming
Winter is coming, laat de rommel in je tuin

Maar ook voor mij als amateurfotograaf is de winter een bron van fraaie onderwerpen. Een dikke sneeuwdeken over de weilanden, rijp op de takken van de bomen en een rijtje schaatsers over een vaart ergens in de polder.

Maar vergeet dan ook vooral de eigen tuin niet. Winter is coming betekent ook je camera klaarleggen om in je eigen tuin de rijp in ijzige spikes tegen een tak rechtop te zien staan, het liefst met een strak blauwe lucht op de achtergrond. Of de sneeuwlaag op de insectenkasten of de paal met vogelvoer.

winter is coming
Rijp op de bomen, de liefhebber smelt

En dan natuurlijk met je statief en macrolens op zoek naar dat ene sneeuwkristalletje dat rechtop staat en waar je nog net de zon in ziet weerspiegelen. Dat zijn de juweeltjes waar je als fotograaf naar zoekt. En soms hoef je alleen maar je tuin in te stappen om die ene wereldfoto te maken.

En dit is ook net de reden waarom je niet te veel rommel uit je tuin moet halen aan het einde van het jaar. Koning Winter is coming om de rommel in je tuin te versieren met een wit randje. Leg dus alles maar neer en doe niks meer tot de bollen zijn uitgebloeid. Tot eind maart moet je het geduld  kunnen opbrengen om in je tuin alleen maar een frisse neus te halen of om de bloembollen op de  gevoelige plaat vast te leggen. Hoe mooi is een crocus met een laagje sneeuw, winter en voorjaar in een gezamelijke dans.

Eigenlijk is dit blogje een wens en een verlangen. Een verlangen naar een mooie strenge winter met sneeuw, schaatstochten en eindelijk weer nieuwe foto’s voor de kerstkaart. Nu haal ik ze al jaren letterlijk uit de oude doos, er  moet weer nieuw materiaal bij.

Ook hier dus weer oude plaatjes, pixels bedekt met stof, opgeslagen op floppy disk en videoband. Het is tijd voor een mooie winter. Hendrick Averkamp word gemist, zijn favoriete onderwerp is aan het verdampen in de klimaatsverandering.

winter is coming
De tuin als inspiratie

Ik bid, hoop en wens dat Koning Winter is coming.
De schaatsen liggen klaar
De oude bloemen zitten nog aan de takken
Klaar om de sneeuw te vangen
En in pixels vast te leggen
Voor het nageslacht
Dat alleen via Avercamp
nog weet
Dat Koning winter was coming

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Winter is coming, of toch niet?”

  1. Ger avatar
    Ger

    Wederom een bijzonder artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *