Informatie over Wildemanskruid of Pulsatilla met grondsoort, bodem, standplaats, vermeerderen, zaaien en onderhoud en bemesting van Wildemanskruid of Pulsatilla. Deze prachtige sprekende bloemen zijn een juweel in je tuin met hun heldere kleur, bijzonder blad en fraaie zaadpluis.
Kenmerken van het Wildemanskruid:
Grondsoort: Kiezel of gruisgrond / iets humus
Grondsoort: goede tuingrond vermengd met humus en zand.
Bodem: kalkhoudend, vochthoudend tot droog
Standplaats: Droge bosgrond, schrale weide en heide, stenige bermen
Bloeiperiode: April tot Mei
Licht: zon tot halfschaduw
Vocht: vochthoudende grond, goede drainage dus nadrukkelijk niet nat.
Hoogte: 5 tot 40 cm.
Kleur: Rood, roze, wit, donkerpaars en blauw.
Vaste plant
Winterhard: de plant is uitstekend winterhard.
Wildemanskruid of Pulsatilla
Algemene informatie
Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris) is een vaste plant uit de ranonkelfamilie De soort groeit op kalkhoudende graslanden, voornamelijk op Zuid-Europese hellingen. Tot 1968 groeide de plant in Nederland langs de Oude en Gelderse IJssel. Het wildemanskruid staat op de Nederlandse Rode lijst van planten wat betekent dat hij in het wild niet meer aanwezig is.
Oorspronkelijk komt wildemanskruid uit Oost-Europa. Op kalkrijke weidegrond is de plant daar nog wel te vinden. Vanaf Zweden tot in de Oekraïne is wildemanskruid te vinden. Ik heb het zelf overigens prachtig zien bloeien in de franse bermen.

Wildemanskruid is gewild bij bijen en hommels en mag in een insectenvriendelijke tuin niet ontbreken. Voor mensen is deze plant minder vriendelijk. Hij is giftig en zou krankzinnigheid veroorzaken. Dat verklaart de naam Wildemanskruid.
Bloeiperiode
De bloeitijd is van april tot mei. Tijdens de bloei is de zijdeachtige beharing op stengel en blad goed te zien. Het gewone blad komt pas na de bloei te voorschijn. Het zaad van het wildemanskruid is een bloem op zich, afgezien van de bruine kleur. Het is een kunstige pluis. De wind doet de rest. Het wildemanskruid is een typische rotstuinplant. Hij kan niet tegen te veel concurrentie van andere planten en wil de ruimte hebben.
Standplaats:
Wildemanskruid of Pulsatilla mag niet te nat staan en vraagt goed en doorlaatbare tuingrond vermengd met humus en zand. Geef deze plant geen compost want dat is te zuur en zet hem op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats in de border. Hij staat te boek als rotstuinplant. Dit zegt genoeg over de bodem die hij nodig heeft. Vandaar de reeds eerder genoemde stenige bermen in Frankrijk. Hij blieft dus ook wel een beetje kalk.
Vermeerderen:
Deze plant kan niet goed tegen verplanten omdat verstoren van de kluit zorgt voor verminderde wortelgroei. Wie er verstand van heeft kan wortelstekken nemen maar dat moet je wel kunnen. Verder kun je hem zaaien, zie de allinea hieronder. Ik heb op internet ergens gelezen dat je de kluit kunt scheuren maar ik zou er niet zeker van zijn. Maar komt hij toch (per ongeluk) uit de grond dan kun je het proberen. Ik heb hem zelf gekocht en jarenlang plezier gehad van de plantjes.
Zaaien:
Wildemanskruid kan uitstekend gezaaid worden. Doe dit na de zomer zodat het plantje goed kan groeien en na de winter in bloei kan gaan.
Vanaf maart binnenshuis, vanaf april onder glas zaaien in de koude bak. De voorgetrokken plantjes kunnen dan wellicht nog bloeien. Ter plekke zaaien in september. Gebruik zaai- en stekgrond, zandig en doorlatend.
Het zaad doet er lang over te ontkiemen. Hou rekening met 1 tot 5 weken.
Onderhoud en bemesting:
Voorzichtig met mest, vooral met zure bestanddelen. Dus vooral geen turf, potgrond of compost. Ik geef hem eigenlijk nooit wat. Hij doet het met de materialen die van nature in de grond komen. Neem dan wel in gedachte dat ik iemand ben die na de herfst in principe de tuin zo laat als hij er bij ligt. Ik ga dus pas in het voorjaar bepaalde planten terugzetten waardoor allerhande organische materiaal op natuurlijke wijze in de grond kan komen. Maar rotstuinachtige planten zoals steen breek en dit wildemanskruid krijgt geen extra voeding.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Pulsatilla
Soort: Pulsatilla vulgaris
Ook wel Anemone Pulsatilla (in de handel)
Geef een reactie