Elders op deze site vind u een artikel over de Wilde Bertram of Sneeuwbalplant of Achilla Ptarmica met informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, kleur, onderhoud en verzorging. Ook nog info over bemesting en voeding voor deze bijzondere plant die je niet al te vaak ziet in de nederlandse tuinen. De wilde bertram staat ook wel bekend als sneeuwbalplantje en bloeit met witte gevulde bloemen in juni/juli. Het blad is klein en smal, en donkergroen van kleur. Wilde Betram hoort bij de familie van het duizendblad is een typische moerasplant die goed gedijt langs de vijver of in een vochtig gedeeltje van de tuin.

Wilde Bertram Achillea Ptarmica
Wilde Bertram of sneeuwbalplant
Duits: Sumpf-Schafgarbe
Engels: Sneezewort, sneezeweed
Frans: Achillée sternutatoire
Kenmerken van de Sneeuwbalplant of Achillea:
Standplaats: vochthoudende grond / oever en vijvergewas, afhankelijk van de cultivar
Bodem: nat en matig voedselrijk
Grondsoort: zwak zure grond (laagveen, rivierklei, leem, humusrijk zand, en löss)
Kleur: zuiver wit
Bloeiperiode: juni – augustus
Zon: volle zon / zonnige plek (halfschaduw lukt ook trouwens)
Hoogte: 30-50 cm
Winterhard: prima
Standplaats:
Wilde Bertram word zowel als vijverplant en als oeverplant verkocht. Ik heb hem als oeverplant gekocht en zo is hij aan de rand van de vijver terechtgekomen. Hij staat aan de zijde waar de vijver overloopt bij veel regen of als ik de slang weer eens vergeet uit de vijver te halen als hij vol is. Zet deze plant in de zon of halfschaduw. Je kunt hem in de vijver zetten een mand met vijveraarde en een laag kiezel.
Deze plant kan wel gaan woekeren, zet hem dus altijd in een mand en scheur de plant regelmatig. In de literatuur lees ik toch dat hij vooral als moeras of als oeverbeplanting word gebruikt. Als je hem in een mand zet doe er dan vijveraarde en een laag kiezel in. Vijveraarde is doorgaans licht zuur en daar houd deze plant wel van.
De plant:
Wilde Bertram heeft dubbele, witte knoopvormige bloemen en een groen blad. De stelen zijn goed bestand tegen weer en wind. De planten vormen opgaande stengels die ontspringen uit lange rizomen (wortelstokken) die zich snel uitbreiden. Dat is ook de reden waarom cultivars grotere oppervlakten kunnen bedekken.
Plantvoorschriften:
Je kunt deze plant zowel rond de oever als net in het water zetten. Verwijder de pot en zet de plant in een plantgat aan de oever of zet hem rechtstreeks in de vijveraarde in de rand van de vijver of in het substraat. Deze planten kunnen tevens met één of meerdere exemplaren in een vijvermand worden gezet. Gebruik hiervoor speciale vijveraarde.
Je kunt hem echter ook op een zeer vochtige plek in de tuin zetten. Je moet er wel zeker van zijn dat het vrijwel altijd vochtig is. Een korte periode van droogte kunnen ze verdragen maar het is toch wel een plant die een grote voorkeur heeft voor natte voeten. Het is een woekeraar dus zet hem bij voorkeur in een mand en scheur de plant regelmatig.
Leuke details:
De plant het in het Engels niet voor niets “Sneezeweed”. De gedroogde bladeren worden vermalen om er niespoeder van te maken. In de Middeleeuwen werd de plant gebruikt tegen kiespijn en, dankzij het vermogen om niesbuien op te wekken als middel ‘om het hoofd schoon te maken’. Bij bruiloften was Wilde Bertram vaak een onderdeel van het bruidsboeket, omdat de plant vele jaren van geluk in het huwelijk zou brengen.
Onderhoud:
Oudere planten scheuren, insnoeien en verplanten. Sommige soorten of cultivars zaaien zich makkelijk uit. Het is dan ook aan te bevelen de bloemstengels na de bloei weg te snoeien. Een andere reden om de uitgebloeide bloemstengels te verwijderen is dat je dan een tweede nabloei (bescheiden) mag verwachten
Snoeien en vermeerderen
Het snoeien van de Wilde Bertram bestaat voornamelijk uit delen van de planten (scheuren ). Indien hij als waterplant is gekocht en 2 – 3 jaar in een mandje staat, moet hij worden verjongd of in een grotere mand gezet worden. Dit doe je als volgt: je haalt de gehele plant uit het mandje en haalt de oude plantdelen eraf. De jonge plantdelen plantje vervolgens terug in het mandje. Hierdoor hou je de plant jong en dus sterk.
Door het jaar heen de oude bladeren afknippen en een beetje terugzetten. Het kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat er niet teveel plantenresten in je vijver terecht komen. Knip daarom ook oude planten voor de winter af.
Bertram in de FLora van Nederland
Foto’s:
Geef een reactie