Dit is hem dan, de Weka tuinkast 173x105x190 (effectief 163x85x180 cm) voor tuin of terras. Bij de Praxis van 699,- voor 559- met 20% keuzekorting waarmee ze de duurste zijn en bewijzen dat hun korting nep is. Bij Hornbach voor 499.- en bij Nubuiten.nl voor 503.-
Ik had hem bij Nubuiten.nl besteld omdat ze een levertijd hadden van 1 a 2 weken en ik had die kast na mijn verhuizing meteen nodig. Maar dat werd uiteindelijk toch nog een week of 6. Afleverkosten 70 euro en toen ik hem zelf ging afhalen kostte dat alsnog 18 euro. Koop hem dus net zo goed bij Hornbach want die hebben betere service. Zoals altijd is Hornbach de beste voor de laagste prijs.
Maar moet je die Weka tuinkast uberhaupt wel kopen? Ik raad deze koop af en zal dat hieronder motiveren.

Conclusie: ik raad u af deze kast aan te schaffen.
Het hout is nogal zacht en komt niet erg duurzaam over. Als je een schroef te diep indraait en je draait hem terug trekt hij grote splinters mee. Ook is de wand te dun om haakjes in te draaien dus ik heb er aan de binnenkant meteen al extra plankjes ingezet om de haakjes in vast te zetten. Bijvoorbeeld om tuinmateriaal op te hangen zoals de schop en de riek.
Het hout is ongeveer 1.7 mm dik en dat is echt niet veel. Dit betekent ook dat de schroefjes van het hang en sluitwerk door het hout heenkomen en ik uiteindelijk andere schroefjes moest gaan kopen. Ook ging de deurklink meteen stuk en valt de meegeleverde schuifgrendel aan de bovenzijde vanzelf naar beneden. Ook dat daar dus maar een eigen grendeltje voor gekocht.
Het hout is blank en moet nog geïmpregneerd worden. Dat kost een aardige duit want het oppervlak is behoorlijk groot. Ga maar uit van ruim 30 vierkante meter en dan heb ik de bodem met zwarte teer gedaan. Of althans de milieuvriendelijk variant daarvan. Ik heb alles 2x geschuurd en gebeitst. Daar ben je dus ook nog dagenlang mee bezig.
De montage viel me trouwens reuze mee. Uiteindelijk ging hij soepeltjes in elkaar. Je moet echter wel alles voorboren want anders loop je het risico dat de dunne balkjes splijten.
Toen hij in elkaar zat en ik hem op zijn plek zette veranderde hij van vorm en pasten de grendels niet meer. Hij stond overigens wel waterpas. Ik heb er toen een paar strookjes aluminium onder gezet aan de linkerkant en toen paste alles weer. Zet hem dus eerst in elkaar, zet hem dan op zijn plek en plaats dan pas het sluitwerk.
Gezien de zachtheid van het hout heb ik de onderkant trouwens sowieso van aluminium strips voorzien zodat hij niet op het hout in het vocht staat. Dit geeft ook al aan dat ik ernstig twijfel aan de duurzaamheid van deze tuinkast.
Conclusie:
De Weka tuinkast van blank hout zou ik afraden te kopen. Hij is niet erg stevig en het hout is dun en zacht. Ik ga er vanuit dat ik over 5 jaar een nieuwe kast moet hebben of dat ik dan extra verstevigingen aan moet gaan brengen.
De Weka tuinkast heeft me dik 250 euro aan extra materiaal gekost. Voor een deel om hem in te bouwen (de planken en balkjes) maar dus ook beits, kwasten, nieuw sluitwerk, extra schroeven en hout om de binnenkant te bekleden.
Aangezien 500 tot 600 euro een fors bedrag is kan ik de gemiddelde klusser aanraden op internet te zoeken naar een bouwplaat van een tuinkast en zelf aan de bak gaan. Kost niet meer tijd en voor 500 euro heb je een prachtige partij hout van goede kwaliteit.
Ben je een amateur en niet handig denk dan aan wat meer uitgeven en koop een kant en klare kast, bij voorkeur van kunststof. Ben je in één keer klaar en je hebt dan geen kopzorgen. Koop vooral geen Weka en laat hem dan door iemand anders in elkaar zetten want betaal je 2 keer te veel.
En koop hem niet bij Praxis of Nubuiten.nl want dan betaal je in het eerste geval te veel en in het tweede geval wacht je lang en heb je geen goede service.
Zoals zo vaak is goedkoop duurkoop. Bezuinig niet op een tuinkast of blokhut want je kan hem na aan paar jaar weggooien. Koop hem bij een gerenommeerde winkel zodat je hulp kan krijgen of hem zonder problemen terug kan brengen.
Geef een reactie