In dit artikel over de Weigelia of Weigela (latijn) informatie over de grondsoort, bodem, standplaats en vooral onderhoud en snoeivoorschriften van deze prachtige bloeier. Weigelia komt uit Azie maar heeft, mede vanwege zijn overmatige en prachtige bloeiwijze, de Europese tuinen en parken in hoog tempo weten te veroveren. Deze prachtige bloeier komt van oorsprong uit Korea, Japan en (Noord) China. Hij behoort tot de kamperfoelieachtigen (Caprifoliaceae) en bloeit rood, roze en wit.
Kenmerken van Weigelia:
Grondsoort: Elke grondsoort
Standplaats: Zon tot halfschaduw
Bodem: Vochthoudend
Vocht: Vochtige grond, normaal, niet te droog of te nat
Licht: zonnige en lichte plek is goed voor de bloei afhankelijk van de soort.
Weigelia is vlinder- en insectenvriendelijk en is geschikt als Haag- en Heggenplant.
Weigelia, Aziatische schoonheid
Weigela is een kleine bladverliezende heester met een bossige, rond opgaande vorm. Weigela bloeit in doorgaans tussen mei en juli bijzonder rijk met rozerode, roze of rode trompetvormige bloemen. De bloemen zijn meestal niet geurend en in een goede zomer kun je een tweede bloei hebben. Hij is goed winterhard
Grondsoort en Standplaats:
Ik heb veel literatuur en informatie op internet doorzocht maar ik kan niet veel meer informatie vinden van dat ze geen bijzondere voorkeur hebben voor boden en grondsoort. In zijn algemeenheid doet hij het erg goed op een zonnige plek met vochtige grond, licht zuur of licht basisch, matig voedselrijk en doorlatend. Gewoon goede tuingrond dus zonder al te veel extreme karakteristieken.

Wel is het opvallend dat er een paar soorten zijn die bij uitstek geschikt zijn om op een winderige plaats te staan. Hij is ook zeewindbestendig.
Weigelia Snoeien
Belangrijk:
Gaat u een Weigelia snoeien zorg dan dat u weet welke soort u heeft. Bij soorten met bont blad, bronzen, paars of bont, kan een jaarlijkse diepe snoei uitgevoerd worden om meer blad te krijgen. Dan worden de struiken tot 2/3 van hun takken teruggesnoeid. Zie verder verjongings-snoei. Bij variëteiten met geel – of paarsachtig blad wordt driekwart van alle takken weggeknipt. De overige takken worden met driekwart van hun lengte ingekort.
Dat moet dan wel belangrijk zijn voor u. Wilt u liever een bloeiende struikt dan kijkt u verderop naar Zomer-snoei.
Verjongings-snoei
Dit doe je bij de Wijgelia het beste in januari – februari als het niet vriest. Dit kunt u doen als de struik echt te groot of te oud is geworden. Bij verjongings-snoei
wordt in 3 tot 5 jaar de oude struik helemaal weggesnoeid.
U dient van tevoren te plannen welke takken het beste kunnen worden weggesnoeid. Begin aan de binnenkant, laat daar nieuw hout groeien en doe dan de buitenkant. Knip over de hele struik takken weg tot zo’n 30-40 cm hoogte. Bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten zodat de tak daar weer kan uitlopen.
U kunt er ook langer over doen maar het kan ook makkelijk in één keer. De Weigelia laat zich prima helemaal terug zetten. Gewoon afsnoeien tot 30 cm boven de grond en wachten tot hij weer mooi en groot is. En dat gaat sneller dan u denkt.
Zomer-snoei
Heeft u een variant Weigelia die op hout bloeit van 1 jaar oud dan doet u er goed aan meteen na de bloei de uitgebloeide takken terug te zetten tot de plek waar u nieuwe ogen of zelfs al uitgelopen takken ziet. De uitgebloeide takken kunt u tot een zijscheut inkorten. Het volgend jaar heeft u dan weer een volle en mooi bloeiende struik.
Weigelia als heggenplant:
Om die reden is Weigelia ook uitstekend geschikt als Heggenplant. Hij kan elk jaar gesnoeid worden en bloeit vervolgens het volgende jaar op het oude hout van het vorige jaar. Bovendien groeit de Weigelia lekker snel en is dicht van structuur. Prima plant dus voor heggen en hagen en nog een prachtige bloeier ook.
Vormsnoei.
Als u dat wilt kunt u in juni – juli (direct) na de bloei van de Weigelia te breed of te hoog uitgegroeide takken terugsnoeien. We noemen dat vormsnoei of modelleren
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie