Vuurpijl Kniphofia is een prachtige plant. In dit artikel over vuurpijl kniphofia informatie over de grondsoort, bodem, plantvoorschriften, bemesting, onderhoud en natuurlijk de standplaats. Ook een paar foto’s van vuurpijl kniphofia op een plek waar je ze niet zo snel zou verwachten.

Vuurpijl Kniphofia, kenmerken
Grondsoort: Humusrijk, voedselrijk
Bodem: goed waterdoorlatend, Zandig, licht vochtig, niet nat
Standplaats: Zonnig en warm
Hoogte: 100 tot 140cm
Kleur: Rood, oranje, geel en combinaties daarvan (zie foto’s)
Zon: zonnige plaats, warm
Water: Voldoende water maar nooit nat
Bemesting: Compost, organische meststof, standaard tuinmest, gedroogde koemest.
PH neutraal
Bloeiperiode: Juli – Augustus
Plantvoorschriften:
De vuurpijl kniphofia moet in een gat gezet worden dat zo diep is dat de wortel alle ruimte krijgt. Oppervlakkig geplaatste wortels kunnen gaan rotten en zijn minder goed bestand tegen vorst en koude. Maak een plantgat met humusrijke en goed waterdoorlatende grond. Zorg dat de wortel zo verticaal mogelijk in het gat komt. Meng eventueel wat grof zand of grit of fijne split door de grond voor nog meer doorlaatbaarheid. Zet de planten bij voorkeur in een groepje. Ze komen dan goed tot hun recht en zorgen voor een kleur-explosie in de border.
Winterhardheid:
Vuurpijl Knipholia is slechts beperkt winterhard. Hij moet dus altijd een beetje tegen de vorst worden beschermd door mulchen. Pas ook op voor erg natte winters. Dat kan de vuurpijl de kop kosten. Ik hem hem in een verhoogde border staan met een zandige, humusrijke en goed doorlaatbare grond. Daar doen klaprozen, hortensia, irissen en bergamotteplanten het ook erg goed. Zandig wil niet zeggen voedselarm maar wel doorlaatbaar en goed ademende grond.
Onderhoud:
Aan het einde van het jaar de bladeren bijeen vouwen maar niet afknippen. Dat is een extra bescherming tegen de vorst. De plant verder beschermen tegen vorst door een mulchlaag met compost. Hoewel de plant in principe winterhard is kan hij toch het slachtoffer worden van koude. Vandaar het mulchen. Pas in het voorjaar de bladeren tot 10cm boven de grond afknippen. Planten en scheuren doe je tussen april en juli. Dan kan hij goed wortels maken en heb je het volgende jaar mooie bloemen. Bij droogte wel water geven en zorgen voor een vochtige maar nooit natte grond.
Vermeerderen:
Als de knipholia vuurpijl te lang op dezelfde plaats staat kan de bloei verminderen. Tijd om de plant uit de grond te halen en te scheuren. Verwijder het hart van de kluit en neem stukken van de buitenkant om opnieuw op te kweken. Doe dit in grond die is verrijkt met compost en die goed vochtig is. Doe dit in het voorjaar voor hij verder gaat uitlopen. De plant heeft weer tijd nodig om te settelen en het kan even duren voor hij weer gaat bloeien.
Bemesting:
Aan het einde van het jaar mulchen met organische meststof als onderdeel van de mulchlaag. In april en juli nogmaals bijmesten met compost. Eventueel wat algemene tuinmest of een handje gedroogde koemest toevoegen. Hij houd van voedselrijke grond dus feitelijk kun je het jaar door bijmesten. Wel met mate, gooi geen scheppen vol met compost rond de plant of een dikke laag mestkorrels.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Asphodelaceae
Geslacht : Kniphofia
Op de foto hieronder prachtige Kniphofia’s op een plek waar ik ze nooit had verwacht. Dit is een huisje in het zuid-westen van Schotland, op Skye om precies te zijn. De grond hier is zeer rijk aan organisch materiaal en volgens mij best wel zuur. Bovendien is het een zompige dikke laag van puur plantenmateriaal. Het is een gebied waar je nog turfstekers ziet en turf is bovendien zuur. Het is hier bij tijd en wijle heel erg koud. Maar kijk toch eens hoe mooi ze er bij staan. En wat je niet op de foto ziet is dat ze ook buiten de grenzen van de tuin staan.
Geef een reactie