In dit artikel over de Vuurdoorn info over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud en voeding en bemesting. De Vuurdoorn is een prachtige klimplant voor tegen de gevel maar ook een uitstekende Haagplant. Hij bloeit wit, heeft felle oranje, rode of gele bessen en ruikt heerlijk als hij bloeit.
De vuurdoorn of Pyracantha is inheems in het zuiden van Europa, maar gedijt ook prima in het noorden. Vogels stellen de vuurdoorn bijzonder op prijs, ze kunnen er veilig nestelen, want katten blijven uit de buurt van de doornen.

Vuurdoorn
Kenmerken
Grondsoort: Humusrijk, voedingsrijk, doorlaatbaar
Bodem: voedzaam, doorlaatbaar, neutraal tot basisch
Bodem: Veel soorten kunnen goed tegen de droogte.
Standplaats: Zon, halfschaduw
Licht: ideaal zon en halfschaduw, lichte plek.
Vocht: niet nat, vochtig
Bloeiperiode: mei – juni
De meeste soorten zijn prima winterhard, sommige kunnen temperaturen van -25 graden
Grondsoort en plantvoorschriften
Qua grondsoort is de Vuurdoorn weinig veeleisend. Goeie tuingrond, humusrijk en doorlaatbaar. Ideaal is goede tuingrond vermengt met compost, scherp zand en andere beschikbare bestanddelen als het maar doorlaatbaar en voedselrijk is. Verder houdt hij meer van een basische (kalkrijke) dan zure grond (veen en turf)
Heb je dus droge en/of kleiige grond voeg er dan goeie tuingrond en/of wat scherp zand doorheen.
Planten doe je in het voorjaar, april – mei. Zorg voor een ruim plantgat dat je met compost en tuinaarde los en doorlaatbaar maakt. Voeg ook scherp zand en grit toe om een mooie doorlaatbare plek te krijgen. Flink wat water er in en planten maar.
Bodem:
Ideaals is een voedingsrijke, humusrijke en doorlaatbare bodem. Goede tuingrond met een zandige toevoeging, compost, leem en lichte klei zijn dus allemaal geschikt voor deze plant. Alleen extreme grondsoorten zoals alleen zand, vette klei en andere monoculturen zullen problemen geven. Een beetje kalk vind hij wel lekker als je op kalkarme grond zit.
Standplaats:
De Vuurdoorn doet het in principe het best op zonnige of licht beschaduwde plaatsen. Hoe meer zon hoe beter hij het doet. Maar volgens diverse website doet hij het ook op een plek in de schaduw als het maar wel een beetje licht is. Het is een goede plant voor hagen en heggen maar doet het als solitaire plant tegen de muur, schutting of pergola ook erg goed.
Veel soorten zijn goed bestand tegen droogte omdat ze een wijd verspreid wortelsysteem hebben. Je hoeft dus niet perse vochtige grond te hebben of water te geven.
Onderhoud en bemesting:
2x per jaar mulchen met compost en 1x per jaar wat koemestkorrels of gewone tuinmestkorrels onder de struiken gooien. Mulchen helpt tegen ondergroei en daarmee tegen ziektes en droogte. Voor het snoeien zie verderop deze pagina.
Ecologische verantwoord:
Deze plant is een ecosysteem op zichzelf. Hij heeft scherpe doornen en is dus populair bij vogels, de kat kan er niet bij. De nectarrijke bloemen zijn een feestmaal voor bijen en hommels. De bessen worden gegeten door een aantal verschillende vogelsoorten. Heb je een natuurvriendelijke tuin dan mag de Vuurdoorn dan ook niet ontbreken.
Soorten:
Ik ben altijd erg terughoudend met het geven van suggesties voor soorten omdat je afhankelijk bent van het aanbod van je plaatselijke tuincentrum of webshop. Ik adviseer van ook om te kijken wat het aanbod is en naar aanleiding daarvan op internet te kijken wat de karakteristieken zijn van die specifieke soort.
Doorgaans zijn soorten die tegen ziekten bestand zijn minder bestand tegen de elementen. Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen. Koop je dus een soort die (volgens de informatie) bestand is tegen ziektes zoals schimmels, reken er dan op dat je die tegen de winterkou moet beschermen. Koop dit soort planten dan ook altijd bij de betere kwekerij tenzij je zeker weet welke soort je koopt.
Suggesties:
Red Column: rode vruchten
Red Cushion: rode vruchten (kleine variant)
Soleil d’Or: gele vruchten, breed
Golden Charmer: oranje bessen, vorstgevoelig
Orange Charmer: beter tegen de vorst
Orange Glow veel oranje vruchten, vorstgevoelig
Flava: prachtige gele bessen
Mohave, oranjerode bessen
Teton, dwergvorm, oranjerode bessen.
Snoeien:
De vuurdoorn bloeit op oud hout dus snoeien betekent minder bloei en bessen. Snoeien doe je bij voorkeur na de bloei. Dan heb dus wel minder bessen. Je kunt wel een deel van de heg of haag snoeien en een deel niet zodat je daar bessen krijgt.
Verder kun je voor kiezen de Heg aan de zijkanten wel te snoeien zodat je daar geen bloemen krijgt. Snoei je de dan de bovenkant niet dan krijg dus een top van fraaie bessen en later bloemen.
Vormsnoei:
wil je een plant mooi tegen de muur dan moet je takken die in de juiste richting groeien leiden en uitstekende takken weghalen. Je kunt het beste (staal) draden spannen om de plant goed te lijden. Ook kun je een raamwerk van hout maken. Op die manier krijg je al snel een hele mooie struik.
Geef een reactie