Vrouwenmantel of Achmille Mollis

Informatie over Vrouwenmantel of Achmille Mollis met info over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud en verzorging. Verder info over zaaien en vermeerderen van Vrouwenmantel of Achmille Mollis

Kenmerken van de Vrouwenmantel of Achmille Mollis of Leeuwenklauw:
Standplaats: zon / halfschaduw
Grondsoort: humusrijk heeft de voorkeur maar feitelijk doet hij het overal
Bodem: doet het ook op wat armere boden, wel vochtig, beetje potgrond of compost rond de plant strooien.
Vocht: normale  tot vochtige omgeving
Bloeiperiode: Mei / Juni (en nogmaals in de herfst)
Vaste plant
Hoogte: 30 tot 60cm, bloemen soms iets hoger
Breedte: 60 cm
Kleur bloemen: Groen-geel
Volledig winterhard
Polvormend, bladverliezen (niet groenblijvend)

Naamgeving: 
Engels: Lady’s Mantle
Frans: Alchémille, Manteau de Notre-Dame, Patte-de-lion
Duits: Weicher Frauenmantel
Vrouwenmantel of Achmille Mollis, fraaie vrouwenmantel of Leeuwenklauw

Vrouwenmantel of Achmille Mollis

Algemeen:
Vrouwenmantel of Achmille Mollis komt van oorsprong uit de Karpaten maar heeft zich inmiddels enorm verspreid omdat hij weinig eisen stelt aan bodem en klimaat. Alleen vocht is een vereiste maar dat geld voor al het leven op aarde.
Veel mensen houden van deze plant vanwege het mooie blad, de heldere groene kleur en het feit dat waterdruppels zo mooi op het blad blijven liggen. Dat komt ook omdat bij de vrouwenmantel de guttatiedruppels niet  zoals bij veel andere planten op de grond vallen maar door de specifieke vorm van het blad aan de bovenkant blijven liggen waarna ze naar het hart van het blad stromen.

vrouwenmantel of Achmille mollis

Deze druppelvorming of ‘guttatie’ is waterafgifte die plaatsvind bij een teveel aan water. Dat vind bij de vrouwenmantel (en ook bij grassen) niet via de huidmondjes aan de onderzijde van het blad plaats, maar via openingen die  zich  aan de top van het blad bevinden en bij weer andere planten aan de zijrand van het blad.

Verzorging:
Alchemilla mollis één van de makkelijke vaste planten die we kennen. Het is een favoriete borderplant die maar weinig onderhoud en verzorging behoeft. Sproeien als het droog is en aan het einde van het jaar wat compost erbij voor het volgende seizoen.
Na de bloei kun je de planten flink bijknippen om ze nogmaals in bloei te krijgen. Bovendien produceren ze geen dan zaad en kunnen ze zich niet uitzaaien.
Zodra de bloemen zijn uitgebloeid knip je de bloemstengels radicaal af tot net boven de grond. Je kunt dan ook meteen oud blad verwijderen en de plant redelijk terugsnoeien. In mijn eigen tuinboek staat zelfs dat je de plant helemaal kunt terugsnoeien maar jong blad laat ik altijd zitten. Ik knip de oude, grote bladeren weg en laat het verse blad zitten. Bovendien een handje compost, bladmolm of potgrond rond de plant strooien. De plant zal nu in hoog tempo nieuw blad gaan maken en weer gaan bloeien.

Toepassingen:
Vrouwenmantel kun je solitair plaatsen in een designtuin, border of pot. Daarnaast kun je hem gebruiken voor het creëren van mooie randen langs een pad of eilanden van groen in grotere groeivlakken. De kleur is helder lichtgroen zonder ordinair te zijn. Het combineert dan ook heel mooi met grassen en varens in de groene tuin.
In een kleurige tuin of verwilderde tuin kan de Alchemilla rustpunten vormen tussen al het geruis. Bovendien is het een prima bodembedekker.

Vermeerderen:
Uitzaaien doet de vrouwenmantel zelf en eigenlijk willen we dat niet. Scheuren is makkelijker en beter. Aangezien de vrouwenmantel sterke en taaie wortelstokken vormt is het veel makkelijker deze uit de grond te halen en te scheuren. Ik heb ze een keer tamelijk grof in stukken gehakt met een schop en de hele boel is opgekomen. Scheuren, op de grond vastdrukken, wat compost en potgrond er omheen, beetje vochtig houden (evt in een kleine kweekkast) en succes verzekerd.

Zaaien:
Hoeft niet echt maar gaat prima. Verzameld de oude bloemschermen en zaai de plantjes in zaai en stekgrond. Het kan bijna niet misgaan met deze elegante plant. Gewoon laten opkomen, uitdunnen en afzonderlijk verspenen in een wat grotere pot. Vooral afzonderlijk, niet meerdere planten in een potje zetten. Ze zullen na een paar maanden groot genoet zijn om uit te zetten. Afzonderlijk planten zet je op 15 cm afstand. Later zul je je ze vanzelf moeten uitdunnen want een enkele plant kan flink groot worden.

Onderhoud en Bemesting:
Na een tijdje worden de planten minder mooi. Dat is het moment om de waarschijnlijk fiks gegroeide wortelstok weg te nemen en in kleine stukken te snijden of te breken. Zet de kleine stukjes met potgrond en wat compost opnieuw in de grond. Neem geen stukjes van de hart van de plant maar van de buitenring waar je nieuwe en kleinere stukken wortel zult zien zitten.
Tijdens het groeiseizoen kan het nuttig zijn om de bloemschermen te verwijderen voordat het zaad gaat rijpen. Ze kunnen zich fiks uitzaaien namelijk. Wil je dat niet vewijder dan zeker de bloemschermen als ze zijn uitgebloeid.

In het najaar kun je de boel tot op de grond afknippen. Ik doe het zelf eigenlijk nooit omdat de plant vanzelf afsterft. Ik laat sowieso alles staan om de bodem en nieuwe plantjes te beschermen tegen de vorst. Pas in het voorjaar, als de vorst uit de lucht is en nooit voor half Maart, begin ik voorzichtig planten zoals de vrouwenmantel weg te halen om het nieuwe groen de kans te geven.
Beetje verse potgrond of wat compost kan nooit kwaad. Maar deze plant doet het overal. Op dit moment staat hij bij mij gewoon ergens in het tuinpaadje van houtsnippers waar hij volkomen gelukkig is. Hieronder zit gewoon zand met wat humus van het hout en plantenresten die er in blijven zitten. Maak je over deze plant dus maar niet al te veel zorgen. Doet hij het niet dan krijgt hij eerder te veel voeding dan te weinig.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Alchemilla (Vrouwenmantel)
Soort: Alchemilla Mollis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *