Voorjaar mulchen in de stadstuin?

Moet je in het voorjaar mulchen ?

Moet je in het voorjaar mulchen ja of nee? Dat hangt af van de tuin die je bewerkt. Aangezien ik een gewone stadstuin heb is die vraag bij dezen beantwoord: niet in het voorjaar mulchen. In het voorjaar mulchen kan namelijk verschillend zijn voor de moestuin, de stadstuin of het gazon.

In het voorjaar Mulchen:

Mulchen in de stadstuin doe je in 3 seizoenen:
In de zomer: als extra voeding en bescherming tegen uitdroging.
In het najaar: voor extra voeding en herstel
in de winter: bescherming tegen kou en vorst en extra voeding voor het voorjaar die goed de rond in kan lopen.

In het voorjaar mulchen we dus niet.
De oude mulch scheppen of schoffelen we onder, grove delen halen we weg zoals oud plantmateriaal, stro, takken en overgebleven bladmateriaal. De grond is nu blootgesteld aan de zon en de stijgende temperaturen. De grond kan opwarmen, het nieuwe groen kan opkomen.

Wat je wel doet in het voorjaar is extra bemesten maar dan heel gericht. Mijn rozen krijgen bijvoorbeeld extra rozenmest en wat compost rond de stronk meteen na de snoei. De Hortensia’s krijgen een schepje Rhodondendronmest en andere borderplanten die net gaan groeien een handje gewone tuinmest. Niet te veel maar wel wat extra’s. Ook strooi ik hier en daar wat compost op de grond, zeker op zandige stukken en hark het door de grond.

Maar ik leg geen dikke laag Mulch meer op de grond. De grond moet gaan opwarmen zodat mijn zaaigoed uit de kweekbakken de grond in kan. En dus moet de zon er bij kunnen en dus moet de grond open liggen. Dan kan het frisse regenwater van de voorjaarsbuitjes ook lekker in de grond lopen.

Mulchen in de zomer doe ik op basis van fijne houtsnippers.
– Ze houden goed vocht vast
– Ze bevatten niet te veel voedsel (dat wil je niet, dan gaan je planten niet bloeien)
– Ze houden onkruid uit de buurt.

In de moestuin gelden trouwens andere regels. Aanegzien ik geen moestuin heb ga ik daar verder niet op in.
In de zomer ga je wel weer mulchen maar pas op met te veel extra voeding zoals compost. Maar in de zomer kun je wel een mulchlaag aanbrengen van fijne houtsnippers of andere materialen zoals fijn stro om de grond voor uitdrogen te behouden. Je kunt verder ook turfmolm, cacaodoppen en steentjes of grof grind gebruiken. In het najaar ga je weer voor extra voeding zoals compost etc.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door