Vlinderplanten vlindervriendelijk

Vlinderplanten zijn planten waar  vlinders op af komen. En wie wil er nou geen vlinders in de tuin? Ik heb zelf een cottagegarden met standaard veel insecten-, bijen- en vlindervriendelijke vlinderplanten. Dat is niet alleen vanuit een milieuvriendelijk en ecologisch oogpunt maar ook omdat  ik als amateurfotograaf graag al deze kleine kruipertjes voor mijn lens krijg.

vlinderplanten
Vlinders op de Budlea
Een vlinderkast met verticale ingangen.

Vlinderplanten

Vlinderplanten zijn eigenlijk altijd ook insectenvriendelijke en bijenvriendelijke planten, een enkele uitzondering daar gelaten. Maar veel belangrijker nog is een variatie aan bloemen, kleuren en aroma’s, want daar komen al die insecten uiteindelijk op af. Dat betekent trouwens ook zo veel mogelijk insectenhotels, geen vergif of kunstmest in de tuin en oud materiaal laten staan of liggen om er zo voor te zorgen dat insecten kunnen schuilen voor de winter, voor rovers en om zich voort te planten.

Hieronder een reeks foto’s van veel voorkomende insecten in mijn tuin. Onder aan dit fotoboek staat een lijst met vlindervriendelijke planten.

Hieronder een lijst met vlinderplanten. Je kunt deze planten in vrijwel alle tuincentra krijgen en de meeste zijn niet al te duur. Pas op met koninginnenkruid want er is een variant (in elk geval de wilde) die wel 3 meter hoog kan worden met een wortelkluit zo groot als AH boodschappentas. Deze plant neemt vocht, licht en voeding weg. Hetzelfde geld voor komkommerkruid dat ook erg groot kan worden.

Een aantal planten van onderstaande lijst zijn reeds elders op deze website beschreven.

De lijst met vlinderplanten

Vlinderkasten

Hang vooral ook vlinderkasten op. Een foto daarvan staat bovenaan deze pagina naast de Budlea. Baat het niet dan schaad het niet.

Voor vlinders, bijen en andere insecten is het gebruik van vergif in de tuin absoluut af te raden. Gebruik nooit producten van producenten zoals Bayer en HG. Dit zijn voornamelijk vergiften waarin stoffen zitten die er voor zorgen dat bijenvolken uitsterven. Het kweken van veel bloemen is altijd goed voor lokale bijenvolken, hun imkers en de rest van de natuur.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *