Vlijtig liesje (of vlijtige liesjes) is een doorgaans vrij goedkoop plantje dat het erg goed doet in potten, bakken en hangmanden. Maar je kunt hem ook als bodembedekker in de border zetten. Voor hangmanden is Vlijtig liesje extra leuk omdat ze over de rand van de bak gaan hangen. Het vlijtig liesje komt van nature voor in de bergen in tropisch Afrika en op Zanzibar. De soort wordt veel als kamerplant toegepast, hoewel hij de laatste jaren in de handel wordt overschaduwd door de verwante Nieuw-Guinea-impatiens, die ook wel onder de naam “vlijtig liesje” wordt verkocht. Dit is een kleinere variant die in de tuin word toegepast.

Kenmerken van het Vlijtig Liesje:
Grondsoort: Humusrijk, waterdoorlatend, voedingsrijk
Standplaats: zonnig, halfschaduw, schaduw
Bodem: vochtig maar niet nat, voedingsrijk
Bloeiperiode: juni tot september
Planthoogte: 20 tot 30 cm
Kleur: alle kleuren
Vocht: vochtig maar nooit nat, niet laten uitdrogen.
Vlijtig Liesje of Vlijtige liesjes
Standplaats:
Vlijtig liesje heeft een voorkeur voor een plekje in de halfschaduw. Ze kan dus prima onder grotere struiken of in de schaduw van grotere planten staan. Felle middagzon in de zomer verdragen ze echter minder goed. Staat ze op een erg zonnige plaats dan moet je opletten dat ze niet verdroogt.
Ze doet het prima op zonnige en schaduwrijke plekken en kan een mooi tapijt van bloemen vormen onder struiken en op schaduwrijke plaatsen.
Grondsoort:
Goed doorlaatbare en humusrijke grond. In potten en bakken kun je het beste potgrond vermengen met compost. Zorg in hangmanden voor Hydro korrels of anders veel water geven. Maar dat moet je sowieso in hangmanden. Ik meng ook altijd wat zand door de grond. In dit geval 2/3 potgrond, 1/3 compost en een paar handjes grof zand.
Ga je vlijtige liesjes planten maak dan de grond los, meng er wat bemeste potgrond doorheen, doe water in de plantgaten, zet de plantjes er in en strooi na het licht aanduwen van de bodem wat compost rond de planten.
Onderhoud:
Water geven op warme dagen en nooit op de plant sproeien maar er onder. Anders word de plant lelijk. Verder regelmatig de oude bloemen met het steeltje er uit halen. Doe je dat niet dan gaat liesje zaden maken en dat gaat ten kosten van de groei en meer bloemen. Verwijder je al de oude bloemen dan gaat de plant vanzelf nieuwe maken en bloeit de hele zomer door.
Overigens las ik elders op internet dat je de bloemen niet weg hoeft te halen. Ik sta nu dus een beetje in dubio. Als je er niet te veel hebt (in bakken, hangmanden of potten) zou ik het gewoon doen. Het kan nooit kwaad. Het verwijderen van oude bloemen zorgt altijd voor nieuwe en langdurige bloei.
Voeding en bemesting:
Vlijtig liesje heeft extra voeding nodig. Vooral in potten en bakken kun je het beste vloeibare bloeimest en vloeibare plantenvoeding geven. Zorg ook altijd voor extra compost als je gaat planten of strooi compost op de grond rondom de planten als je ze geplant hebt.
Zaaien:
vanaf maart kun je vlijtige liesjes zaaien in kweekbakken en op een vorstvrije en niet al te koude plek (rond de 15 graden) laten ontkiemen. Neem een kweekbak met zaai- en stekgrond en bedek het zaad niet maar druk de aarde aan. Het zaait makkelijker als je het zaad vermengd met fijn zand. Maak de aarde vochtig met een fijne sproeier.
Uitplanten: Wanneer de plantjes hun eigen blaadjes hebben kun je ze gaan verspenen in kleine turfpotjes.
Vanaf half tot eind mei kun je ze in potten of bakken zetten. Als je gaat zaaien zijn ze altijd wat kleiner dus zet ze maar op 10 cm van elkaar. In het begin moet je ze toppen om ze breed uit te lagen groeien.
Koude grond:
vanaf eind april kun je ze, als het goed weer is, in de koude grond zaaien op de plek waar ze komen.
Vermeerderen:
De plant is gemakkelijk te vermeerderen door middel van stekken. Probeer maar eens een afgebroken takje in het water te zetten. Ook kun je materiaal dat je na het toppen overhoud in stekgrond steken. Neem een klein potje, vul het met zaai en stekgrond en steek de stekken in de hoeken van het potje. Zo geef je 4 stekjes een kans. Schieten ze wortel verplant ze dan en top ze nadat ze groter worden om een bredere plant te krijgen.
Geef een reactie