Vlas Linum

Vlas Linum mag in een wilde tuin niet ontbreken. Hier informatie over de grondsoort, de bodem, standplaats en het zaaien en verzorgen van Vlas Linum. Linum is de latijnse naam van Vlas.

Vlas Linum

Kenmerken:
Grondsoort: doorlaatbare, licht kalkhoudende en matig droge grond.
Grondsoort: Klei los maken met zand en compost
Bodem: waterdoorlatend, vochtig maar niet nat.
Standplaats: volle zon
Standplaats: nooit water rond de wortels / geen staand water
Hoogte: 30 tot 80cm
Bloeiperiode: juni / juli .
Kleur afhankelijk van varieteit : wit , blauw , geel en fel rood.
Rode variant: Rubrum

Algemene informatie:
Vlas Linum is een overblijvende soort die zichzelf uitzaait bij niet al te strenge winters. Hij is matig winterhard. Vlas doet het prima op plaatsen waar genoeg warmte en zon aanwezig is. Ze houd van waterdoorlatende en kalkhoudende grond. Vlas groeit het beste in groepen. In een wilde tuin of cottage-garden mag (hoge) vlas niet ontbreken.

vLas linum

Planten:
Vlas Linum houd van de zon en mag in de winter echter niet te vochtig zijn. Overigens is de plant maar matig winterhard. Hij staat het liefst beschutte plaats. Vlas komt goed tot zijn recht in een groep en is bijzonder geschikt voor een wilde tuin.

Zaaien
Eind april begin mei in het zaaibed breed uitzaaien. Strooi er potgrond over en druk de grond aan. Besproei het bed met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes verschijnen. Verspeen dan de zaailingen. Plant ze opnieuw op 10cm van elkaar. Verplant vlas linum in Juni of Juli (of als ze groot genoeg zijn) de jonge planten van het zaaibed naar de vast plek. Vergeet niet daarna fiks water te geven. Persoonlijk zaai ik in potjes. Ik maak pollen van een plant of 3 en plant het hele polletje als ze groot genoeg zijn over naar de vast plek. Ik heb ook veel succes gehad met gewoon zaad op de plek strooien en ter plaatse enige zorg geven. Ik dek ze af tegen de vogels (duiven houden van jonge plantjes in de zomer) en geef extra water ter plaatse.

Planten:
De plantjes zijn ook in potjes te koop rond maart / april. Hou rekening met 10-14 planten/m2 . en hou een onderlinge afstand aan van 10 tot 15cm.

Verzorging:
Geef ze extra water tijdens droge periodes. Dit ervoor dat de bloemen langer aan de plant blijven. Haal oude bloemen zo veel mogelijk weg en verwijder alle zaaddozen tenzij u de plant vanzelf wilt laten uitzaaien. Uitgebloeide takken afsnijden voor er zaad kan worden gevormd. Dit bevordert de levensduur en de bloei.
Sommige soorten moeten in streken met (mogelijk) koude winters in het najaar worden beschermd. Snij de planten daarvoor terug en dek ze los af met kleingemaakte bladeren, stro of rijshout.

Taxanomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Malpighiales
Familie: Linaceae (Vlasfamilie)
Geslacht: Linum (Vlas)
Soort: Linum usitatissimum

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *