In dit artikel informatie over de grondsoort, boden, standplaats van Viooltjes maar ook over planten, zaaien bemesting en onderhoud. Viooltjes zijn bloemen die we allemaal kennen en voor lief nemen. Maar Viooltjes zijn bijzonder fraaie bloemen en ze kunnen het hele jaar kleur aan de tuin geven.
Kenmerken:
Grondsoort: Droge, matig voedselrijke, kalkarme tot neutrale grond (zand en lemig zand)
Grondsoort: PH neutraal, vrijwel elke grondsoort.
Bodem: Humusrijk, doorlatend, matig voedselrijk, bijvoorbeeld potgrond
Standplaats: Zon, halfschaduw
Standplaats: Sommige soorten kunnen volle zon verdragen, dan wel extra vocht geven.
Vocht: Normaal, in bakken, potten en tijdens droogte extra water geven.
Kleur: Diverse kleuren, ook driekleurige
Bloeiperiode: april t/m oktober en er zijn wintervarianten.
Zaaien: Midden april tot eind juliHoogte: 5 tot 40 cm
Winterhard: Ja, althans de winterviooltjes
Taxonomische indeling
Clade:Fabiden
Orde: Malpighiales
Familie:Violaceae (Viooltjesfamilie)
Geslacht: viola
Viooltjes of Viola

Planten
Zet de viooltjes in humusrijke grond. Zet ze nooit helemaal tegen elkaar aan, ze kunnen nog flink uitgroeien. Doe eventueel wat potgrond of hele fijne tuinaarde in het gat voor u ze plant. Het viooltje houd immers van losse, humusrijke enigzins zandige grond. Maak kleiachtige bodems los en voeg er potgrond aan toe om de boel lekker luchtig en waterdoorlatend te houden. Zorg voor voldoende vocht direct na het planten. Maak het plantgat dus vochtig. Zet de plant echter niet in een minivijvertje, dat vinden ze dan weer niet lekker.
Zaaien
Violen zijn veelal tweejarigen en worden dus dit jaar gezaaid voor volgend jaar. Zaai de violen in juli in luchtige humusrijke grond. Maak een ondiep geultje van ongeveer 1 cm diep en strooi daar het zaad in. Vul de greppel met zaai en stekgrond en druk alles voorzichtig aan. Hou de grond vochtig tot de viooltjes opkomen. De viooltjes kunnen ook eenvoudig in potjes gezaaid worden en dan uitdunnen. Dat blijkt wel uit de foto die hieronder staat. Prachtige zwarte violen die op het dak van mijn tuinkast zijn gekweekt.
Zorg er voor dat ze niet uitdrogen. Geef ze echter nooit te veel water want dan verrotten ze vlak boven de grond. Na drie weken kunnen ze uitgedund worden. De zwakste exemplaren halen we weg. Het is de bedoeling dat er om de 8 cm een stevig plantje overblijft. Geef ze voldoende water en plant ze in de herfst uit. Het volgend jaar heeft u prachtige planten.
In september zijn de plantjes sterk genoeg om verplant te worden naar hun definitieve plek. Plant ze op 15- 20 cm van elkaar. Zoals u hieronder ziet kunt u ze ook in potjes laten staan en in het voorjaar op de plek zetten.
Onderhoud:
Violen zijn heel makkelijk te verzorgen. Ze hebben een hekel aan hoge temperaturen en hebben dus een voorkeur voor een koele standplaats. Sommige vragen zon, andere kunnen heel donker staan. Geef violen het eerste jaar royaal water, zeker in droge periodes. Het is wel belangrijk uitgebloeide bloempjes weg te halen want dat is een voorwaarde voor een uitbundige bloei. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe, vooral voor bloeiende planten.
Bemesting:
Het is in principe niet nodig om viooltjes extra mest te geven. Voordat u echter viooltjes plant is het wel aan te raden de grond van basismest te voorzien. Hiervoor is standaard tuinmest of compost geschikt.
In pot en bak:
Zet u viooltjes in potten en/of bakken zorg dan wel voor voedzame potgrond. Later in de zomer kunt u dan met vloeibare mest wat extra voeding geven. Dat is voor een langdurige groei en bloei wel aan te raden.
Algemene informatie:
Viooltje (Viola) is een geslacht uit de viooltjesfamilie (Violaceae). Het geslacht kent circa vierhonderd soorten die voorkomen in gematigde streken. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich. Het verdroogde zaadkapsel staat onder spanning en bij beweging schieten de zaadjes weg.
Foto’s:
Geef een reactie