Vingerhoedskruid digitalis

Vingerhoedskruid digitalis is een giftige plant. Hier informatie over grondsoort, bodem, standplaats, planten en zaaien van vingerhoedskruid digitalis. Deze plant is zeer populair bij bijen en hommels maar de mens moet er voor oppassen. Digitalis of vingerhoedskruid moet niet in een tuin staan waar ook kinderen of huisdieren rondlopen want dat kan makkelijk fout gaan.

Kenmerken van digitalis of vingerhoedskruid:
Grondsoort: Humusrijke, doorlaatbare grond
Bodem: normale tot vochtige bodem, kalkarm of kalkvrij
Standplaats : Zonnig, halfschaduw tot schaduw
Bloeikleur : roze, wit, roodpaars
Bloeiperiode: juni, juli, augustus, september
Hoogte : 80 – 200 cm
Winterhardheid : Goed
Twee-jarige plant (eerste jaar een bladrozet)

Algemene informatie:
Vingerhoedskruid digitalis is een nectarrijke plant die intensief bezocht wordt door bijen en hommels. De plant is zeer giftig: alle delen (vooral zaden en bladeren). Zet deze plant niet in je tuin als je kinderen hebt.

Digitalis is een plant die weinig eisen stelt. Hij doet het in principe goed op meerdere grondsoorten. Hij houd niet van al te natte grond. Dus goed doorlaatbare en voedselrijke grond. Zijn voorkeur gaat uit naar humusrijke en lichtbeschaduwde plaatsen. Dat is ook aan zijn oorsprong als bosrandplant te danken.

vingerhoedskruid digitalis

vingerhoedskruid digitalis

Grondsoort (info wilde-planten.nl)
iets open plaatsen op vochtige tot droge, matig voedselrijke tot voedselrijke, vrij stikstofrijke, vaak zwak zure, kalkarme grond (zand, leem en stenige grond).
Hieruit blijkt dat de term “humusrijk” een beetje beperkt is. In mijn tuin deed hij het ook niet meteen omdat hij op een te kalkrijke plek stond. Daarna heb ik hem verplaatst naar humusrijke maar ook een beetje zandige grond en toen begon hij te groeien.

Standplaats:
De standplaats moet wel enige ruimte verschaffen zodat het bladrozet zich voldoende kan ontwikkelen. Hoewel hij het dus goed doet in een wilde (licht verwilderde) tuin is enige ruimte wel belangrijk. Oorspronkelijk kun je de digitalis in het wild op de volgende plekken vinden (info wilde-planten.nl)
Bossen (open plekken in loofbossen en bergwouden), bosranden, struwelen, houtwallen, brandplekken, stormvlakten, kapvlakten, omgewerkte grond (beschaduwde plaatsen), braakliggende grond, langs spoorwegen, plantsoenen en tussen straatstenen.
Ook hieruit kun je afleiden dat hij wel enige ruimte nodig heeft en het niet zelden op wat armere, zandige en stenige plaatsen goed doet. Hoewel hij tussen stenen niet al te veel ruimte heeft is er dan natuurlijk weinig sprake van concurrentie op de directe groeiplek waardoor het rozet zich naar behoren kan ontwikkelen.

Planten:
Zet de planten in een ruim plantgat met een mengsel van compost en grof zand op een matig zonnige plek. Zorg voor voldoende water, zeker in het begin. De plant mag in geen geval op een erg natte plek staan. Behandel het rozet met zorg en duw het aan de randen voorzichtig vast.

Onderhoud:
Als je de bloemstengels na de bloei wegsnijdt, heb je kans op een tweede bloei in het volgende seizoen.

Digitalis in de wilde tuin of cottage garden:
Vingerhoudskruid is onmisbaar in de Cottage Garden of Engelse tuin. Digitalis is een tweejarige plant. Hij vormt in het eerste jaar rozetten op de grond en in het volgende jaar gaat hij bloeien met een lange stengel die wel twee meter hoog kan worden. Hij heeft trossen bloemen die slechts aan één kant te zien zijn.
Het volgend jaar zaait vingerhoedskruid zich uit en vormt wederom rozetten. Om die reden is het een plant je uitstekend in je tuin kunt laten verwilderen.  Je kunt hem ook in een border zetten maar dan komt hij dus niet op dezelfde plek terug. Hou er rekening mee dat deze plant ook een plaag kan worden. Gelukkig zijn de rozetten duidelijk herkenbaar en dus makkelijk te verwijderen.

Vermeerderen en zaaien.
Vingerhoedskruid Digitalis zaait zichzelf uit en kan zelfs een plaag worden. Zaaien is echter niet moeilijk en in zekere zin praktisch want dan kun je de verwilderde varianten weghalen en zelf de soort van je keuze opkweken.
Je kunt de plantjes in kleine potjes voorzaaien in zaai- en stekgrond. Je kunt ze verspenen als ze hun eerste grote bladeren vormen. Dit rozet kun je in een wat grotere pot verder lagen groeien en aan het begin van de herfst op de plek zetten. Het volgend jaar gaan ze dan bloeien.
Omdat het een tweejarige plant is met een wortelpen is er geen sprake van scheuren of stekken. Hou daar ook rekening mee met het verspenen. Verplaats het gehele polletje om beschadiging van de wortels te voorkomen.

Bijzonder bijenvriendelijk en vlindervriendelijk. Feitelijk een echte insectenplant.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht: Digitalis (Vingerhoedskruid)

Getoonde soort: Digitalis purpurea
Engels: Foxglove


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *