Vergeet mij nietje – Voorjaarsbloem

In dit artikel over het Vergeet mij nietje informatie over standplaats, onderhoud, zaaien, grondsoort, bodem, bloeiperiode en plant- en zaaivoorschriften. Het Vergeet Me Nietje is een twee, soms meerjarige vaste plant die zich zelf makkelijk uitzaait.

Het is feitelijk een plant die wild voorkomt in Nederland (geheel west Europa) maar het gaat niet echt goed met een aantal ondersoorten. De getoonde soort, het Bos vergeet mij nietje, is een frequente gast in de Hollandse tuin en doet het daar uitstekend.

Hij zorgt elk jaar voor een blauwe explosie in het voorjaar. Hij ontsnapt ook regelmatig uit de tuinen en is dan weer in het wild te vinden. Het is echter niet de inheemse soort.

Kenmerken van het Vergeet mij Nietje

 • Standplaats: licht en zon
 • Bodem: droge tot vrij natte bodem, gemiddeld vochtig
 • Grondsoort: matig voedselrijke, zwak zuur, meestal kalkarm
 • Hoogte: 30 cm
 • Kleur: blauw met geel hartje
 • Pioniersplantje of pioniersvegetatie
 • Bloeiperiode: april tot juni
 • Behaard blad, vormt polletjes.

vergeet mij nietje
Vergeet Me Nietje – Myosotis

De soort is niet altijd even winterhard. In zeer strenge winters zonder de bescherming van een sneeuwdek gaan er heel wat dood, zeker indien de vorst gepaard gaat met veel vocht en nattigheid.

Plantvoorschriften
Vergeet me nietje groeit het beste in stevige grond, matig voedselrijk en vochthoudend.
In de praktijk groeien ze bij mij in de tuin vooral op de wat schralere plaatsen waar ik nog geen oude grond heb weggehaald en heb vervangen door verse humusrijke tuingrond met compost etc.

Dat soort plaatsen koester ik in mijn tuin omdat ze prima zijn voor dit soort vegetatie dat geen honger heeft naar de mega voedselrijke west-nederlandse tuingrond.
Ze staan al met al op plekken met zon tot halfschaduw en ietwat zandige en schrale grond alwaar ze een zee van blauwe bloemetjes presenteren in het voorjaar.

Standplaats
Er word gezegd dat het vergeet mij nietje een open plek nodig heeft. Dit is maar ten dele waar. Hij groeit en bloeit bij mij in de tuin als eerste na de voorjaarsbollen en komt gewoon overal tussen door. De rest van het jaar zie je hem niet, maar zodra de zomerbloeiers dood gaan en er open plekken vallen in de tuin zie je hem verschijnen.

De kleine plantjes worden gevormd om volgend jaar hun werk te doen. In het voorjaar zien de polletjes er soms uit als gekookte sla.

Zaaien
Hoewel er officiële zaaivoorschriften zijn zou ik me niet zo druk maken. Vergeet mij nietjes zaten bij mij ooit in een zakje zaad met “weide mengsel” en ze zijn nooit meer weggegaan.

Zeker de bosvariant kun je gewoon op een stukje vrije grond uitzaaien in Mei en juni. Eventueel voorzaaien in een platte bak met zaaigrond.

Zaai je in de volle grond zorg dan wel voor losse, humus en voedselrijke grond die vochtig blijft maar niet nat. Wel goed aandrukken nadat het zaad over de bak is verspreid. Ze houden van stevige grond. Het is van groot belang de grond vochtig te houden. Vooral niet laten uitdrogen.

De kleine plantjes uitplanten in juli en augustus zodat ze nog tijd hebben om te gronden. In het voorjaar zullen de planten als een razende roeland gaan bloeien.

Vermeerderen
Heeft de plant gebloeid dan gaat hij vrijwel meteen dood. De planten en het zaad even laten drogen, De plant uit de grond trekken, het zaad er uit schudden en volgend jaar zijn ze weer helemaal terug. Op de plek waar ze stonden kunt u overigens gewoon weer wat “annuals” terug zetten om de tuin aantrekkelijk te houden.

Verspreiding
In Nederland kennen we 8 veel voorkomende soorten vergeet-me-nietjes waarvan de meeste vrij algemeen voorkomen en een enkele soort plaatselijk algemeen zijn. Het stijf vergeet-me-nietje staat op de rode lijst.

De meest voorkomende soorten

 • Moerasvergeet mij nietje
 • Stijf vergeet me nietje
 • Bosvergeet mij nietje
 • Akkervergeet me nietje
 • Weidevergeet me nietje
 • Ruw vergeet mij nietje
 • Zompvergeet mij nietje
 • Veelkleurig vergeet menietje

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *