Verbena Bonariensis, IJzerhard

Verbena Bonariensis IJzerhard  is een langbloeiende plant vlinders en bijen trekt. Artikel over de grondsoort, bodem, standplaats, vermeerderen en onderhoud van Verbena Bonariensis IJzerhard. Verbena Bonariensis IJzerhard heeft een elegante bloeiwijze en zachte kleuren. Het is één van mijn favoriete planten voor de cottage garden. Verbena Bonariensis ijzerhard is een goede weefplant.

Dat wil zeggen dat hij in een border structuur aanbrengt. Het is als plant een bodembedekker, maar de bloemen zijn lang en open dus nemen het zicht op de achterliggende begroeiing niet weg. Verbena Bonariensis  is een langbloeiende plant vlinders en bijen trekt. Ook kun je hem als snijbloem gebruiken. Verbena als soort heeft harde en vierkante stengels die behaard zijn. Daar komt ook de naam IJzerhard vandaan. De bloemstengels zijn kaal rechtopstaand.

Kenmerken:
Grondsoort: Humusrijk, waterdoorlatend, licht zandig
Grondsoort: Zand met humus of lichte klei kan ook.
Bodem:Matig vruchtbaar, vochtig maar niet te nat.
Bodem: Ph neutraal, waterdoorlatend, matig vruchtbaar
Standplaats: Zonnig
Bloeitijd: juli – september
Hoogte: 100 cm – 140 cm
Bloeikleur: Lichtroze, rood, paars, paars-violet

Verbena Bonariensis IJzerhard

Bijenvriendelijk en vlindervriendelijk
Verbena is een bijen en vlindervriendelijke plant die in de ecologische tuin niet mag ontbreken.

Standplaats: 
Ik heb mijn Verbena’s in de border staan in de volle zon. De bodem is zandig en humusrijk. Ik verrijk de bodem 1x per jaar met organische compost. De grond is los en doorlaatbaar. De Verbena’s doen het nergens beter dan in die border.

verbena bonariensis ijzerhard

Grondsoort
Verbena houdt van een licht vochtige maar goed doorlaatbare , matig vruchtbare bodem. Zorg voor een goede doorlaatbaarheid. Is je grond zandig voeg dan humus toe in de vorm van potgrond, tuingrond of compost. Heb je een kleiige bodem meng dan compost, potgrond en flinke delen grof zand en grit door de bodem tot je een losse en doorlaatbare structuur hebt.

Onderhoud:
Verbena Bonariensis IJzerhard zaait zich goed uit maar teveel zaailingen moet worden verwijdert. De plant is goed te combineren met andere planten en kan zowel voor- als achterin de border staan. Uitgebloeide bloemen verwijderen.

Winterhardheid:
Verbena Bonariensis IJzerhard kan niet tegen een strenge winter dus beschermen is de boodschap. Toedekken met stro of andere bescherming is cruciaal. Ik doe compost rond de plant met potgrond, en dan stro met wat blad en fijne houtsnippers. De snippers verwijder ik zodra de vorst uit de lucht is. Eventuele nieuwe groeischeuten komen wel tussen de snippers door.

Vermeerderen:
Van Verbena Bonariensis IJzerhard kun je overal kun nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Sommige mensen vinden dat vervelend maar het heeft ook zijn voordelen. Ze zijn gemakkelijk uit de grond te trekken en je kunt ze zo weer op een andere plek in de tuin planten. Voor volgend jaar moet je ze dan wel in een klein kweekkastje of elders beschermen tegen de vorst.

Bijzonderheden:
De oude bloemstengels zijn decoratief en kun je in de winter laten staan. In het voorjaar moet je ze dan wel wegknippen. Vlinder- en bijenvriendelijk. Hoge bloemen waardoor je de achtergrond ook nog goed kunt zien. Makkelijke plant, niet winterhard.

Taxonomische indeling:
Orde: Lamiales
Familie: Verbenaceae (IJzerhardfamilie)
geslacht: Verbena
Getoonde soort: Verbena Bonariensis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *