In dit artikel over varens informatie over de standplaats, grondsoort, onderhoud, bodem, vochtbehoefte en plantvoorschriften. Varens zijn uitstekende kamerplanten die de lucht zuiveren en een mooi groen accent in de kamer vormen. De Varen en varen-achtigen komen over de hele wereld voor. Er zijn duizenden verschillende soorten. In het bijzonder zijn ze overvloedig aanwezig in regenwouden (tropisch of gematigd), omdat hier een van de belangrijkste vereisten voor de leefomgeving van de varen (vocht) is gegarandeerd.
Varens
De tak van de biologie die gespecialiseerd is in varens heet pteridologie.
Algemene kenmerken
Grondsoort: Humusrijk, kalkarm, zandig. Goede potgrond met grof zand.
Grondsoort: Potgrond met turf/leem/zand of standaard potgrond
Bodem: vochtig maar niet nat, los en doorlatend
Standplaats: Licht maar geen direct zonlicht, niet op de tocht, ruimte.
Vocht: Vochtig maar niet nat, geen staand water of natte voeten
Vocht: regelmatig sproeien of wasemen met ontkalkt water
Vocht: de pol mag nooit uitdrogen.
Voeding en bemesting: Minstens 1x per maand bijvoeden in het groeiseizoen
Bloeiperiode: Varens bloeien niet.
Bovenstaande kenmerken gelden voor de meeste in de handel verkrijgbare varens. Varens die er bijzonder uitzien zoals varens in de vorm van palmen of Hertsthoorns (ook een soort varen) hebben doorgaans aparte kenmerken. Vraag daarvoor aan de verkoper of tuincentrum. Je kunt ze het beste op een standplaats in de schaduw of halfschaduw plaatsen zonder direct zonlicht. Verder houden varens van licht vochtige grond.
Algemene informatie:
De varen is één van de oudste planten op aarde.
Ze hebben geen bloemen.
Ze planten zich voort door sporen.
Ze doen het goed op een vochtige plek in het huis zoals de badkamer of de keuken.
Het is een ideale plant om op te hangen
Ze werden al in de Victoriaanse tijd als kamerplant gebruikt.
Ze doen het ook prima als groenblijvers in de tuin.
Ze groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen.
Er zijn reuzenvarens die zo kunnen worden als bomen en struiken.
Varens zijn een groep van vaatplanten die afhankelijk van de classificatie behorend tot de Pteropsida of tot de Monilophyta. De meeste hebben wortels die het water uit de grond of uit het water halen. De meeste soorten hebben een wortelstok (rizoom), een kruipend stuk stengel onder de grond. Er komen ook boomvarens voor die met de stengels een schijnstam vormen, zodat een ‘boomachtig’ uiterlijk ontstaat.
De varens hebben bladen die ontspringen uit de wortelstok. Deze zijn niet zonder meer vergelijkbaar met de bladen van de zaadplanten. Veel soorten varens hebben naast vruchtbare bladen, waarop zich de sporangiën bevinden, ook onvruchtbare bladen zonder sporen, bijvoorbeeld dubbelloof. Bij veel andere soorten is er geen onderscheid tussen fertiele en steriele bladen, bijvoorbeeld bij niervaren. Net zoals mossen en wolfsklauwen vermenigvuldigen de varens zich door middel van sporen en vormen ze geen zaden.
Van links naar recht:
Links: De prachtige wijze waarop nieuw blad aan de plant ontspringt.
Midden: De klassieke krulvaren, populaire kamerplant.
Rechts: De bladvaren, ook een populaire kamerplant.
De varens vormen zeer oude plantengroepen, waarvan fossielen bekend zijn uit het midden van het Devoon. In het Carboon was de groep zeer talrijk en vormenrijk. Hoewel de meeste van deze soorten in het Perm zijn uitgestorven, is de groep altijd nadrukkelijk aanwezig geweest; zie voor een overzicht fossiele varens.
Water geven
De grond van een varen moet altijd licht vochtig te zijn. De varen houdt echter niet van natte voeten of een laagje water onder in de pot. Dan zal de plant verrotten. Varens houden van een beetje sproeien maar het is niet perse noodzakelijk. De plant word er wel lekker schoon en fris van en mooi groen.
Licht en warmte
De varen houdt van een standplaats zonder direct zonlicht, dus in de schaduw of halfschaduw. Maar indirect licht is dan weer wel van belang. Niet in het donker dus. In de natuur vind je varens vaak onder bomen in een bosachtige omgeving. Daar is wel (zon)licht maar nooit langdurige blootstelling aan de zon.
Temperatuur
Varens houden niet van de kou. Een Temperatuur tussen de 12 en de 20 graden/C is gewenst. Zet ze ook niet op de tocht of bij een open raam.
Voeding en bemesting:
Het bijvoeden van de varens is niet noodzakelijk maar wel gewenst. Vooral in de groeiperiode kan een beetje extra voeding geen kwaad. Maar pas wel op, de wortels zijn fragiel en verbranden bij te hogen concentraties. Halveer dus de geadviseerde doses. Neem voeding voor groene planten of gewone koemest. Die laatste wel in kleien hoeveelheden toevoegen. Af en toe een beetje compost rond de plant kan ook maar nooit in de grond werken in verband met de wortels.
Alles over de varen op Wikipedia
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken.
Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.