Vanillebloem, zonnewende of Heliotroop

In dit artikel over de vanillebloem zonnewende informatie over de standplaats,

Vanillebloem, Zonnewende of Heliotroop heeft zijn naam te danken aan de zoete vanilleachtige geur die hij op warme dagen verspreid. Heliotropium arborescens komt uit de Andes in Peru. Het is een groenblijvende struik of plant, geschikt voor terras en balkon of als éénjarige in de border. In Nederland is hij vooral bekend als éénjarige zaaiplant. Vaste planten of struiken zal je hier niet of nauwelijks vinden. Heliotroop heeft veel warmte, voedsel en zon nodig. Meestal wordt de plant éénjarige gebruikt in borders. Heliotroop zorgt met zijn glanzende donkergroene ruwharige blad voor een mooi contrast met planten die een lichtere bladkleur hebben.

Vanillebloem, Zonnewende of Heliotroop

Kenmerken van Vanillebloem Heliotroop

Standplaats: bij voorkeur in een pot want hij is niet winterhard. Bij vorst moet hij naar binnen.
Standplaats: Bij voorkeur staat hij in de zon, beschut en uit de tocht.
Grondsoort: humusrijke, leem- of kleihoudende zandgrond
Bodem: zandig, goed doorlatend Potgrond:
Gebruik voor oppotten een mengsel gewone potgrond  + 1/3 deel zand en wat klei of leem
Vocht: de kluit mag nooit uitdrogen, ook niet in de rustperiode
Bloeiperiode: van juni tot september

Planten:

De heliotroop of vanillebloem zet je bij voorkeur in een pot of als eenjarige in de border op een zonnige warme plek maar ook weer niet op een al te hete plek in de zomerzon.

vanillebloem-heliotroop-zonnewende-3

Onderhoud:

Oude bloemen verwijderen bevordert verlengde bloei. Jaarlijks verpotten, bij voorkeur rond eind februari gelijktijdig met de snoei. Als de kans op nachtvorst over is kan de plant naar buiten. Als de temperatuur in het najaar zakt tot onder de 10 graden moet hij weer naar binnen. Laat hem op een lichte plaats bij een temperatuur van 10 tot 16 graden overwinteren. Het kan zijn dat hij al zijn blad verliest.

Snoeien:

Als de plant te groot word kun je hem eind februari voor de helft inkorten. Een opschietende tak kun ten aller tijde wegsnoeien. Door de plant wat te toppen vertakt hij beter en ontstaat een bredere plant die rijker bloeit.

Vocht en voeding

Deze plant mag nooit helemaal uitdrogen. In de winterperiode is af en toe wat water voldoende als de kluit maar niet helemaal uitdroogt. Zodra hij weer gaat groeien moet hij meer water hebben en als hij in de zomer in de zon staat moet je bijna dagelijks water geven. daarnaast houd hij wel van wat extra voeding. Gebruik geen groffe tuinmest maar bijvoorbeeld vloeibare mest 1x per 2 weken. Afhankelijk van de fase voor groene planten of bloeiende planten. Ook kun je in het voorjaar bij het ompotten wat fijne compost door de grond mengen of rond de stronk strooien.

Zaaien en vermeerderen

In het najaar kun je stekjes nemen als je er plek voor hebt. Je neemt topstekken en zet ze conform de regels in potten met stekgrond.

Beter kun je ze zaaien. Vanaf maart in de warme kas of bij een bodemtemperatuur boven de 20 graden buiten. Neem fijne zaai- en stekgrond, zandig en humusrijk. Wacht vooral tot alle kou uit de lucht is of zaai voor in een warme kas of op kamertemperatuur zonder dat het echt heet word, dus niet in de vensterbank.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *