In dit artikel van de Uienbol informatie over de grondsoort, onderhoud, voeding en bemesting overige informatie over de Uienbol of Allium. De Uienbol of Allium is een geslacht van vele soorten bollen die voornamelijk in de zomer bloeien. Mooi voorbeeld is bieslook, een lekker kruidje voor in de keuken maar tevens een fraaie bloeier met intens paarse bolletjes van zo’n 3 cm in doorsnee. Maar de hier beschreven Uienbol is een grote en spectaculaire tuinplant die als een ontploffende vuurpijl in je border omhoog knalt.
De uienbol die ik bedoel is bijna 15 cm in doorsnee en meestal paars. Er zijn echter ook soorten die neigen naar rood, blauw en wit. Ze doen het prima in de cottagegarden en de wilde tuin. Eenmaal neergezet blijven ze terugkomen. Extra bonus van de Uienbol is het feit dat hij na de bloeiperiode in een al even prachtige zaadbol verandert.
Kenmerken700
Standplaats: Volle zon of halfschaduw
Grondsoort: kleiig, voedselrijk, vette en vruchtbare grond
Grondsoort: op zandige of normale grond bijmesten
Bodem: Goed gedraineerde/doorlaatbare grond
Bloeiperiode: Mei, juni, juli

Allium Giganteum en Allium Aflatunense bloeien beide in mei en juni met compacte, violette, bolvormige bloeiwijzen op stevige stengels van 80 tot 150 cm hoog. De Allium Atropurpureum heeft een prachtige scharlakenrode kleur.
Grondsoort:
Het staat hierboven eigenlijk al volledig beschreven: de Uienbol wil voedselrijke, doorlatende grond met vette klei. Kijk maar eens naar Zeeland met zijn vette kleigrond, daar worden vrachtwagens vol met uiten verbouwd. In de loop van de zomer en in de oogsttijd ruikt het daar ook naar uien.

Heb je geen geschikte (vaak zandige) bodem, meng dan compost en zware tuingrond met klei-bestanddelen door je zandgrond. Dan heb je meteen de ideale tuingrond. Voedselrijk en doorlaatbaar van klei op basis van zand.

Kleinere soorten:
Er zijn ook genoeg kleine soorten. Ik heb al eerder bieslook genoemd maar ook de Allium Sphaerocephalon of Trommelstok is een fantastische, roodachtig-paarse Allium die prachtige, eivormige bloemen geeft op 60cm lange en flexibele stengels.
Allium Cowanii heeft zuiver witte bloempjes van ongeveer 5 cm. Hij word ongeveer 30 cm hoog.
Onderhoud:
Nog een argument om uienbollen en andere Alliums in je tuin te zetten. Ze hebben nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Wat ik wel eens doe is het blad couperen. De bladrozetten van de grotere uienbollen kunnen flink groot worden en ze zijn taai. Struikel er niet over als ze langs je tuinpad staan. Daarom knip ik vaak 1/3 of de helft er af in de loop van de zomer.

Voeding en bemesting:
Aangeraden word om in het voorjaar enkele keren te bemesten met organisch compost, koemestkorrels, gecomposteerde mest vloeibare tuinmest. Verwijder onkruid zodat die geen voeding aan de omgeving van de uienbol onttrekken.
Water:
Laat de uienbollen bij voorkeur niet uitdrogen. Als je ze plant geef je ze wat extra water en in een droge zomer kunnen ze wel wat extra vocht gebruiken.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.