Tulpen zijn monumentaal in Nederland en mogen in geen enkele tuin ontbreken. Ik zet ze het liefst in potten op het terras, dichtbij het huis en altijd in het zicht. In dit artikel over Tulpen informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, verzorging en bescherming van Tulpen. Verder info over de oorsprong, over “Lasagna-beplanting”,
Kenmerken van de Tulp:
Grondsoort: Geestgrond is ideaal, zand gemengd met fijne klei (of humus)
Zware klei of alleen zand is ongeschikt. Meng zand door de klei in een verhouding 3 delen zand / 1 deel klei. Meng door zandgrond compost, fijne klei of bladmulch
Bodem: vochtig, waterdoorlatend, humusrijk, zandig, niet te nat maar ook niet droog.
Kleur: Tulpen zijn in alle kleuren verkrijgbaar.
Planten: van september tot december
Hoogte: Je kunt hele kleine tulpen krijgen en ook enorme joekels.
Hoogte: De tulpen in mijn tuin variëren van 15cm tot 60cm.
Vocht: nooit te nat, licht vochtig
Winterhardheid: beschermen tegen strenge vorst, zeker icm vocht.
Oorsprong:
Tulpen komen in het wild voor van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied strekt zich uit van het Iberisch schiereiland door Noord Afrika tot aan Griekenland, de Balkon, Turkije, het Midden Oosten, Syrië, Israël, Libanon, Jordanië, Iran, de Oekraïne, het zuiden van Siberië, Mongolie en het noordwesten van China.
De grootste diversiteit wordt echter aangetroffen in drie bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat in alle drie berggebieden wordt gekenmerkt door een koude winter waardoor vernalisatie kan optreden, een lange lente met koude nachten en een droge zomer.

Een dergelijk klimaat is ideaal voor tulpen. De Tulp doet het uitstekend in onze westerse tuinen en is al een paar honderd jaar geliefd onderwerp van kruisen en kweken. Er zijn prachtige soorten in alle kleuren van de regenboog, letterlijk van zwart tot wit en alles wat er tussen in zit.
Bloeiperiode:
Over de bloeiperiode is relatief weinig te zeggen behalve voorjaar. Maar dat snapte u natuurlijk al. Er zijn vroege en late tulpen en alles er tussenin. Let dus goed op als u ze gaat kopen wanneer ze bloeien. De luxere tulpen zoals de parkiettulpen, de lelieachtige- of papegaaitulpen, de Rembrandttulpen en de dubbele tulpen bloeien over het algemeen laat. Wilde of verwilderende tulpen zijn doorgaans vroeger.
Voor de rest is het een kwestie van goed opletten en vooral plannen. Bepaal wat je wilt, waar je het wilt en wanneer. Ik heb bijvoorbeeld veel vroege bollen in de tuin zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Als ik tulpen koop let ik er dus op dat ik vooral late varianten neem.
Planten:
Tulpen kunnen dicht op elkaar gezet worden (1 cm) maar wel voldoende diep. Hou gemiddeld 15 a 20 cm aan. Ze zeggen ook wel dat je het plantgat 3x de hoogte van de bol diep moet maken. Tulpen kun je beter iets te diep dan te ondiep plaatsen. Zet de tulp met het puntje omhoog in het plantgat en vul het op met aarde.
Bescherming tegen vocht
Bollen in zijn algemeenheid maar zeker ook tulpen kunnen niet tegen te natte grond. Dan gaan ze vrijwel zeker verrotten. Vandaar hun voorkeur voor zandige en humusrijke grond want die is altijd goed doorlaatbaar. Zet ze dus niet op laag gelegen stukken waar het in de winter nat blijft.
Ook moet je ze niet op plekken zetten die bij regen erg nat zijn of lang nat blijven. Is de grond nat en er komt vorst dan bevriest de hele boel bovendien massief. Dat probleem is extra aan de orde als je tulpen in potten en bakken plant. Zorg er voor dat die nooit helemaal nat zijn en lang nat blijven. Dan kun je de tulpen zeker op je buik schrijven.
Bescherming tegen vorst
De slechtste combinatie voor tulpen is vocht en vorst. Potten en bakken kunnen dan massief bevriezen en de bollen verrotten. Ten eerste dus goed doorlaatbare, zandige en humusrijke grond gebruikten. Neem bijvoorbeeld de helft grof zand en de andere helft potgrond.
Zorg voor een dikke laag met potscherven en grind of grit onderin de pot en een flink groot gat of meerdere kleine gaten voor een maximale afvoer van water. Is er een periode van erg veel regen of strenge vorst bescherm de potten dan extra door ze onder een afdak te plaatsen of een paar dagen binnen te zetten.
Tulpen in lagen planten (lasagna-beplanting)
In een pot kunt u tulpen in lagen planten samen met bijvoorbeeld sneeuwklokjes en krokussen of narcissen. De tulpen bloeien relatief laat dus narcissen en krokussen zullen dan eerst gaan bloeien. Klik hier voor een uitleg
Zorg dat de potten niet te nat worden. De tulpen zullen dan zeker verrotten. Bij strenge vorst dienen tulpen extra beschermd te worden. Zorg er voor dat de pot dan tegen het huis of een muur staat en dek ze af met stro of andere natuurlijke producten zoals bladmulch of woodchips, cacaodoppen of schors.
Ook takken van de oude kerstboom kunnen gebruikt worden. Ook rondom de potten met bollen kunt u beter bescherming aanbrengen door er zakken omheen te plaatsen. Ik heb daar in de loop der jaren zakken met zand voor gebruikt (stonden er toevallig) zakken met tuinafval, stro, bladeren of gewoon zakken tuingrond. Werkt uitstekend.
Wat te doen met uitgebloeide tulpen:
Mijn persoonlijke ervaring is dat tulpen 1 jaar echt mooi zijn. Ik koop dan ook elk jaar nieuwe tulpen, zeker voor de potten en bakken. In de tuin staan ook tulpen die verwilderen. Andere soorten tulpen laat ik doorgaans gewoon in de tuin staan. Die zie je nog hooguit 1x terug.
Ik heb weinig resultaat gehaald met het uitnemen van tulpen. Sommige soorten doen het inderdaad nog een jaar maar doorgaans weegt het werk niet tegen het resultaat op. Bovendien is het zeer frustrerend als je bollen plant en er komt niks of weinig op. Je plant bollen om in het voorjaar mooie bloemen te hebben zodat je in de stemming komt voor de zomer. Ik ben dan ook gestopt met overhouden. Ik doe wat aan urban gardening en stop ze hier en daar in de grond. Maar ook daar zie ik bitter weinig effect van.
Wil je ze toch overhouden verdiep je dan in dit onderwerp en ga naar het betere (meestal kleinere) tuincentrum en koop bollen die aan je wensen voldoen.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Liliales
Familie: Liliaceae (Leliefamilie)
Geslacht: Tulipa
Geef een reactie