De tuinprogramma’s van de BBC

Ik ben een bijzonder grote fan van de tuinprogramma’s van de BBC. De bekendste tuinprogramma’s van de BBC zijn Garden Rescue met Charlie Dimmock, Gardner’s world met Monty Don, The Chelsea flower show, The A to Z of gardening en ga zo maar door. Al jaren lang kijk ik meer naar de BBC dan naar Nederlandse tv. Ik kijk bijvoorbeeld naar Mock the week, Have i got news for you, QI, Pointless, Would I lie to you, Coast to Coast, The big Dig, The repairshop, Top Gear en nog veel meer.

Maar de tuinprogramma’s van de BBC hebben een speciaal plekje in mijn hart. Vooral Garden Rescue is een grote favoriet van mij. Charly Dimmock, echt beroemd geworden samen met Allan Titmarsch en Tommy Walsh in Ground Force, heeft nu een gelijkwaardig programma met de Rich Brothers en Arit Anderson.

De tuinen van de BBC
SIssighurst, landgoed en tuinen in 2019

Het leukste van de Garden Rescue vind ik wel als ze de oude tuin gaan slopen. In kort tijd veranderen eenvoudige of saaie tuinen in een totale puinhoop om vervolgens door een team van timmerlieden, steenhouwers en hoveniers te worden omgetoverd tot de meest mooie tuinen. Natuurlijk moet je het altijd maar weer mooi vinden maar dat ze resultaat halen is een feit.

Charlie is trouwens nog het meest beroemd geworden als “Brales (BH loos) horticultural Viagra”. Oftewel, ze presenteerde Ground Force in een Tshirtje zonder BH. Een groot deel van de Britse tuinliefhebbers (globaal de helft) zat met een boner voor de buis naar Charlie te staren. Haar kalender verkocht beter dan die van een toentertijd beroemd lingerie model, Caprice Bourret. Inmiddels is ze 54 en 2x zo groot als in haar gouden jaren maar still going strong zeggen de Britten dan.

Verder is er natuurlijk Monty Don, de enigszins bekakte (posh) presentator van Gardner’s world. Dit programma, de absolute top van de tuinen van de BBC en voorheen onder andere gepresenteerd door Alan Titmarsch, is een absolute must voor tuinliefhebbers. Probleem is wel dat de gemiddelde Nederlander een tuin heeft zo groot als de composthoop van Monty Don.

De tuinen van de BBC
Sissinghurst, Landgoed en tuin

Zijn prachtige huis en tuin, Longmeadow Garden in Herefordshire is droom van een tuin met verschillende stijltuinen, waterpartijen, een joekel van een moestuin en een kas zo groot als mijn hele tuin. Op dit moment heeft hij het moeilijk want het gebied is getroffen door diverse vormen van noodweer en zijn tuin ernstig beschadigd. Daarnaast word de presentator geplaagd door depressies en is hij op de vlucht voor Corona. Kortom, het zit hem even tegen.

Gelukkig zijn er anderen die zijn werk overnemen zodat er voldoende aandacht blijft voor de Tuinen van de BBC.. Adam Frost, Joe Swift en Rachel De Thame nemen het stokje over samen met de altijd aanwezige Carol Klein. Deze mensen, allemaal met een “degree” in tuinieren, zorgen voor een altijd interessant scala aan onderwerpen in de tuinprogramma’s van de BBC. Sterker nog, Adam Frost is verhuisd naar een prachtig huis waar hij vanuit het niets een prachtige tuin bouwt. Net zoiets doet Joe Swift maar dat was bij een externe tuinliefhebber.

De tuinen van de BBC
Sissinghurst van bovenaf.

En nu mag ik dus mijn eigen tuin gaan rescue’en, mag ik zelf de houweel in mijn terras zetten en grond gaan verzetten. Gelukkig kijk ik al jaren naar al die programma’s en weet ik dus precies hoe het allemaal moet. Jammer alleen dat ik geen houtbewerker, steenhouwer of hovenier ben. Het is dus sterk de vraag of de pergola waterpas komt te staan en of het water niet aan één kant uit de vijver loopt.

Maar ik ga ernstig mijn best doen met Charlie Dimmock, de Rich-brothers, Allan Titmarsch en Tommy Walsh in gedachten. En dan moet het lukken, ja toch … ?

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *