Tuinontwikkeling, een mooi proces

Tuinontwikkeling is een proces waarbij je over de jaren langzamerhand je tuin de vorm geeft die je zelf ambieert. Daar kan, zoals in ons geval, een hoveniersbedrijf een helpende hand bij uitsteken, maar uiteindelijk ben je het zelf die de uiteindelijke vorm aan de je tuin geeft.

Bij ons is het begonnen met een steenwoestijn waar niet veel ruimte was voor planten. omdat we de vijver niet zelf konden plaatsen hebben we daarvoor een bedrijf ingehuurd die meteen de hoeveelheid stenen heeft gereduceerd en de ruimte voor de planten heeft vermeervoudigd.

Zo was het

Nu hebben we 2 grote borders, 1 rondom de vijver en 1 lateraal aan het tuinpad enerzijds en het terras anderzijds. Ook is er een pergola gebouwd. Het proces duurt inmiddels 2 jaar en zeker in de achtertuin is een zekere definitieve vorm tot stand gekomen.

tuinontwikkeling
Zo is het

Tenminste, daar waar het de lay-out betreft. Maar de fase van de tuinontwikkeling waar de planten worden uitgekozen en neergezet is nog lang niet ten einde. Ook zijn er in de praktische zin nog wat ontwikkelingen te verwachten zoals bergruimte en een afdak. Dat laatste zou groen moeten worden.

En binnen een half jaar nadat de tuin in een kale bouwput was verandert staat nu alles een meter hoog en in bloei. De floriade kan er een voorbeeld aan nemen.

De pergola was een belangrijke fase in de tuinontwikkeling om hoogte in de tuin te brengen en de rommelige achterkant van de tuin te verbergen. Een schermfunctie dus.

Nu is het doel om er de hangende tuin van Lelystad van te maken. Met kamperfoelie, Jasmijn, een klimroos en 3 soorten Clematis moet het een bloemenscherm worden wat in alle seizoenen bloeit en geurt.

.

tuinontwikkeling
De cottagegarden border
Cistus Florentinus of Rotsroos

Hieronder en hierboven en onder een paar foto’s van de cottagegarden border en een paar mooie bloeiers, de Klaproos en het Rotsroosje of Cistus Florentinus

En zo gaat de tuinontwikkeling in rap tempo door en zijn we in korte tijd terug bij de gecontroleerde wildernis die het in ons oude huis in Diemen ook was. Lekker hoog, veel planten, dicht op elkaar, veel bloeiers en het gezoem van vele insecten die binnen korte tijd onze tuin gevonden hebben.

Klapsroosje, simpel maar doeltreffend.

En dat inclusief kikkers en padden en een heel leger aan blauwe lantaarntjes (Ischnura elegans) die waarschijnlijk in de bakken met vijverplanten zijn meegelift.

Ongelooflijk hoe snel al deze zoemers en kruipers onze tuin hebben gekoloniseerd. Maar dat was mede het doel en daar zijn we dus in ieder geval in geslaagd.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *