Tuingrond zuur of basisch? Ga pH meten dus

Is je tuingrond zuur of basisch (welke pH heeft de grond) is geen onbelangrijke vraag. Die pH bepaald namelijk of bepaalde planten het op bepaalde plekken wel of niet doen. Ook kun je naar aanleiding van het antwoord op die vraag bepalen welke planten je neer gaat zetten en welke niet.

De meeste tuinen in Nederland bestaan uit tuingrond of compost die op zand is gestort. Dat is een goeie combi want doorgaans niet al te voedselrijk, goed waterdoorlatend en makkelijk te manipuleren.

Of je tuingrond zuur of basisch is hangt dus niet alleen af van de plek waar je woon maar ook hoe de ondergrond bewerkt is. Woon je op zeeklei (zoals bij mij in de Flevopolder) maar is er een dikke laag zand opgespoten (zoals bij mij in de Flevopolder) dan is het dus de vraag of je tuingrond zuur of basisch is.

tuingrond zuur of basisch
Koemest, doorgaans aan de zure kant (gras)

Hieronder eerst even de 3 grootste groepen tuingrond en hoe het op die gronden meestal zit met de pH

Zit je in een riviergebied en blijft je tuingrond aan je schep plakken dan zit je op kleigrond. Die is meestal kalkrijk en voedselrijk. Dat moet dus bewerkt worden. Meng er zand en humus door om de grond lichter en meer doorlaatbaar te krijgen.

Blijft er in zo’n tuin water staan dan is de onderliggende laag ook van klei en moet je of voor drainage zorgen of planten kiezen die periodiek tegen natte voeten kunnen.

De meeste tuinplanten houden van neutrale tot lichtzure grond. Daarom ook dat een tuin van zandgrond met een toplaag van compost ideaal is voor een tuin, vooral als je een bloementuin of cottagegarden wilt hebben.

De pH van kleigrond, zandgrond en veen

Bij klei zit de pH vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger. Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk en dus niet zuur.

Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Zandgrond kan in principe alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur.

Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6 en dus echt zuur.

Zure grond maak je basisch door er kalk of compost aan toe te voegen.
Kalkrijke grond kun je zuurder maken door er turf of afgemaaid gras aan toe te voegen.

Hoe kun je weten of je tuingrond zuur of basisch is?

Ben je een fanatieke tuinier, schroom dan vooral niet om de pH van je tuin te gaan bepalen. En doe dat niet op één plek maar neem een aantal meetpunten en kijk hoe het uitpakt. Bij Bol.com of uw tuincentrum kunt u meerdere pH-testen en testers kopen.

En dat is voor PlezierTuinier geen overbodige luxe. Zet een plant op de verkeerde plek en je bent je bent én je plant én je geld kwijt.

Overzicht zuur – basisch

Van Basisch (veel kalk)

Lavendel: rond de 6.0 tot 8.0 (arm en zuurvrij)
Gazon: 6.0-7.0
Clematis, Druif, Buxus 5.5 – 6.5
Vlinderstruik
Kalkminnende planten: 6.0-7.0
Zuurminnende planten: 5.0-6.0
Rozen: 5.5 tot 6
Borders algemeen: 5.5-6.5
Bomen algemeen: 5.5-6.5
Azalea/Rododendron/Hortensia en heide: 4.0-5.5 (zuur)

Tot Zuur (weinig tot geen kalk)

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *