Tuin winterklaar maken of toch niet?

Over dit onderwerp is nogal wat discussie. Moet je nu wel of niet je tuin winterklaar maken? En ga je je tuin winterklaar maken doe je dan veel of weinig?

En wat ga je wel of niet doen?  Ik doe wel een aantal dingen maar ik probeer niet te veel te doen.

De tuin winterklaar maken Ja of Nee

Winterklaar

Bollen planten:
Maar eerst gaan we bollen planten. Doe dit voor je gaat mulchen en gooi geen enkel herfstachtig of organisch materiaal weg als je de bollen gaat zetten. Verzamel al het organische afval en gebruik het om onderstaande mulch te maken. Bescherm de bollen met een laag mulch van minstens 10cm.

De tuin mulchen
Ga ik de tuin winterklaar maken dan ga ik in ieder geval de tuin mulchen. Dat wil zeggen een beschermende en voedende laag van een centimeterje of 10 aanbrengen in de tuin. Dit doe ik met extra zorg op plekken waar bollen staan of pollen van meerjarige planten zoals Bergamotte, Zonnekruid, Salie en vele anderen.

Ik meng bladeren met schors, houtsnippers, wat potgrond (lekker humusrijk), eventueel wat fijgemaakt stro en een paar handjes compost door elkaar. Hiermee bedek ik het grootste deel van de tuingrond. Het mengsel is niet altijd hetzelfde.

Bij stukken waar veel bollen staan meng ik een zo luchtig mogelijk mengsel, dus met wat meer stro, blad, potgrond en houtsnippers. Op plekken waar ik wat meer voeding wil geven doe ik er compost bij. Dit vooral in borders waar ik volgend jaar weer één-jarigen ga planten.

Grote planten en struiken mulchen Onder struiken en bij grote meerjarige planten strooi ik in het najaar extra compost of mest zodat die in de grond kan zakken. Zo strooi ik rond de stronk van rozen een mengsel met compost, blad en houtsnippers.

Lekker tegen de stronk aanaarden om deze te beschermen tegen strenge vorst. Bij andere struiken zoals de Dautzia (bruidsbloem) of de Magnolia strooi ik alleen maar compost vermengd met herfstblad. Belangrijk: doe dit laatste altijd als de plant niet meer groeit en het blad er af is. Anders is bestaat het gevaar dat hij niet in rust komt en doorgroeit.

Bladmulch zelf maken:
De baldmulch maak ik zelf. Gewoon een grote vuilniszak (of oude tuingrondzak of potgrondzak) vullen met bladeren, nat maken en vermengen met wat potgrond of tuinaarde. Dit laat je een week of 2 staan. Nu heb je een mengsel waar je naar believen nog van alles doorheen kunt mengen.

Om er echte bladgrond (of bladaarde) van te maken moet je hem minstens een jaar laten staan. Maar daar heb ik geen plek voor.

Tuin winterklaar maken = de tuin opruimen?
Moet je nu wel of niet oude planten, blad en oude takken weghalen? Nee dus, gewoon laten zitten die oude bende. En daar zijn meerdere redenen voor:

  • De oude takken en bloemen zien er mooi en vaak decoratief uit.
  • Het ziet er mooi uit als er sneeuw of rijp over het oude materiaal zit.
  • De resten van blad en planten bieden bescherming voor insecten.
  • Dergelijk materiaal beschermd grond en wortels tegen strenge vorst.
  • Het is allemaal gratis organische voeding.
  • Wat niet is verdwenen bij het begin van het voorjaar kun je altijd nog weghalen.

Wat ik doe is al het herfstblad in de tuin en vanaf de parkeerplek in de tuin vegen. Gewoon met de bezem over de grond bezemen en een beetje verdelen. Dit is allemaal prima organisch materiaal en binnen de kortste keren is het allemaal verdwenen.

Wat eventueel niet helemaal verrot haal ik in het voorjaar van de grond af of ik werk het er dooreen als ik de borders voorbereid voor de nieuwe lading planten van dat jaar. En daar begin ik steeds later mee. Je hebt de neiging om te vroeg aan het werk te gaan, maar doe dat niet.

Wacht gewoon tot de temperatuur wat hoger is en de dagen langer. Doorgaans is dat tegen het einde van april. Voor die tijd steek ik mijn energie in het opkweken van zaaigoed en het klaarzetten van potten en bakken.

Haal wel bijvoorbeeld de begonia’s, sommige lelies, gladiolen, chocoladebloemen en dahlia’s uit de grond. Berg ze op een niet te koude, enigszins donkere en droge plek.

Materiaal opruimen en schoonmaken:
Dit is een belangrijk onderdeel van de tuin winterklaar maken van de tuin omdat je dan het volgend jaar zo lekker kunt beginnen. Dus haal ik alle bamboestokken en andere ondersteunig weg uit de tuin.

Mochten planten alsnog omvallen dan is dat geen probleem. Ze composteren dan sneller en vormen een beschermende laag voor de bodem zelf en insecten. Maak je gereedschap schoon en bewerk bewegende delen met olie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan scharen, grasscharen en anders snij- en snoeimateriaal.

Maak ze eventueel weer scherp of laat ze slijpen. Smeer bepaald materiaal in met olie of vet om ze tegen al te veel roest te beschermen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan klein materiaal zoals schepjes en ander klein goed. Ruim je schuur of werkkast op en gooi kleine beetjes grond en restjes weg of verwerk ze in de mulchlaag.

Hulp aan insecten en andere dieren:
Om het de fauna in je tuin wat makkelijker te maken de winter te overleven kun je wat mogelijkheden creëren om te schuilen:

  • Hang insectenkasten op in je tuin.
  • Laat bladmateriaal en takken liggen in je tuin.
  • Geef insecten de mogelijkheid in je schuur of tuinkast te komen. Ik heb een strook van ongeveer 2 cm boven de deur vrij waar ze door kunnen.
  • Zet in je tuinkast of schuur materiaal neer waarin insecten kunnen kruipen zoals potjes op z’n kop, droog materiaal zoals stro en bladeren en kieren en gaten waar ze in kunnen kruipen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *