In dit artikel over de Toverhazelaar of Mamamelis informatie over de grondsoort, standplaats, onderhoud, bodemeisen, snoeivoorschriften en algemene informatie. De Toverhazelaar of Hamamelis is een winterbloeier en daarmee een plant die je graag in je tuin wilt hebben omdat je dan zeker weet dat je richting voorjaar gaat.
De Japanse Toverhazelaar (Japonica, geel) is de populairste. Ik ben een grote liefhebber van de rode varianten waaronder Diane, Feuerzauber, Jelena en Ruby glow.
Kenmerken van de Toverhazelaar of Hamamelis
Standplaats: zon en halfschaduw
Grondsoort: humusrijk, neutraal tot zuur
Bodemeisen: Niet te droog
Hoogte: tot 5 meter
Breed: tot 2 tot 3 meter
Kleur: geel en rood
Algemene informatie:
De toverhazelaar of Hamamelis intermedia is een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kruising is omstreeks 1935 ontstaan uit de soortkruising Hamamelis japonica × Hamamelis mollis. Er zijn veel verschillende cultivars in de handel. Ze worden vermeerderd door te enten op de Amerikaanse toverhazelaar als onderstam. De struik kan 4 m hoog worden. De twijgen zijn tamelijk dicht behaard en worden later soms kaal. Op de twijgen zitten witte vlekjes. Toverhazelaars bloeien ergens tussen december en maart, afhankelijk van de zachtheid van de winter. Ze bloeien op het kale hout en de bloeiwijzen zijn heel merkwaardig. Het zijn kleine kluwen bloempjes die elk uit vier draadvormige en opgerolde bloemblaadjes bestaan.

Standplaats:
Het is helaas mijn eigen ervaring dat de toverhazelaar een beetje ruimte moet hebben. Tot op heden heeft hij het in mijn cottagegarden dan ook niet goed gedaan. Toverhazelaars die ik onderweg tegenkom en die het wel goed doen hebben zonder uitzondering voldoende ruimte en geen ondergroei. Dus er staan geen planten onder en er staan geen planten zo dicht naast dat hij in de verdrukking komt. Bij mij moet hij de strijd aangaan met grote pollen siergras en 2 andere struiken.
Bij een de buren staat hij alleen in een border en bij een familielid van me staat hij half in het grasveld en verder vrij tegen de voorkant van het huis. Beide struiken staan aan de voorzijde van het huis. Ik ga hem dan ook in 2016 verplaatsen naar de border aan de voorkant van het huis. De in clusters zittende bloemen hebben lichtgeel tot heldergeel, maar ook rode, oranje en roodbruine bloemkleuren komen voor. De bloemblaadjes zijn lintvormig. De vrucht is een doosvrucht, die pas een jaar na de bestuiving rijp is. De top van de doosvrucht explodeert dan open, waarna twee glimmend zwarte zaden tot 10 meter weggeschoten worden.
Planten voorschriften
De grondsoort moet het liefste neutraal tot zuur zijn. Als er maar genoeg humus in de grond zit mag de bodem ook kalkhoudend zijn. ‘s Zomers mag de grond niet te droog worden.
Op kleigrond groeit de hazelaar niet goed en hij heeft voldoende licht nodig en zeker zon. Hij zou het op vette klei niet doen. Dat kun je dan weer verhelpen door humus, compost en zand door de klei te mengen. Ik heb de struik in een verhoogde border gezet met tuinaarde en compost op een zanderige ondergrond. Daar gedijt hij uitstekend op. Rondom de plant moet altijd veel ruimte rond vrij zijn. Alleen dan kan de struik tot zijn volle wasdom en karakteristieke vaasvorm komen met bijna horizontaal groeiende takken.
Onderhoud:
Een toverhazelaar heeft voldoende ruimte nodig. Als hij op de juiste plek staat en begint te groeien kan hij in de loop der jaren tot een flinke struik uitgroeien. Hij houdt niet van snoeien dus probeer hem op een plek te zetten waar je hem verder met rust kunt laten.
Als hij toch te groot word moet er gesnoeid worden en daar houd hij dus niet echt van. De struik groeit vooral in de breedte met veel bijna horizontaal groeiende takken. U doet er goed aan om kruisende takken per definitie weg te halen. Omdat nieuwe groei lang op zich laat wachten heeft snoeien doorgaan geen al te goed effect op de plant. Hij staat eigenlijk het liefst alleen met voldoende ruimte rondom. Omdat hij langzaam groeit is snoeien zelden nodig. Snoeien doe je in het voorjaar, na de bloei en voordat het blad gaat uitlopen. Snoei alleen als takken elkaar kruisen en knip de takken terug tot op een gezonde, jonge scheut. Wanneer er verjongende snoei moet worden toegepast doe dit dan in twee jaar anders bloeit hij een keer niet.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Hamamelidaceae
Geslacht: Hamamelis
soort: Hamamelis×intermedia
Gebruik geen gif in uw tuin. Gebruik nooit produkten van Bayer, HG of andere chemische concerns. Gebruik van dit soort giffen is de oorzaak voor het uitsterven van grote hoeveelheden insecten en amfibien. Gebruik alleen biologische en ecologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, lieveheersbeestjes of produkten van een merk als Ecostyle.
Geef een reactie