Tomaten kweken in eigen tuin

Niks makkelijker dan tomaten kweken. Feitelijk is de tomaat onkruid, familie van de nachtschade, vandaar. Groeit bijna overal zolang hij niet door een ziekte of een beest word aangevallen.

Kenmerken van de tomaat of Solanum lycopersicum

Grondsoort: Elke grondsoort, zeer voedselrijk en doorlaatbaar
Bodem: Voedselrijk, humusrijk, doorlaatbaar, vochtig
Standplaats: Zonnig, met ondersteuning (zonnige schutting of muur)
pH: tussen de 5.5 en de 6.5
Hoogte: De tomaat kan enorm hoog en groot worden
Kleur: De tomaat bloeit geel
Vocht: Tomaten hebben vochtige grond nodig.

Tomaten kweken in de border
tomaten

Grondsoort:
Tomaten groeien in principe op elke soort grond mits deze voedselrijk en humusrijk is. De pH is licht zuur en de grond moet goed doorlaatbaar zijn. Ik meng altijd compost en mestkorrels in het plantgat. Dan een laagje potgrond en daar plant ik ook de plant zelf in.

Ik zet de plant in gewone tuingrond, zandig, met extra compost en mestkorrels. Ik gooi het gat dicht met moestuingrond.

pH
Beetje verwarrend hier en daar. Op de site van een tomatenkweker lees ik dat de grond lichtzuur moet zijn. Elders lees ik dan weer dat hij kalk nodig heeft en dat je eierschalen door de grond moet mengen. Ik doe dat niet. Ik geef wel HEEL VEEL extra voeding en vooral water.

Standplaats:
De tomaat houd van zon die nodig is voor de bloei en vruchtvorming. Verder is veel water (extra water) geven een vereiste. De plant moet geleid worden met draden of tegen een schutting of muur met gaas waar hij tegenop kan groeien.

Planten;
De vorst moet uit de grond zijn en de temperatuur rond de 10 graden. Wacht ook liever even tot de bodem wat warmer is. Groeien doet hij toch wel dus wacht gerust tot de omstandigheden goed zijn. Maak een gat en vul dit met moestuingrond en extra compost en potgrond.

Tomaten hebben veel voeding nodig. Doe gerust halverwege het seizoen nog wat extra compost rondom de plant en geef extra water.

tomaten
dubbele tomatenplant tegen de schutting

Hier boven zie je het resultaat van 2 plantjes die ik vrij vroeg in het jaar (2022, een warm jaar) tegen de schutting heb gezet. Ik heb nog minstens zoveel weg moeten knippen. Volgend jaar 2 aparte planten en 1 in een zak met aarde.

Ziektes:
Helaas zijn tomaten best gevoelig voor ziektes en ongedierte. Bij mij werden in het verleden de tomatenstengels vroeg in het jaar door geknauwd en dan vielen ze om. Dit bleken emelten te zijn, de larven van langpootmuggen.

Ook witte schimmel en tomaten- of aardappel ziekte waarbij de bladeren en vruchten zwarte plekken krijgen en de vruchten van binnen verrotten.

Helaas is er weinig tegen deze ziektes te doen. Worden je planten ziek haal ze dan meteen weg en vernietig ze grondig. Dus niet op je composthoop gooien maar naar de afvalverwerking.

Dieven
In de oksels van de takken zul je al snel nieuwe takken zien groeien. Die moet je er uit halen want ze nemen vocht en voeding weg van de rest van de plant.

tomaten
Bloemen van de tomatenplant

Meer dan 5 trossen …
Vroeger zeiden ze dat je niet meer dan 5 trossen tomaten aan een plant moet nemen. Dit was 50 jaar geleden misschien waar met de tegenwoordige rassen gaat het niet meer op. Gewoon lekker laten gaan en oosten maar.

Let wel op welke variant je hebt en aan wat voor bijzondere omstandigheden die soort moet voldoen. Geld bijvoorbeeld voor vleestomaten, trostomaatjes en bijzondere soorten. Lees de gebruiksaanwijzing, vraag aan het personeel van het tuincentrum of zoek het op internet op.

Als je geen informatie kunt krijgen koop de planten dan niet. Er zijn genoeg kwekers (vooral de kleintjes) die weten wat ze verkopen en goeie informatie kunnen geven.

Kweken in potten en zakken.
Geen tuin? Geen probleem! Zet je plant gerust in een zak aarde op je balkon of op een binnenplaatsje. Prik er een paar gaten in en geef voldoende water.

Strek een paar touwtjes om de takken te begeleiden en Bob’s your Uncle. Kan ook in een pot maar zoek wel een redelijk grote en doe er veel grond in met voldoende voeding.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *