Tomaten kweken in de border

Tomaten kweken in de border is leuk en supermakkelijk. Bij mij was het dit jaar zelfs te makkelijk want ik moest die planten diverse keren afknippen om ze in toom te houden. Letterlijk kilo’s tomaten zijn er van die 2 plantjes afgekomen.

Groente of fruit in je stadstuintje zetten noem je ook “de eetbare tuin”. Zo heb ik in mijn tuin frambozen, tomaten, diverse kruiden, een beginnende appelboom, hier en daar een courgette en aardbeien in hangende potten.

Tomaten kweken in de border
Tomaten kweken in de border

Tomaten kweken in de border is simpeler dan je denkt. Gewoon een tomatenplant kopen in het tuincentrum en die op een ruime zonnige plekt tegen een hek of schutting plaatsen en klaar is kees.

Dit jaar had ik al vroeg in het jaar 2 planten gekocht bij een tuincentrum. Ik had ze allebei op een meter afstand tegen een schutting gezet. Dat had ik beter niet kunnen doen want nu groeiden die twee planten tegen de klippen op.

Ik moest meerdere keren in de zomer met een schaar die planten intomen want ze groeiden als een gek. Na een fikse regenbui zijn ze bovendien totaal ingestort omdat ze gewoon te groot waren geworden.

Tomaten kweken in de border
En weer een bak vol …

Ik oogstte de tomaten later in een vergiet waar zeker 2 kilo tomaten in kon. Ik denk dat ik meer dan 20 kilo tomaten van die planten heb gehaald. Vrienden, familie en de buren, ze hebben allemaal wel één of meer porties tomaten gehad.

Tijdens de hoogtij van de oogst heb ik er onder meer een voorraadje tomatensoep en tomatensaus (voor de pasta) van gemaakt. En verder heel wat tomatensalade, tomaat op brood en door allerlei gerechten.

De smaak is onovertroffen. Vooral op brood en op toast zijn de verse tomaatjes uit eigen tuin een ware traktatie. Toen ze wat kleiner werden kon ik ze steeds in 4 partjes snijden en met kaas of worst bij de borrel weg knabbelen. Heerlijk en gratis, de ideale combi in deze dure tijden.

Dus ga ik de komende jaren zeker weer tomaten kweken in de border. Maar ik zet er geen 2 meer naast elkaar. 1 langs de pergola en 1 langs de schutting. Staan ze allebei op een zonnige plek en hebben ze de ruimte om te groeien.

Dit kan dus ook op een balkon of op in een tuin met veel tegels. Gewoon een mooie bak, kuip of zak met goeie aarde (moestuingrond) met extra voeding, flink water geven (dat is een vereiste in de zomer) en hopla, daar komen de tomaten.

Veel succes dus met die tomaten kweken in de border.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *