Tijgerlelie of Tigridia,

De Tijgerlelie of Tigridia. info over grondsoort, standplaats, onderhoud, bodem, snoeivoorschriften en algemene informatie over vermeerderen van dit bijzondere bolgewas. De Tijgerbloem is een ééndagsbloem. Bij goede verzorging geeft hij echter iedere dag een bloem, dus het is zeker een dankbare bloeier. In groepen geplant kan het een weelderig en chique tintje geven aan het terras.

De bolletjes kunnen ook in de volle grond worden geplant. Doch indien men echter zoals ik op vette klei tuiniert is dat niet aan te bevelen.

Kenmerken

Standplaats: beschut tegen de wind
Zon: bloemen in de zon, plant in de halfschaduw
Bodem: losse doorlaatbare humusrijke grond (potgrond)
Grondsoort: humusrijke potgrond met wat zand
hoogte: 120 max
Bol-gewas
Eendagsbloem
Soort: Tigridia
Getoonde soort: Tigridia Pavonia

Naast de prachte bloem het lelijke leliehaantje, een akelig beestje dat de hele boel opvreet.

Ziekte:

Je kunt in de Tijgerlelie (ook andere) een oranje kevertje aantreffen. Dit zogenaamde Leliehaantje is de grootste vijand van alle lelies in de tuin. Ze tasten je hele plant aan en er blijft niks van over. Ik haal de kevertjes er zelf met de hand uit want ik gebruik geen gif in de tuin.

Dit is een lastige klus en het kevertje heeft snel gewonnen. Ik heb wel gemerkt dat lelies in potten minder kwetsbaar zijn dan lelies in de volle grond. Verwijder je de kevertjes consequent dan kun je het winnen. Laat je de jacht verslonzen dan zul je snel na het aantreffen van het eerste kevertje kale stengels in je tuin hebben zonder bloemen.

Pot en bak

De tijgerlelie is een bolgewas en houd van losse doorlaatbare humusrijke grond. Hij doet het erg goed in potten en bakken. Het kan bij bol en knolgewassen vrijwel nooit kwaad om wat grof zand in de grond te mengen. Dit bevordert de doorlaatbaarheid waardoor je ook meteen voldoende lucht in de grond krijgt.

Tijgerlelie of Tigridia

De bol moet om de 3 a 4 jaar uitgehaald worden. Dit omdat hij de grond uitput. Dan moet je hem schonen, te grote schubben van de bol halen, broedbolletjes (kleine bollen die aan de zijkant groeien) verwijderen en ze schoonmaken.
Vervolgens op een andere plek opnieuw planten met verse potgrond en humusrijke grond.

Standplaats:

De plant zelf houd van zon maar de bollen en het loof houden van halfschaduw. Zet de bollen in ieder geval voor het vormen van loof nooit in de volle zon. Zet de bollen op ongeveer 15 cm diepte 3x de hoogte van de bol.

Vermeerderen:

Er zijn globaal 3 manieren om de Tijgerlelie makkelijk te vermeerderen. Manier 1 is de beste en geeft het snelste resultaat.

1) Bij het uitnemen van de bol elke 3 of 4 jaar zie je op de bol, vlakbij de stengel, kleine bolletjes. Dit zijn dezelfde bolletjes die hieronder worden beschreven maar ze zitten onder de grond en zijn beter ontwikkeld. Je kunt deze zogenaamde broedbolletjes uitplanten bij de bol die je in ieder geval ergens anders neer moet zetten.
De kleine bolletjes geven soms na een jaar al bloemen. Het is de beste manier om te vermeerderen omdat je relatief snel resultaat hebt.

Tigridia of tijgerlelie

2) Na de bloei zie je in de oksels van de bladeren bolletjes. Dit zijn bladokselbolletjes. Die kun je uitplanten in grond afgedekt met grind. Je laat ze dan op een vorstvrije plek een jaar staan en plant ze volgend jaar uit. Na een jaar of 2 a 3 heb je dan nieuwe lissen.

3) Je kunt ze ook vermeerderen door het afnemen van schubben. De Lis is een bol die is opgebouwd uit schubben. Die kun je afnemen en opkweken. Echter, dit is een klus voor liefhebbers. Je moet er een ruimte (kas) voor hebben en kennis van plantenziekten etc. Wil je het toch weten verdiep je dan langdurig in gespecialiseerde literatuur anders ben je meer geld kwijt dan wanneer je gewoon een zak met bollen koopt.

Taxanomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Iridaceae (lissen familie)
Geslacht: Tigridieae

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Tijgerlelie of Tigridia,”

  1. Ans Kallansee avatar
    Ans Kallansee

    Ik kreeg het zaad van de tijgerlelie of TIgridra, een dag’s bloem
    Mijn vraag is,: kan je dat zaad van die uit ge bloeide bloemen zaaien, of vermeerder je ze met de bollen?
    Al vast bedankt, met vriendelijke groet, Ans Kallansee

    1. Netperk avatar

      Hoi Ans,
      Als je bollen zaait duurt het altijd enkele jaren voordat de bollen zijn volgroeid en gaan bloeien. Als je voldoende ruimte in je tuin hebt kun je ze op een plekje tot zijn volle wasdom laten komen. Heb je dat niet, en heb je geen kas of ruimte om ze voldoende af te harden koop dan gewoon de bollen, dat is makkelijker en sneller.
      Maar heb je de ruimte wel ga dan het experiment aan. Maar dit jaar zaaien en volgend jaar bloeien gaat zeker niet lukken.
      Groetjes,
      Netperk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *