In dit artikel over Suzanne met de mooie ogen informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van Suzanne met de mooie ogen.
Suzanne met de mooie ogen is een plant die klimt als een razende en veel steun nodig heeft. Ze houdt van een veenachtige, humusrijke en voedselrijke grondsoort die waterdoorlatend is.

Verder als standplaats een warme plek met een bodem die goed los is gemaakt. De grond moet vochtig zijn en nooit uitdrogen. Suzanne met de mooie ogen is een klimplant met kleine oranje-gele bloemetjes die je goed zelf kun zaaien.
Kenmerken
- Grondsoort = Veenachtig, voedselrijk, humusrijk
- Standplaats = Zonnig, maar pas op met de hete middagzon ivm uitdroging
- Standplaats = moet geleid worden met rek of lijnen/draden (kan ook langs een andere plant)
- Bodem = Vochtig maar niet nat, nooit uitgedroogd.
- Bodem = waterdoorlatend
- Vocht: Water geven in droge periodes is essentieel.
- Zaaien: Voorzaaien in Maart binnen of onder glas, uitplanten na half mei. Pas op met vorst.
- Hoogte = kan tot 3 meter hoog worden.
- Kleur: oranje-geel, cultivars ook rood, blauw of paars
- Bijzonderheid = Plant moet gesteund worden.
- Echte klimplant
- Kan niet tegen vorst, dus pas naar buiten als de vorst echt helemaal uit de lucht is.
Suzanne met de mooie ogen of Thunberia Alata is afkomstig uit tropisch Afrika. Ze heeft Ze heeft oranje-gele bloemen met het kenmerkende zwarte hart. De soort wordt tegenwoordig wereldwijd als sierplant gekweekt maar komt nog altijd als onkruid voor.
Er bestaan cultivars met witte en rode bloemen en ook bestaan er cultivars zonder het kenmerkende zwarte centrum. In België en Nederland wordt de plant veel door de handel aangeboden. Hier kan hij als eenjarige op een zonnige standplaats in de tuin worden gekweekt.
Grondsoort en standplaats
Deze plant heeft veel zon nodig en staat het liefst tegen tegen een warme zuidelijke muur maar kan bij voldoende warmte ook uitstekend gedijen in de halfschaduw. Ze houdt van lichte, doorlaatbare en voedselrijke grond met een veenachtig karakter.

Gewone potgrond voldoet uitstekend. Zet je hem in de tuin en heb je een klei-achtige of zanderige bodem meng dan wat turf of fijne potgrond door de aarde voor je hem plant.
In potten en bakken
Suzanne met de mooie ogen doet het prima in potten en bakken. Zorg wel voor voldoende steun door middel van rekjes, stokken en draden. Je kunt haar bijvoorbeeld ook prima langs de kettingen van hangpot of hanging basket lijden.
Zorg enerzijds voor voldoende water en voeding maar ook voor drainage. In de volle grond waterdoortende bodem, in pot of bak voldoende grote gaten en een laagje grind of potscherven. De grond maar nooit nat zijn, de wortels kunnen er niet tegen om te lang onder water te staan.

En nog wat, neem wel een lekkere grote pot. Dus niet in een potje van 20cm indoorsnede. Neem gerust een pot van 40 of 50 cm hoog met een doorsnede van 30 tot 40cm.
Verzorging en bemesting
De plant heeft veel water nodig dus regelmatig water geven en de grond niet laten uitdrogen. Bloeimest aan het water toevoegen komt de bloei ten goede. Ik herhaal nog maar even dat hij goed water moet hebben en nooit droog mag staan.
Ga na een maandje of twee na het uitplanten extra voeding geven, eerste gewone voeding en later vloeibare bloeimest. Geef elke keer een beetje tijdens het overvloedige water geven.
Steun is essentieel voor deze klimmer die het ook in hangpotten en balkonbakken erg goed doet, bijvoorbeeld tegen de balkonleuning of langs de regenpijp. Bij mij klimt ze bovendien lekker tegen en door de roos heen of samen met het pispotje tegen de schutting.
Bij de eerste nachtvorst zal de plant afsterven.
Zaaien
Voorzaaien kan al vanaf in Maart binnenshuis of in een warme, 100% vorstvrije bak of kas. Deze plant heeft echt een hekel aan de kou dus zorg voor warmte als je gaat voortrekken. De zaailingende ruimte geven door de grote zaden per potje te zaaien en de plantjes per stuk op te trekken.
Pas na half Mei, na ijsheiligen, als de temperatuur aangenaam is, mogen de planten naar buiten. Je kunt ze uitgeplanten op een zonnige en warme, beschutte plek.
Taxonomie
- Clade: Lamiiden
- Orde: Lamiales
- Familie: Acanthaceae
- Geslacht: Thunbergia
- Soort: Thunbergia alata
Geef een reactie