Strobloemen, droogbloemen of helipterum

In dit artikel over de strobloemen of Helipeterum informatie over de grondsoort, bodem, standplaats en zaaivoorschriften. De strobloem is een enigszins ouderwetse bloem die je nog maar weinig ziet. Het is echter makkelijk zaaigoed en een goedkope optie voor potten en bakken die leeg staan.

Er is een grote variatie aan soorten en kleuren en geloof het of niet, maar je kunt ze nog drogen ook. En dus kun je ze bewaren en heb je er jaren lang lol van.

Kenmerken van de Strobloemen

Grondsoort: Tuingrond of potgrond, matig voedselrijk tot voedselrijk
Standplaats: zon of halfschaduw, warme plek
Bodem: Vochtig, doorlaatbare grond.
Plaats: borders, perkplant, pot- en plantenbakken.
Eenjarige plant
Droogbloem, snijbloem.
Hoogte: 30 tot 50 cm, sommige tot 1 meter (monstreosum).
Bloemkleur: wit roze oranje rood geel.
Bloei : juni / okt

Algemene informatie:
Toen ik aantal jaren geleden wat zakjes zaad kocht heb ik ook een zakje strobloemenzaad gekocht en in een pot gegooid. Dit is het soort experimenten dat ik graag uitvoer. Gewoon ergens wat zaad neergooien en kijken wat er gebeurt. Zo zijn er al heel wat soorten planten in mijn  tuin terecht gekomen die steeds wel weer ergens terugkeren.
Het blijkt een leuk bloempje. Later heb ik het nog wel eens tussen andere planten gezaaid en doet hij het vooral aan de voorzijde van de border goed.
Hij heeft toch wel enige plaats nodig om zich te ontwikkelen.

thumbs blauwe strobloem

Zaaien:
Ik heb deze strobloemen eigenlijk voornamelijk als zaaigoed gezien. Dus een zakje halen en ter plaaste zaaien of in een pot. Hij is overigens geschikt om voor te zaaien in een koude kas. Dan kan vanaf half Maart. Het is een plant die van de warmte houd dus niet te vroeg uitplanten.
Zaaien in de koude grond doet u van half April tot Mei.

Verspreid het zaad gelijkmatig op de plek en bedek het met een laagje grond, bij voorkeur pot of zaaigrond. Beetje aandrukken en vochtig houden. Na enige tijd (2 tot 4 weken) een beetje uitdunnen en de zwakke broeders verwijderen.
Tot zeker halverwege de zomer kun je het zaad gewoon op open plekker strooien om ergens nog even wat extra’s te doen. Combineren met zinia’s en ander laat zaaigoed.

Makkelijke plant:
De strobloem is een leuk plantje om er gewoon tussendoor te zaaien. Zeker in de wilde tuin of in een cottagegarden kan hij een “gezellig” element vormen. In potten en bakken zaai ik hem nog wel eens als dingen zijn uitgebloeid om de boel een beetje op te vrolijken.

De kindertuin:
Het is een dankbare plant voor kinderen om in een bak op potje te zaaien. Hij is makkelijk, groeit snel en bloeit aardig. Bovendien kun je hem overhouden door te drogen en er dan later weer iets mee te doen in een bloemstukje of om een herfststukje op te leuken.

Als je gaat drogen:
Drogen van strobloemen lukt wonderwel. Je snijd ze af zodra ze mooi openstaan. Openstaan wil zeggen als de buitenste blaadjes horizontaal staan. De andere blaadjes gaan dan nog even verder met opengaan. Meteen samenbinden en ophangen op een plek waar het droog is en waar verse lucht stroomt. Dus niet op de plee hangen maar bij voorkeur ergens in de kamer of in de slaapkamer of overloop.

Foto’s:

Taxanomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Gnaphalieae
Geslacht: Helichrysum
Geslacht: Helipterum

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *