Stok sperziebonen in pot sperziebonen

Stok sperziebonen in pot (of snijbonen) kweken is leuk en levert best een aardige opbrengst zolang je de juiste grondsoort gebruikt en de slakken persoonlijk uit je planten vist. Je doet het wel voor de lol want voor het geld hoef je het niet te doen. Losse sperziebonen zijn in het seizoen zo goedkoop dat je er nooit tegenop kunt kweken. Maar mij zal het een zorg zijn, de rest van de tuin eet ik ook niet op.

Stok sperziebonen in pot of bak of kuip

Ga je stok sperziebonen in pot kweken dan is de grootte van je potten en kuipen evenredig aan de ruimte die je hebt. Ik heb 2 grote vierkante kuipen van nog geen 50 cm in de breedte. Daar plant ik zo’n 12 tot 15 plantjes in. Dat is nodig want kruipertjes en ook de vogels eten nog wel eens een plantje op. Ik neem het dus ruim.

Niet onbelangrijk: eet nooit rauwe sperziebonen, dat is echt niet goed voor je. Peulvruchten moeten gekookt worden.

De potten of kuipen
Bij een groot tuincentrum heb ik voor minder dan 10 euro per stuk 2 vierkante kuipen gekocht van zink. Wel zo makkelijk want je kunt er makkelijk gaatjes in maken, het roest niet en weegt helemaal niks. Hou er wel rekening mee dat er aardig wat grond in zo’n bak gaat. In één bak van 50×50 cm gaat 50 liter grond. Dat is dus nog meer dan een grote zak aarde van 40 liter.

De stokken:
De stokken steek ik in de hoeken en laat ze recht omhoog gaan. Zo nemen ze minder plek in. Ik gebruik bamboe-stokken van 2 meter, niet te dik. Ik maak ze vast in de hoeken van de kuipen met tie-wraps (bindbandjes of kabelbinders). Ook breng ik er verband in met dwarsstokjes. Kijk maar even op de foto’s hoe ik het in elkaar pruts.

Mest en voeding
Geen koemest of stalmestkorrels gebruiken voor de stoksperziebonen in pot en ook geen op stikstof gebaseerde meststoffen. Compost is het toverwoord bij bonen. Organische meststoffen dus, geen gekorrel en gepoep. Eventueel kun je nog een heel klein beetje moestuinmest toevoegen maar nooit teveel en enige tijd van tevoren.

Grondsoort:
Bonen houden niet van zure grond. Doe dus geen zure grond in je potten. Ik gebruik ook hier half oude grond en half moestuingrond. Die verrijk ik met compost en een heel klein beetje moestijnkorrels. Bonen doen het goed op kleiige grond en op zandgrond zolang er meer voldoende voeding in zit. Geen al te natte grond is wel belangrijk dus zorg voor een goeie drainage van je potten.

stok sperziebonen in pot 3

Zaaien en planten:
Zorg dat de vorst uit de lucht is en dat de grond een beetje is opgewarmd. Dat betekent voor teelt in potten dat je wacht tot het niet meer zo koud is. Potten warmen immers sneller op dan de koude grond. Maar ze koelen ook sneller af dus bescherm de potten of de plantjes tegen koude periodes.
Stok sperziebonen kun je voorzaaien vanaf April of nog eerder als je over een goede kas beschikt of voldoende bekwaam bent om ze binnenshuis op te kweken. In vanaf globaal half mei kun je buiten gaan zaaien als de kou uit de lucht is.

Slakken:
Stok sperziebonen in pot moet je goed beschermen tegen slakken, vooral in het begin. Het eerste jaar hebben de slakken bij mij in één nacht een hele pot met planten opgevreten. Er stond echt helemaal niks meer.
Ik doe koper rondom de pot, strooi regelmatig verse slakkenkorrels (EscarGo, ecologisch middel) en kijk bovendien regelmatig of er geen slakken op de pot zitten.

Onderhoud:
Leidt de stok sperziebonen in pot liefst rondom de stokken. Als je ze in één keer naar boven laat groeien zijn ze snel boven en krijg je een enorme kruin. Ik leidt ze dus al draaiende rondom de stokken naar boven kruipen. Geef voldoende water maar nooit te veel. Bijmesten hoeft niet.

Kijk hier  voor  meer over  groente in potten en bakken

Hier op Wiki nog een kleine opsomming van plagen die de sperzieboon bedreigen

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *