Steenbreek, weg met die tegels

De Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies onze leefomgeving vergroenen. Waar mogelijk worden stenen vervangen door groen zodat het water makkelijker de grond in kan.

Dit geld natuurlijk ook voor particulieren. Ik ga binnenkort verhuizen en een belangrijke klus voor mij als tuinier is om de vele tegels en klinkers te vervangen door borders en verhoogde bakken.

Nu is hooguit 1/4 deel van de tuin border, en dan druk ik me positief uit. Ik denk minder, misschien maar een zesde deel. Daar ga ik dus iets aan doen. De helft van het terras gaat er uit, de grote plavuizen gaan er uit en worden vervangen door een grindpad dat ongeveer 1/3 zal zijn van het huidige pad.

Dan word de border rechts dus breder en de border zal aan de andere kant ook breder worden dan het terras. Ook komt er een verhoogde bak aan de kop van de border in de richting van de tuindeur achterin.

Steenbreek terras
Steenbreek terras

Aan de voorkant gaat de helft van het terras er af en in de toekomst zal het pad ook wat smaller worden. Dat kan een strook zijn met potten en bakken of anders een border.

Op die manier is er dus meer open grond dan tegels en klinkers. Het water kan goed weg waardoor het grondwaterniveau beter op pijl blijft en het groen in de buurt een betere kans heeft om te overleven.

Steenbreek Bak
Steenbreek Bak

Tuinieren hoeft niet veel tijd, moeite en geld te kosten. Als je makkelijke planten neemt hoef je niet veel te werken. Af en toe wel natuurlijk, maar dat is alleen maar goed. Verder kun je door heesters te plaatsen en 1x per jaar een paar werkstudenten in te huren je tuin helemaal tip top in orde krijgen zonder al te veel moeite.

Ga er voor. Het is hard nodig. Enerzijds voor het grond water en anderzijds voor de bijen die ook bloemen nodig hebben in deze tijden van Urban Jungle en verstedelijking.

De Stichting Steenbreek heeft een leuke website. Op de website van uw gemeente kunt u vinden of ze lid zijn en meedoen. Doen ze dan niet, schroom dan niet om hun op de Stichting Steenbreek te attenderen. Het is voor onze natuur en ten slotte voor ons zelf van levensbelang.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *