Spoorbloem of Rode Valeriaan

In dit artikel over de Spoorbloem of Rode Valeriaan informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud, voeding en bemesting en zaaivoorschriften van deze felrode meerjarige schoonheid. De spoorbloem (Centranthus ruber) of rode spoorbloem, vroeger wel “Rode valeriaan” genoemd, is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae).

De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is in Nederland op enkele plaatsen verwilderd. De plant kan goed tegen hitte, wordt 30-80 cm hoog en bloeit van mei tot juli. Soms komen ook planten voor met witte bloemen.

De spoorbloem

Bodem: kalkrijk, rotsachtig, zandig en stenig
Grondsoort: zandig, rotsachtig, matig voedselrijk tot arm.
Standplaats: volle zon, zon
Hoogte: tot 1.50 meter
Kleur: rood (heel soms wit)
Bloeiperiode:

De spoorbloem is een vlinder en bijenvriendelijke plant. Het is ook een uitstekende plant voor de cottagegarden.

spoorbloem

Ik zag de Spoorbloem voor het eerst in Frankrijk. In de Gorges du Tarn, in het prachtige dorpje Peyrelaeu le Rozier staken ze gewoon langs de weg uit de stenen muren. Prachtige bossen felrode bloemen die zonder enige uitzondering gewoon uit de stenen muren staken. Ik heb ze later in Nederland gekocht, neergezet op het armste stukje van de tuin voor de rotstuin en hé presto, sindsdien komen die prachtige rode bloemen elk jaar in mijn eigen tuin voor.

Grondsoort Rode Valeriaan

De plant houdt van een droge kalkrijke bodem. Dat is ook te zien aan de plekken waar hij in Frankrijk groeit. Gewoon tussen de stenen, levend van het organische materiaal dat er tussen blijft steken. Ze deze plant in Nederland dus op droge, zandige, stenige, voedselarme plekken. Zelfs lang stenen randen, bakken en paden zal hij makkelijk opkomen.

Standplaats spoorbloem

De Spoorbloem zet je op droge en zonnige plaatsen. Ik heb hem naast de rotstuin staan op een vrij arm stuk grond naast de vijver en onder een klimroos. Het is daar vanouds kalkrijk en zandig met pijn vanuit de bouwperiode.

Onderhoud

Ik doe vrijwel geen onderhoud aan de Spoorbloem.

Voedsel en bemesting

Vooral niet bemesten of voeding geven. Dit is een plant die het op onmogelijke plaatsen tussen de rotsen en in muren uitstekend doet. Niet gaan verwennen dus. Lekker aan het werk zetten en niks meer aan doen.

Makkelijke tuin

Dit is bij uitstek een plant voor de makkelijke en onderhoudsvrije tuin. Doet het altijd, komt altijd terug en bloeit prachtig met felrode bloemen.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *