In dit artikel over de Spinlelie of Peruaanse narcis informatie over de grondsoort, standplaats, bodem en verzorging en onderhoud van deze beeldschone lelie. Veel mooier vind je ze niet moet ik eerlijk zeggen. Ik heb ze vaak afzonderlijk in potten staan ergens op een mooi plekje in een border. De hier getoonde soort, Hymenocallis harrisiana, is een Mexicaanse die wat kleiner is. De bloemblaadjes zijn sierlijk en dun en sterk gekromd.
De meeldraden steken ver boven de bloem uit, vooral ook omdat de blaadjes naar achteren krullen. Deze soort is maar matig winterhard en kan het beste in potten gezet worden. Hij moet vorstvrij en tamelijk droog overwinteren. Laat hem echter nooit helemaal uitdrogen.
Wanneer de toppen van de bladeren in de lente weer boven komen ga je hem meer water geven en mag hij ook wat mest hebben. Ismene longipetala komt oorspronkelijk uit Ecuador en Peru. Hij onderscheidt zich door zijn witte bijna transparante bloemen, zijn krullende en elegante 10 cm lange bloemblaadjes. De kroon is ongeveer 3 cm in diameter.
Spinlelie of Peruaanse lelie
Algemene informatie van de Spinlelie of Peruaanse Narcis:
Bodem: vochtig tot droog maar nooit helemaal laten uitdrogen.
Standplaats: warm en zonnig.
Winterhard: Vorstbestendigheid: zeer matig en met hulp
Grondsoort: doorlaatbare, voedzame (leemhoudende) grond. De wat betere potgrond gemengd met compost voldoet uitstekend.
Grondsoort: Los, doorlaatbaar en voedingsrijk is het belangrijkste.
Bloeiperiode: Juni en Juli
Plantdiepte: onder de grond, 2x de diepte van de bol, de nek net boven de grond.
Plantafstand: 20cm
Hoogte: 45 tot 60 cm
Herkomst en historie:
Hymenocallis is een geslacht van planten in de familie van de Amaryllidaceae. Het bevat 63 soorten die voorkomen in tropisch en subtropisch Amerika. Hymenocallis zijn bolvormige meerjarige kruiden. De natuurlijke vindplaats strekt zich uit van Zuid-Amerika tot het zuidoosten van de Verenigde Staten en in West-Indie en de Caraïben. De plant behoort tot de familie van de Amaryllidaceae en werd in 1812 als een officiële soort geregistreerd.

U kunt de bollen van de spinlelie in het voorjaar in de volle grond of in een ruime bloempot planten. Pas wel op voor late (nacht)vorst.
Bij het planten van bloembollen geldt dat de diepte van het plantgat twee maal zo groot is als de hoogte van een bol. Een bol van 5 cm komt dus in een gat van 10 cm te staan. De plantafstand is ongeveer 15 cm. Maak de aarde goed los en plant de bol met de punt omhoog en de wortels naar beneden. Vul het plantgat weer aan met aarde. In groepjes van minimaal 3 bollen komen de fijne bloemen het beste uit. De spinlelie groeit het best in een bloempot op een warme, beschutte plek. Zet bijvoorbeeld minstens 3 bollen in een ruime pot voor een spectaculair resultaat. Hoe meer, hoe mooier!
Verzorging:
De spinlelie heeft regelmatig water nodig. Geef niet te veel water want de aarde ronde de bol mag best een keer uitdrogen. Geef na de bloei een beetje mest. Eenmaal in de bloei kunt u ze beter geen mest meer geven.
In de zomer staan ze liefst op een zonnige en warme plaats, maar steeds de potgrond vochtig houden. Het beste kunt u ineens veel water te geven en dan de grond te laten drogen.
De spinlelie houd van een beetje rust dus alleen verplanten tenzij noodzakelijk. Op die manier vermeerderen de bollen bovendien ook beter en krijgt u een mooie volle groep.
U kunt ze dus het beste om de 3 jaar verpotten, zeker niet vaker. Dit is meteen het moment om de kleine knolletjes van de moederplant te verwijderen en apart op te potten.
Overwinteren:
De bollen van Spinlelie zijn niet winterhard maar ze kunnen wel koude hebben. Om te overwinteren geef je ze in de herfst steeds minder water en zet de pot voor de winter in een vorstvrije ruimte.
Geef in de winter nog wel een beetje water en laat de grond aldus nooit helemaal uitdrogen. Tegen het voorjaar, als er weer jong blad te zien is ga je meer water geven. Voeg nu ook regelmatig plantenvoedsel toe. Als de vorst uit de lucht is kan de pot weer naar buiten in tuin, op het balkon of terras.
Als de bollen en een zeer goed doorlaatbare grond staan kunt u ze laten overwingerne door ze zeer goed tegen de vorst te beschermen. Hiervoor gebruikt u een flinke deklaag van bladeren en ander organisch materiaal. Ook dennentakken of doek kan gebruikt worden. Maar zelfs dan is er geen zekerheid dat de bollen het overleven. Echter, u kunt de bollen ook gewoon uitnemen en ze droog en vorstvrij bewaren. Plant ze vroeg in het voorjaar in de pot tot het groen zichtbaar word. Langzaam afharden en als de vorst echt helemaal uit de lucht is kunt u de potten naar buiten zetten. Ook kunt u de bollen na de laatste nachtvorst in de volle grond zetten.
Orde: Asparagales
Familie: Amaryllidaceae
Geslacht Hymenocallis
Getoonde soort: Hymenocallis Harrisiana
Ook wel Ismene of Peruaanse narcis.
Geef een reactie