Spinazie

In dit artikel over spinazie informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, voeding en bemesting en zaai en plant voorschriften van deze heerlijke en gezonde groente.

Spinazie is nog altijd een populaire groente en vooral makkelijk te bereiden. Je kunt deze groente ook gerust in potten of bakken verbouwen, dus ook geschikt voor op het balkon.

Het is echter niet heel makkelijk om te verbouwen. Maar zaai scherp zaad in het voorjaar en je hebt een goeie kans op een stevig maaltje spinazie. De wilde spinazie is de lekkerste. Bovendien slinkt hij minder en je hebt meer opbrengst per vierkante meter omdat het blad veel groter is.

spinazie

Spinazie in de eetbare tuin

Dit artikel gaat vooral over het kweken van spinazie in het vroege voorjaar (en najaar, als het weer koel is) in bakken van 60 tot 80 cm lang en 15 tot 20 cm breed. De overige teelt vereist veel kennis en toewijding.

Kenmerken

  • Grondsoort: lichte grond, humusrijk, waterdoorlatend, niet te veel stikstof
  • Bodem: vochtig maar nooit nat
  • Bodem gesteldheid: los en doorlaatbaar, geen klei, zandig en korrelig.
  • Periode: het hele jaar door.
  • Standplaats: koel, luchtig, halfschaduw
  • Vocht: vochtig maar nooit nat

Spinazie verbouwen in de zomer is moeilijk, de  planten schieten vaak door en hebben veel last van de warmte, vocht en droogte. Ik zaai nadrukkelijk alleen in het voorjaar met  scherp zaad en bij voorkeur wilde varianten. Je kunt het nog eens overdoen in het najaar als de warmte uit de lucht is.

Grondsoort

Spinazie stelt best wel hoge eisen aan de bodem, vooral de doorlaatbaarheid is een heikel punt. Ze wil niet nat staan, dan gaat de boel rotten. Zorg voor een luchtige en doorlaatbare bodem die licht vochtig is, niet te snel uitdroogt maar nooit echt nat is. Vermijd zure grond, dus geen turfmolm gebruiken. Eventueel wat kalk toevoegen.

Feitelijk is geestgrond ideaal voor spinazie. Geestgrond is (even eenvoudig gesteld) zand gemengd met compost. Ik doe het andersom. Ik neem compost en strooi er zand en moestuingrond doorheen. Ga maar uit van gelijke delen. Neem wel grof zand of rivierzand. Schep het goed door elkaar met gedroogde koemest en stalmestkorrels.

Standplaats

Zet de bakken op een luchtige, koele plek in de halfschaduw. Nooit in de zon, warmte is niet goed voor de plantjes. Geef voldoende water maar nooit op het blad. Giet altijd naast of bij de wortels. Spinazieblad is vatbaar voor rotting en ziektes door te veel vocht op het blad en in de grond.

Doorschieten

Spinazie schiet in de zomer makkelijk door. Ik kweek ook alleen maar spinazie in het voorjaar. In de zomer is het best wel lastig. Vooral de scherpzadige varianten schieten in de zomer makkelijk door.

Zaaien

Zaai tussen maart en mei in de volle grond. Doe je het later dan is het steeds moeilijker om een goeie oogst te krijgen omdat de spinazie gevoelig is voor ongedierte, te weinig water en warmte. Dan schieten ze door als een gek.

Neem een paar lange bakken, doe er grond in met veel compost en gedroogde koemest en stalmestkorrels en hou de grond vochtig. Je krijgt dus een paar brede rijen spinazie van rond de 15 cm breed en tussen de 40 en 60 cm lang.

Kleinere bakken of potten hebben geen zin. Spinazie kweken in de vollge grond is best moeilijk dus beperk je tot de periode in het vroege voorjaar in bakken die je toch nog niet gebruikt.

Voeding en bemesting

Pas op met teveel stikstof. Spinazie slaat dit op en vormt bij de bereiding nitriet. Hoe minder stikstof hoe beter. Meng je grond met compost en gedroogde stalmestkorrels of koemestkorrels. Controleer de pakken voor de hoeveelheid stikstof (N) die er in zit. dit  mag nooit de overhand hebben.

Terug naar de eetbare tuin

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *