Spierstruik grefsheim of Spirea cinera

In dit artikel over de Spierstruik Grefsheim of Spirea Cinera grefsheim informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, bemesting en standplaats van deze prachtige heester. Spiraea (Spierstruik) is een grote groep planten waartoe zowel half groenblijvende als bladverliezende haagplanten behoren. Er zijn vele cultivars met witte, roze, paarse of rode bloemen. De bloeiperiode verschilt per soort. Enkele soorten hebben schitterende bloemstengels waaronder de Spiraea x cinera ‘Grefsheim’.  Anderen hebben mooi, geelgekleurd blad, zoals de Spiraea japonica ‘Goldflame’.

De Spierstruik Grefsheim of Spirea Cinera Grefsheim

Grondsoort: vruchtbare grond, alle grond, zandig, doorlaatbaar,
Bodem: Vochtig, matig voedselrijk
Standplaats: zon, zonnig, half schaduw
Onderhoud: weinig
Bemesting: Weinig, af en toe organische mest, compost.

grefsheim spierstruik thumbs

Onderhoud en Snoeien:
De spierstruik grefsheim is in het algemeen makkelijk te onderhouden. Een regelmatige snoei zorgt dat de bloei op peil blijft. Het tijdstip hangt af van de vraag of de soort in kwestie op oud dan wel nieuw hout bloeit. Daardoor onderscheiden we bij de snoei voornamelijk zomerbloeiers en voorjaarsbloeiers. Snoei de spierstruiken die in de zomer bloeien in het begin van de winter na de vorstperiode, en de spierstruiken die in de lente bloeien vlak nadat ze uitgebloeid zijn.

Stimuleer nieuwe groei door de struik met tussenpozen van 2 tot 3 jaar uit te dunnen. Zet elk jaar een paar  oudere takken tot op de stronk terug. Snoei de rest van de takken terug tot een lengte van 25 centimeter.  Aan die takken vormen zich nieuwe uitlopers. Die worden tot onder het tweede oog te gesnoeid. Het jaar daarop wordt de andere helft teruggezet. Snoei Spiraea japonica en zijn variëteiten, die bloeien op de groei van het lopende jaar, door ze begin voorjaar terug tot knippen tot aan de permanente, lage takken.

De spierstruik grefsheim heeft niet veel onderhoud nodig. Denk er wel aan om hem de eerste twee jaar goed water te geven, minstens een keer in de twee weken. Uitgebloeide bloemen moeten altijd worden verwijderd.

Grondsoort:
Plant uw spierstruik in een niet al te droge aarde. Doe dit liever in een vruchtbare, vochtige grond. U kunt er eventueel ook nog een beetje (kunst) mest aan toevoegen. Organische compost is het beste natuurlijk. Elk jaar een beetje is voldoende. De spierstruik komt het meeste tot zijn recht als hij op een zonnige plaats wordt geplant of in de halfschaduw.

Planten:
Meng de aarde uit het plantgat met wat brekerzand en compost. Zorg dat de wortels niet in de compost komen te staan. Dompel de plant voor het planten eerst onder water. Graaf een gat waar de kluit van de plant ruim in past. Verwijder de pot, zet de plant in het plantgat en druk de aarde goed aan. Op droge grond moet je met tuinturf of humusrijke potgrond de kluit aanaarden. Zorg voor een grondsoort die vocht vasthoud.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Spierstruik grefsheim of Spirea cinera”

 1. Yvonne avatar
  Yvonne

  Hierboven wordt gesteld: ‘Snoei de spierstruiken die in de zomer bloeien in het begin van de winter na de vorstperiode’. Dat is nogal tegenstrijdig! Wat moet het zijn:
  begin van de winter vóór de vorstperiode?
  Of: begin van de lente ná de vorstperiode?

  1. NetPerk avatar

   Hoi Yvonne, goed opgemerkt. Dit ga ik even uitzoeken voor je. Groetjes, Netperk

 2. NetPerk avatar

  Hoi Yvonne,
  Je hebt alvast een email met informatie. Later komt dat ook hier weer te staan.
  Hoop dat je er wat aan hebt.
  Netperk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *