Spaanse Margriet of Osteospermun

In dit artikel over de Spaanse Margriet informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vermeerderen en bemesting. De Spaanse margriet (Osteospermum ecklonis, basioniem: Dimorphotheca ecklonis) is een uit Zuid-Afrika afkomstige plant, die in Nederland als eenjarige tuinplant wordt verkocht.

In ons klimaat blijft de plant klein, mede omdat hij hier maar 1 jaar oud word. Als Spanjaard heeft hij natuurlijk een zonnige plek nodig. De Spaanse margriet wordt ook wel veldster of kaapse margriet genoemd, en in het Afrikaans jakkalsbos, Vanstadensrivier madeliefie of Sondagsrivier madeliefie.

Spaanse margriet
Spaanse Margriet
Spaanse Margriet
Spaanse Margriet

Kenmerken van de Spaanse Margriet
Van oorsprong meerjarige plant, in Nederland eenjarig.
Grondsoort: Arme, zandige grond
Standplaats: zonnig
Bodem: Vocht doorlatend, goed gedraineerd.
Vocht: Matig vochtig tot droog
Licht: zon
Hoogte: 20 tot 60 cm
Kleur: Alle kleuren, bont

Planten:
De Spaanse zomerbloeier stelt maar weinig eisen aan de grond waarin hij word gezet. Plant hem ongeveer 30 a 35 cm uit elkaar, bij voorkeur met een aantal bij elkaar.

Onderhoud:
De plant kan goed tegen droogte en zon. Laat hem echter nooit helemaal uitdrogen. Op tijd de oude bloemen er uit knippen kan de bloeiperiode verlengen. Zaadvorming kost de plant veel energie, wat ten koste gaat van de bloei.
De spaanse margriet kan absoluut niet tegen de vorst. Mocht je hem dus vroeg in het voorjaar al geplant hebben dek hem dan goed af en bescherm hem tegen de vorst want anders is het gebeurt. Potten of kuipen zet je beter even dicht bij het huis of zelfs in de schuur of kas.

Spaanse Margriet
Spaanse Margriet
Spaanse Margriet
Spaanse Margriet

Bemesting:
Geef deze plant zeker niet te veel voeding. Eigenlijk is bemesten overbodig en overbemesting geeft minder bloemen. Hou wel rekening met het feit dat hij beter gedijt in arme en zandige grond maar dat hij dan in het bloeiseizoen enige mest kan gebruiken. Wees zeer matig en voorzichtig. Neem minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid en bemest hooguit 1x.

Overhouden:
Je kunt deze margriet overhouden door hem vorstvrij in potten, bakken of kuipen binnen te laten overwinteren. Theoretisch moet hij jaren oud kunnen worden. Voordat je hem naar binnen haalt kun je hem beter even snoeien. Je kunt hem dan tot op het hart terugknippen en hij zal in het voorjaar weer uitlopen.

Vermeerderen:
Je kunt de plant zaaien of stekken. Bij zaaien is de kans klein dat je de oorspronkelijke plant terug krijgt. Wil je dat wel dan kun je gaan stekken. Stekken doe je in het najaar. Je steekt niet-bloeiende scheuten in stekgrond.

Neem 4 stekken en steek deze in de hoeken van het potje. Gebruik stekpoeder en stek- of zaaigrond met grit of heel grof zand. Zet de potjes op een plek die vorstvrij is en waar licht is. Hou ze licht vocht en bescherm ze absoluut tegen elke vorm van koude of vorst.

Taxonomische indeling:
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Calenduleae
Geslacht: Osteospermum
Soort: Osteospermum ecklonis

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *