In dit artikel over Solidago Gulden Roede informatie over de beste grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en voeding en bemesting van de Solidago of Gulden Roede. Het is een plant die als hij vol bloeit en een sprekende gele kleur heeft niet mag ontbreken in de cottagegarden.
Maar het is ook een woekeraar pur sang die me al menig uurtje heeft gekost. En ze blijven terugkomen. Van oorsprong weideplanten voor koele en licht vochtige grond. De tegenwoordige cultivars zijn geschikt voor open plekken zoals een border met veel zon en een min of meer voedselrijke grond. De Franse naam betekent “gouden bezem”. Deze naam word in Vlaanderen ook wel gebezigd naast “Gouden Regen” en “Damesveer”. Die laatste naam kennen we in Nederland ook in delen van Brabant.
Kenmerken van Solidago Gulden Roede
Bodem: Goede tuingrond, niet te nat, matig voedselrijk tot voedselrijk.
Standplaats : Border, doorlaatbare (luchtige), goed bemeste grond waar hij de ruimte heeft.
Licht: zon of halfschaduw tot lichte schaduw.
Kleur : geel
Hoogte: 70 cm tot wel 1.20 m
Bloeitijd : juli – september
7 tot 9 stuks per vierkante meter.
Winterhard: goed tot zeer goed.
Vaste plant
Nederlands: Solidago / Damesveer / Gouden bezem
Engels: Goldenrod
Duits: Goldruten
Frans: Verge d’or
Het geslacht Solidago komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Sommige soorten komen echter ook in Europa voor. Alle in de Benelux voorkomende soorten hebben gele bloempluimen. Echte guldenroede (Solidago virgaurea) groeit in droge subtropische gebieden van Europa en Azië. De Late guldenroede (Solidago gigantea) komt uit Noord-Amerika.

Onkruid of niet …
Sommige tuiniers beschouwen solidago gulden roede als onkruid, anderen vinden het juist een mooie plant vanwege de fraaie gele kleur en de lange pluimen. In europa is de plant al decennia lang populair als tuinplant. In Duitsland wordt deze plant als invasieve soort beschouwd die autochtone plantensoorten bedreigt maar tegelijkertijd is de plant vanwege de nectarrijke bloesems die tot laat in het jaar bloeien populair als plant voor insecten die ook plaagdieren bestrijden.
Sommigen halen hun neus op voor solidag guldenroede en vinden het een onkruid. Anderen zijn enthousiast over z’n felgele kleur en zijn geschiktheid als snijbloem.
Er zijn tegenwoordig prima hybriden van guldenroede die de moeite meer dan waard zijn. Het is een uitstekende vaste plant om in groep of gemengd met bijvoorbeeld Echinacea purpurea te planten. Hij is al jaren een vaste gast in mijn borders. Hij groeit bij mij aan de achterzijde van de tuin tegen de schutting aan waar hij samen met onder andere Ereprijs, Margrieten, een klimroos, Lelie’s, Wilde Bertram (sneeuwbalplantje) en Prikneus (Lychnis of Silene) een prachtig en veelkleurig tableau vormt.
Verzorging:
de plant heeft geen specifieke zorg nodig. Wel kan ik u aanraden de kiem- en jonge planten te leren herkennen want het is een flinke woekeraar met een stevig wortelsysteem dat met grof geweld in toom gehouden dient te worden. Anders heeft u op het eind alleen nog solidago staan.
Bemesting:
Het kan geen kwaad groepen solidago gulden roede jaarlijks van extra voeding te voorzien. Standaard tuinmest en compost of verse tuinaarde voldoen. Vooral in het najaar de planten aanmesten zodat de voedingstoffen in de winter in de grond komen en in het voorjaar, als de plant snel gaat groeien hun werk kunnen doen.
Vermeerderen.
Scheuren is het credo. De oude pollen met wortel en al verwijderen, mooie gezonde planten met wat wortels isoleren en opkweken in een pot of ter plaatse. Planten in een ruim gat met wat verse grond en extra compost. Geef ze de ruimte want ze groeien als kool.
Door wortelstokken en zaad vermeerdert de Gulden Roede zich spontaan. Wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken. Wil je de boel in de hand houden verwijder dan de oude planten met wortelnet en kweek solitaire exemplaren met mooie wortels apart op. Nu krijg je mooie nieuwe planten.
Oppassen geblazen:
Dit is typisch zo’n plant (net als Havikskruid) waar je bewust voor moet kiezen. Je moet hem willen intomen en beheersen. De beloning zijn de prachtige gele pluimen in de late zomer. Hou je hem echter niet in toom dan zit je binnen een seizoen opgescheept met een haag gele pluimen van een meter hoog die al de andere begroeiing wegdrukt. Met overleg aanplanten dus.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Astereae
Geslacht : Solidago
Geef een reactie