Snoeien en onderhoud Petunia’s

Snoeien en onderhoud Petunia ’s zorgt er voor dat bakken vol met volledig uitgebloeide petunia’s binnen 2, maximaal 3 weken weer in bloei staan. Het recept is simpel, verjongings-snoei. Dat wil zeggen regelmatig uitgebloeide scheuten verwijderen als ze te lang worden en vol zitten met van die kleine groene kapjes waar eerst een bloem heeft gezeten.

HIerboven een voorbeeld van een oude en bruine verdorde petunia met een dor en open hart. Helemaal afgeknipt, samen met een oud afrikaantje in een pot gezet en zie daar, ruim 2 weken later helemaal nieuw groen en de eerste bloem.

Snoeien en onderhoud Petunia ‘s

Petunia’s in bakken en potten, veel mooier kan het niet in de zomer. Ze bloeien in alle kleuren van de regenboog, tegenwoordig ook in meerkleurige soorten zonder al te veel onderhoud. Maar na een tijdje worden de stengels lang, zitten er nog alleen aan de uiteinden bloemen en zit de stengel vol met bloemkapjes van uitgebloeide bloemen.

Petunia snoeien
Petunia snoeien

Die takken moet je dus op tijd afknippen. Er vormen zich dan snel nieuwe takken die weer vol met bloemen zitten. Ik hoorde dit op de uitstekende kwekerij Morning Glory aan de Noordpolderweg in Aalsmeer. Dit is een kwekerij die onder andere is gespecialiseerd in Hanging Baskets, in goed Nederlands hangende bloempotten of hangmandjes. En dus weten ze ook erg veel van Petunia’s. Ik vroeg hoe ik een petunia moest onderhouden en het antwoord was kort en bondig. Regelmatig bijknippen.

Op dat moment had ik een hangmand met een uitgebloeide en dodelijk vermoeide petunia hangen. Uitgebloeid, uitgezakt, bruin geworden en niet meer om aan te zien. Dus heb ik die helemaal terug geknipt en zie daar, binnen 2 weken was het weer helemaal groen en zat er een nieuwe bloem in. Zie de foto’s bovenaan deze pagina.

Verjongings-snoei, langer lol van je Petunia.

Maar je hoeft niet te wachten tot je Petunia halfdood is. Knip regelmatig de langste takken van je plant af om nieuwe groei te activeren. Snoeien doet groeien is het motto dat geld zeker voor Snoeien en onderhoud petunia ‘s. Natuurlijk is het moeilijk om een mooie bloem af te knippen maar als het een eenzame bloem is aan het einde van een uitgebloeide tak is het moment gekomen om de  schaar te pakken.

Petunia
Petunia

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Snoeien en onderhoud Petunia’s”

 1. Van Bremen avatar
  Van Bremen

  Ik zet de afgeknipte stelen waar nog bloem en aan zitten van mijn Petunias in een vaas maak de dorre stelen korter en ze staan nog lang mooi in een vaas(je)

  1. NetPerk avatar

   Hoi C.

   Bedankt voor je tip!

   Ik zet regelmatig afgebroken bloemen of takken in een vaasje.
   Er staat altijd wel ergens nog even iets om van te genieten.

   Nu weer een afgebroken uienbol. Eerst verdrietig om zo’n mooie bloem op de grond te zien liggen.
   Nu staat hij in een klein vaasje op tafel en heb ik er alweer een week lol van.

   En de petunia’s gaan er nu ook bij.

   Groetjes,
   Netperk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *