Sneeuwbalplant of Achillea Ptarmica

In dit artikel over de sneeuwbalplant of Achilla informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, kleur, onderhoud en verzorging. Ook nog info over bemesting en voeding voor deze bijzondere plant die je niet al te vaak ziet in de Nederlandse tuinen. Het sneeuwbalplantje bloeit met witte gevulde bloemen in juni/juli.

Het blad is klein en smal, en donkergroen van kleur. De sneeuwbalplant uit de familie van het duizendblad is een typische moerasplant die goed gedijt langs de vijver of in een vochtig gedeeltje van de tuin.

Sneeuwbalplant of Achillea Ptarmica

Kenmerken van de Sneeuwbalplant of Achillea:
Standplaats: vochthoudende grond / oever en vijvergewas, afhankelijk van de cultivar
Bodem: nat en matig voedselrijk
Grondsoort: zwak zure grond (laagveen, rivierklei, leem, humusrijk zand, en löss)
Kleur: zuiver wit
Bloeiperiode: juni – augustus
Zon: volle zon / zonnige plek (halfschaduw lukt ook trouwens)
Hoogte: 30-50 cm
Winterhard: prima

Standplaats:
Het sneeuwbalplantje word zowel als vijverplant en als oeverplant verkocht. Ik heb hem als oeverplant gekocht en zo is hij aan de rand van de vijver terechtgekomen. Hij staat aan de zijde waar de vijver overloopt bij veel regen of als ik de slang weer eens vergeet uit de vijver te halen als hij vol is.  Zet deze plant in de zon of halfschaduw. Je kunt hem in de vijver zetten een mand met vijveraarde en een laag kiezel.

sneeuwbalplant achillea ptarmica 3

Deze plant kan wel gaan woekeren, zet hem dus altijd in een mand en scheur de plant regelmatig. In de literatuur lees ik toch dat hij vooral als moeras of als oeverbeplanting word gebruikt. Als je hem in een mand zet doe er dan vijveraarde en een laag kiezel in. Vijveraarde is doorgaans licht zuur en daar houd deze plant wel van.

De plant:
Het Sneeuwbalplantje heeft dubbele, witte knoopvormige bloemen en een groen blad. De stelen zijn goed bestand tegen weer en wind.  De planten vormen opgaande stengels die ontspringen uit lange rizomen (wortelstokken) die zich snel uitbreiden. Dat is ook de reden waarom cultivars grotere oppervlakten kunnen bedekken.

Plantvoorschriften:
De sneeuwbalplant kun je zowel rond de oever als net in het water zetten. Verwijder de pot en zet de plant in een plantgat aan de oever of zet hem rechtstreeks in de vijveraarde in de rand van de vijver of in het substraat. Deze planten kunnen tevens met één of meerdere exemplaren in een vijvermand worden gezet. Gebruik hiervoor speciale vijveraarde.
Je kunt hem echter ook op een zeer vochtige plek in de tuin zetten. Je moet er wel zeker van zijn dat het vrijwel altijd vochtig is. Een korte periode van droogte kunnen ze verdragen maar het is toch wel een plant die een grote voorkeur heeft voor natte voeten. Het is een woekeraar dus zet hem bij voorkeur in een mand en scheur de plant regelmatig.

Leuke details:
De plant het in het Engels niet voor niets “Sneezeweed”. De gedroogde bladeren worden vermalen om er niespoeder van te maken. In de Middeleeuwen werd de plant gebruikt tegen kiespijn en, dankzij het vermogen om niesbuien op te wekken als middel ‘om het hoofd schoon te maken’. Bij bruiloften was Wilde bertram vaak een onderdeel van het bruidsboeket, omdat de plant vele jaren van geluk in het huwelijk zou brengen.

Onderhoud:
Oudere planten scheuren, insnoeien en verplanten. Sommige soorten of cultivars zaaien zich makkelijk uit. Het is dan ook aan te bevelen de bloemstengels na de bloei weg te snoeien. Een andere reden om de uitgebloeide bloem­stengels te verwijderen is dat je dan een tweede nabloei (bescheiden) mag verwachten

Snoeien en vermeerderen
Het snoeien van het sneeuwbalplantje bestaat voornamelijk uit delen van de planten (scheuren ).
Indien hij als waterplant is gekocht en 2 – 3 jaar in een mandje staat, moet hij worden verjongd of in een grotere mand gezet worden.
Dit doe je als volgt: je haalt de gehele plant uit het mandje en haalt de oude plantdelen eraf. De jonge plantdelen plantje vervolgens terug in het mandje. Hierdoor hou je de plant jong en dus sterk.
Door het jaar heen de oude bladeren afknippen en een beetje terugzetten. Het kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat er niet teveel plantenresten in je vijver terecht komen. Knip daarom ook oude planten voor de winter af.

Foto’s:

Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslacht: Achillea (Duizendblad)
Soort:  Achillea ptarmica
Getoonde soort: Achilla Ptarmica “the Pearl”

Duits: Sumpf-Schafgarbe
Engels: Sneezewort, sneezeweed
Frans: Achillée sternutatoire

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *